Connery

Mørke tider / Lyse løsninger

Det er nu vi skal passe på...

Vi går ind i en tid nu hvor jeg synes det er vigtigt at vi er opmærksomme på hinandens ve og vel. Jeg snakker ikke kun om sygdom såsom den gængse forkølelse og storebroren influenza. Nej det er lidt mere alvorligt selvom det er ligeså almindeligt som en god gammeldags snotnæse. Jeg snakker om det ca. 500.000 danskere bliver ramt af hvert år, nemlig en vinterdepression.
ANNONCE
Mørke tider / Lyse løsninger
Her er et par gode råd til, hvordan I selv kan undgå dette, for det her er ikke noget som man selv er skyld i. Det kan ramme alle, så vær opmærksom på følgende ting:
 
  • Megen træthed.
  • Øget søvnbehov - Går tidligere i seng og har svært ved at komme op om morgenen.
  • Er uoplagt det meste af dagen.
  • Humøret er dårligt.
  • Føler dig irritabel.
  • Er trist og ked af det - deprimeret.
  • Orker ingenting, heller ikke det du normalt holder af
  • Orker ikke kontakten til andre mennesker.
  • Gemmer dig i dig selv.
  • Har en markant øget trang til søde sager
  • Mister lysten til sex.

  • Dette er nogle af de symptomer, som er gældende når en vinterdepression kommer snigende. Der er heldigvis ting man kan gøre for at forhindre, eller i det mindste bremse, denne proces. Grunden til at man får en vinterdepression er en større videnskabelig smøre som jeg vil prøve at forklare så godt jeg kan, for jeg mener, at før man kan behandles for det, skal man også kunne forstå lidelsen.

    I bund og grund handler det om kroppens behandling af lys og dens indvirkning på os mennesker. Vores krop styres af to systemer. Nervesystemet, og det system som afgiver hormoner fra vores kirtler. De optager begge lysenergi igennem vores øjne, og hvis disse ikke får nok lys så bliver der ikke produceret nok hormoner, og derfor opstår de ovennævnte symptomer.

    Når der for eksempel er meget mørke og kroppen ikke optager nok lysenergi, så fortæller hjernen, at man er træt og at det er tid til at sove. Derfor er træthed en af de største symptomer i en vinterdepression. Hvis denne træthed bliver ved, sløves kroppen automatisk og man dratter ned i et stadie af manglende overskud i hverdagen.

    Den primære behandling for vinterdepression er lysterapi. Det vil sige at personen, som lider under dette, skal sidde foran en lampe et bestemt antal timer om dagen, for at kroppen kan optage den nødvendige lysenergi. Virkningen skulle gerne kunne mærkes efter et par uger, men opleves der ingen forandreng, er der stor risiko for, at behandlingen ikke vil virke.

    Dette kan (og bliver) også brugt som en forberedende fase for mange der ved, at de bliver depressive i vinterhalvåret, så nu når vi går kortere og mørkere tider i måde, kan det stærkt anbefales at man søger hen i lyse områder i løbet af dagen. Blot sådan en lille ting som at sørge for at der er masser af lys i ens hjem om morgenen, er en ting, som er med til at forhindre denne proces.

    Selvom vi alle kender til denne sygdom, om det så er på vores egen krop eller fra andre, så er det vigtigste, at vi passer på hinanden. Gør dig selv den tjeneste, lige at tjekke op på dig selv hver dag for at se hvordan du selv har det. For nogle gange har vi så travlt med at gøre andre glade, at vi glemmer os selv. Hold øje med dine medmennesker og se om der sker forandringer her gennem vinteren, for ingen, og jeg mener absolut ingen skal gå igennem sådan noget alene.

    Pas på dig selv...
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce