Connery

Sicko

Så er Michael Moore tilbage med en ny afslørende dokumentar. Denne gang er det det amerikanske sundhedssystem, der står for skud.

Så er Michael Moore tilbage med endnu en grundvoldsrystende dokumentar.
Sicko
Denne gang har Michael Moore kastet sig over de kyniske og griske forsikringsselskaber og det amerikanske sundhedsvæsen - eller snarere manglen på samme. Det er ikke nogen hemmelighed, at USA har et meget dårligt sundhedsvæsen, og med Sicko slår Michael Moore det fast med 7 tommer søm.

Den første halvdel er mest af alt opremsning af
Derfor begiver Michael Moore sig til Canada, hvor de har meget bedre forhold. Han skal ikke langt over grænsen, før hans syge amerikaner kan få den rette behandling. Han tager også til Cuba med en hel flok syge mennesker, der ikke kan få behandling i USA. Og det er nærmest som at komme til Paradis for disse mennesker. De kan f.eks. nu få deres medicin til 1/10 del af, hvad det koster i USA. Og det er skræmmende at tænke over.

Der bliver traditionen tro kastet flittigt omkring sig med konspirationsteorierne i Sicko. Michael Moore og hans hold forsøger at afdække, hvad dette rod i systemet skyldes. Og Moore giver faktisk Richard Nixon hele skylden for USA's skandaløse sundhedsvæsen.

Man får næsten ondt i maven, og ens hår rejser sig flere gange på kroppen over, hvordan alt i dag handler om penge. Der tages ingen hensyn til et menneskes liv, hvis der betyder, at forsikringsselskaberne kan spare 500.000 $.

Idéen til Sicko opstod for næsten 10 år siden, da Moore optog et indslag til sit populære tv-program 'The Awful Truth'. Indslaget omhandlede en døende mand ved navn Chris Donahue, som lå i økonomisk slagsmål med sin sygeforsikring i forbindelse med en organtransplantation.
ANNONCE
Sicko
Selvom Donahue havde betalt præmie i syv år til sin sygeforsikring, ville de ikke dække en operation, der kunne redde hans liv. Lige indtil Moore gik ind i sagen og foreslog en falsk begravelse, der ville være en katastrofe for forsikringsselskabet rent PR mæssigt.

Det er en meget mere afdæmpet dokumentar film, Michael Moore denne gang har begået. Hvor Bowling For Columbine og især Fahrenheit 9/11 var næsten for filmiske med for mange montager og komiske elementer, er Sicko meget mere alvorlig og knap så pop smart. Og det virker!

Jeg kunne personligt ikke lade være med at blive rørt flere gange hen ad mod slutningen. Selvfølgelig er Moore udmærket klar over, at han manipulerer med vores følelser, for eksempel fortæller han på et tidspunkt, at han anonymt har doneret en større sum penge til hans største modstander og formanden for Michael Moore hade hjemmeside nr. 1. Da mandens kone var blevet alvorlig syg og var nødt til at lukke hjemmesiden pga. hospitals regninger. Og det giver selvfølgelig sympati for Michael Moore.

Der er ingen tvivl om, at Michael Moore kan sit kram. Han er absolut en af de dygtigste dokumentarister lige for tiden. Om man kan lide ham eller ej, kan man ikke benægte, at han berører nogle kritiske emner, der får politikerne til ar ryste i bukserne. Michael Moore blev da også lidt paranoid hen ad mod filmens færdiggørelse og valgte at gemme en kopi af filmen et sikkert sted i Canada.

Filmen er simpelthen et 'must see' for enhver amerikaner. Den er måske ikke så vedkommende for os andre, men det kan den blive. For hvis vi ikke passer på, kan vi ende som amerikanerne, hvor vi skal betale for at komme på hospitalet og først lige skal have lov af vores forsikringsselskab, og det ville jo være forfærdeligt. Så om ikke andet så se den bare for at kunne sige: 'Hvor har vi det dog godt' og ha' i baghovedet, at det også kan ske for os, hvis vi ikke er opmærksomme.
  
Teknisk information:
Engelsk titel: Sicko
USA, 2007
Instruktør: Michael Moore
Medv: Michael Moore, Richard Nixon og George W. Bush
Genre: Dokumentar
Billedformat: 1.85:1
Lyd: DTS
Længde: 113 min.
Premiere dato: 21. September 2007
Biodistributør: SF
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce