Oksemørbrad
A'la Pallisgaard.. Og der er også noget grønt med!
Rent principielt kan det vel egentlig også kaldes en madklub, hvor tingene plejer at gå over gevind? Aftenens menu står på oksemørbrad i parmaskinke/svampesvøb, helstegte kartofler, svampesauce og lidt grønt til øjnene.
Til det skal du bruge:
(3 pers.)
½ afpudset oksemørbrad
12-18 skiver parmaskinke
En bunke små fine kartofler
En god bunke af de svampe der nu kan skaffes (ikke cyller)
5 fed hvidløg
2 glas rødvin
1/2 liter piskefløde
Friske rosmarin- og timianblade
HP Sauce, engelsk sauce, balsamico eddike, citronsaft, honning, smør, salt og peber...
... og salat efter behag/behov!
Sådan gør du:
Mørbrad: Mørbraden skal hvile 1½ - 2 timer i en blanding af HP Sauce, engelsk sauce, balsamico eddike, citronsaft og honning. Forvarm ovnen til 225 grader og find en bradepande frem, der passer til størrelsen på kødet.
Parmaskinken lægges ud på skærebrædtet, så du nærmest danner et klæde, der skal iklæde din mørbrad. Herefter tager du halvdelen af svampene, hakker dem og smider dem i en lille gryde med lidt smør samt et til to fed hakket hvidløg.
Lad denne blanding simre i et lille minut og tilsæt 2-3 dl kogende vand, der så simrer i ca 5 min. Tilsæt lidt citronsaft og yderligere en klat smør. Når denne er rørt i og den ønskede koncistens er opnået, smøres blandingen på halvdelen af dit parmaskinkeklæde.
Drys salt og peber på mørbraden og rul den i de hakkede rosmarin- og timianblade. Herefter pakkes/rulles mørbraden ind i parmaskinkeklædet og lukkes helt tæt og snøres til med noget snor. Læg mørbraden i den forvarmede bradepande med resten af hvidløget og til fadet i oven i 25-30 min (rød), 40 min. (medium), 50 min (gennemstegt), 70 min (forkullet). Efter halvdelen af den ønskede stegetid, tilsættes det ene glas rødvin - det andet er til kokken selv, så klap dig selv på skulderen!
Tag nu kartoflerne og smid dem i en sautepande med smør, salt og peber. De skal steges i ca 15-30 min alt efter størrelsen. Denne del kræver lidt timing.
Grøntsagerne enten steges eller koges, til disse er færdige.
Når mørbraden er færdig, tages denne ud og hviler 5 min på skærebrædtet. Den frasivende sky hældes på en pande sammen med de rester, der måtte forefindes i bradepanden.
Svampesaucen: Svits svampene i stegeskyen på panden ca. 1 min. og hæld dem i en gryde. Kog panden af med bouillon og hæld den over i gryden. Tilsæt fløde og bring blandingen i kog. Tilsæt saucejævner under omrøring og kog saucen ved svag varme i ca. 1 min. Smag til med portvin, salt og peber. Tilsæt evt. kulør.
Mørbraden skæres ud i tykke eller tynde skiver alt efter behov og lyst. God appetit!
Til det skal du bruge:
(3 pers.)
½ afpudset oksemørbrad
12-18 skiver parmaskinke
En bunke små fine kartofler
En god bunke af de svampe der nu kan skaffes (ikke cyller)
5 fed hvidløg
2 glas rødvin
1/2 liter piskefløde
Friske rosmarin- og timianblade
HP Sauce, engelsk sauce, balsamico eddike, citronsaft, honning, smør, salt og peber...
... og salat efter behag/behov!
Sådan gør du:
Mørbrad: Mørbraden skal hvile 1½ - 2 timer i en blanding af HP Sauce, engelsk sauce, balsamico eddike, citronsaft og honning. Forvarm ovnen til 225 grader og find en bradepande frem, der passer til størrelsen på kødet.
Parmaskinken lægges ud på skærebrædtet, så du nærmest danner et klæde, der skal iklæde din mørbrad. Herefter tager du halvdelen af svampene, hakker dem og smider dem i en lille gryde med lidt smør samt et til to fed hakket hvidløg.
Lad denne blanding simre i et lille minut og tilsæt 2-3 dl kogende vand, der så simrer i ca 5 min. Tilsæt lidt citronsaft og yderligere en klat smør. Når denne er rørt i og den ønskede koncistens er opnået, smøres blandingen på halvdelen af dit parmaskinkeklæde.
Drys salt og peber på mørbraden og rul den i de hakkede rosmarin- og timianblade. Herefter pakkes/rulles mørbraden ind i parmaskinkeklædet og lukkes helt tæt og snøres til med noget snor. Læg mørbraden i den forvarmede bradepande med resten af hvidløget og til fadet i oven i 25-30 min (rød), 40 min. (medium), 50 min (gennemstegt), 70 min (forkullet). Efter halvdelen af den ønskede stegetid, tilsættes det ene glas rødvin - det andet er til kokken selv, så klap dig selv på skulderen!
Tag nu kartoflerne og smid dem i en sautepande med smør, salt og peber. De skal steges i ca 15-30 min alt efter størrelsen. Denne del kræver lidt timing.
Grøntsagerne enten steges eller koges, til disse er færdige.
Når mørbraden er færdig, tages denne ud og hviler 5 min på skærebrædtet. Den frasivende sky hældes på en pande sammen med de rester, der måtte forefindes i bradepanden.
Svampesaucen: Svits svampene i stegeskyen på panden ca. 1 min. og hæld dem i en gryde. Kog panden af med bouillon og hæld den over i gryden. Tilsæt fløde og bring blandingen i kog. Tilsæt saucejævner under omrøring og kog saucen ved svag varme i ca. 1 min. Smag til med portvin, salt og peber. Tilsæt evt. kulør.
Mørbraden skæres ud i tykke eller tynde skiver alt efter behov og lyst. God appetit!