Mere vil have mere.
En lille fortælling om en ganske almindelig dansk familie Familien Jensen.
Lad os tage udgangspunkt i, at vi har en gennemsnitlig kernefamile. Vi har Hans, der er faderen i huset og arbejder i et stort firma med en god løn. Hans arbejder meget og udfører et rigtig godt stykke arbejde, så naturligvis belønnes denne indsat med en lønforhøjelse fra tid til anden..
Lone er moderen, som arbejder inden for det offentlige til en gennemsnitsløn med meget faste arbejdstider. Lone har langt mellem sine lønforhøjelser og sine goder, men hun passer pligtopfyldende sit job og har ganske få sygedage.
Ingen kernefamilie er komplet uden lidt afkom, så her kommer Søren og Amalie ind i billedet. Amalie er den lidt naive og forkælede pige, men her skal man ikke forveksle hende, med den spejlblanke trunte, vi i øjeblikket kan se på tv. Amalie går på gymnasiet og elsker dyre tasker, så foruden de lommepenge hun får af sin far, arbejder hun som piccoline på et kontor.
Søren er en helt almindelig dansk knægt, lillebror til Amalie og meget interesseret i fodbold. Så meget, at Søren kun lever af sine lommepenge, for træningen tager en del tid og det er vigtigt at Søren er udhvilet når han møder op til træning og kamp.
Fra tid til anden kommer onkel Klaus på besøg. Onkel Klaus, der er Hans’ bror, er desværre invalidepensionist, efter at et færdselsuheld vendte op og ned på hans hverdag, men Klaus er lykkelig, for Hans og familien tager sig af ham, så han lider ingen nød.
En dag kaldes Hans op på kontoret og får en fantastisk nyhed. Hans’ fremtidige titel er Partner, så hans løn bliver tilmed fordoblet, foruden en ny firmabil og fri afbenyttelse af firmaets kæmpe lejlighed i Tyrkiet, hvor firmaets private jet, sikkert transporterer familien ned, når dettte bliver aktuelt.
Hans er ved at sprudle over af glæde, men venter til hele familien er samlet, så han kan overbringe den fantastiske nyhed. Aftenens menu er wienerschnitzel og mens familien sidder og hygger sig, tager Hans ordet og overbringer den glædelige nyhed. Tilmed tilbyder han, at Lone kan sige sit job op, og blive hjemmegående i det nye hus de skal flytte ind i, for nu kan deres store drøm om en kæmpe villa realiseres.
Villaen er endda så stor, at Klaus kan flytte ind i sin egen afdeling af huset, så han hele tiden har familien omkring sig.
Hurtigt får Amalie begivet sig ud i en debat, om det så kan passe, at hun skal arbejde, når Mor ikke længere skal. Søren ser også sit snit til, at kunne fordybe sig i sin sport og får plaget sig til et ophold på en luxus fodboldefterskole, hvor mange nuværende landsholdspillere har gået.
Det nye hus ligger lidt længere væk fra skolen, så nu hvor Amalie har fået sit kørekort, får hun naturligvis også en bil, selv om der ligger en S-togsstation meget tæt på det nye hjem.
Lykken varer dog kort, for familiens drøm braster den dag hvor finanskrisen rammer. Hans’ firma går konkurs og fra en kæmpemæssig løn, skal familien få tingene til at hænge sammen baseret på pengene fra A-kassen og den meget begrænsede opsparing.
Amalie får besked på, at hendes smarte Mini skal sælges igen og at hun må finde sig et job igen. Absolut ikke noget der passer hende, for bilen er jo hendes. Værre bliver det, da hun får at vide, at familien skal flytte i et billigere hus og at hun i fremtiden skal betale, for at bo hjemme.
Sørens ophold på fodboldefterskolen bliver en kort fornøjelse, for nu er der ikke penge til, at betale for skolen, hvilket i Sørens hoved ødelægger alle hans chancer for at blive professionel, og Klaus bliver skrevet op i en almennyttig boligforening, for han bliver der desværre ikke plads til i det nye lille hjem. Klaus er også en smule utilfreds, for før kunne han jo bo gratis og slippe for at komme i revalidering.
Alt i alt er familien Jensen nu en splittet familie, for selv om far Hans og mor Lone gør deres bedste, er det ikke godt nok for Amalie, Søren og onkel Klaus.
Gad vide hvad fremtiden bringer?
Får far Hans og mor Lone samlet familien igen?
Finder Amalie et arbejde, eller forbliver hun fornærmet?
Mon Søren får opfyldt sin drøm om at blive professionel, selv om han skal træne på samme vilkår som de fleste på hans alder?
Hvad med Klaus, mon han kommer i revalidering og genvinder glæden ved selv at tjene penge?
Får far Hans og mor Lone samlet familien igen?
Finder Amalie et arbejde, eller forbliver hun fornærmet?
Mon Søren får opfyldt sin drøm om at blive professionel, selv om han skal træne på samme vilkår som de fleste på hans alder?
Hvad med Klaus, mon han kommer i revalidering og genvinder glæden ved selv at tjene penge?
Dette var en lille fortælling om velfærd, grådighed og realitetssans, og om at hvis man vil nyde, så må man yde...
Artiklen er et udtryk for skribentens egen holdning og mening...
Artiklen er et udtryk for skribentens egen holdning og mening...
Hvad betyder velfærd?
Velfærd er en (uklart defineret) samlet betegnelse for en lang række goder som sygehusvæsen, uddannelse mm. tilbyder.
Et samfund der i udstrakt grad har sådanne goder kaldes et velfærdssamfund.
Kilde: Wikipedia
Et samfund der i udstrakt grad har sådanne goder kaldes et velfærdssamfund.
Kilde: Wikipedia
Hvad betyder finanskrise?
Den nuværende krise er udtryk for flere individuelle tendenser i international økonomisk sammenhæng. Der er ifølge adskillige økonomer, tale om en samling universelle problemstillinger i den nuværende markedsøkonomi, hvor den genindførte markedsfundamentalisme fra 80’erne har lagt kimen til den nuværende finansielle situation.Hvad der i høj grad gør denne krise speciel er, at den ikke begrænser sig til et bestemt segment af finanssystemet, ligesom f.eks. Dot com-boblen. Selve det kapitalistiske system måtte modtage hjertemassage, da krisen i oktober måned 09 var på sit højeste, og dét scenarie skyldtes ikke alene den amerikanske boligboble. Det amerikanske boligmarkeds krise, var blot udløseren af selve den langvarigt opbyggede, strukturelle ”superboble”.
Kilde: Wikipedia
Hvad betyder revalidering?
Dette tilbud kan gives, hvis man pga. fysiske, pyskiske eller sociale begrænsninger i arbejdsevnen kan have behov for fx uddannelse, for at komme tilbage til arbejdsmarkedet.Kilde: Wikipedia