Connery

Kaptajn Colburn fra Livsfarlig Fangst [Interview]

Vi har fået en lille snak med et af besætningsmedlemmerne i Discovery Channels succesfulde krabbefisker-serie - se hele interviewet her.

Til august bliver Discovery-programmet 'Deadliest Catch' forlænget med en 9. sæson, hvor en masse nye historier kommer i spil. En 30-årig 3. generations fiskerveteran skal prøve kræfter på sin båd mod vores allesammens kaptajn Colburn på ’The Wizard’, og stridighederne såvel som kapløbet for at få den største indtægt i krabber sættes i gang.

I denne sæson får det unge blod mulighed for at komme frem i søgelyset, da en række nye ’rekrutter’ dukker op på de forskellige både og forsøger at krydse klinger med de gamle konger. Mange vil prøve at få dannet sig et navn i branchen, og når man stiller erfarne mennesker overfor uerfarne mennesker – så er det krig!

12 meter høje bølger, orkanvinde, store maskinerier og enorme isbjerge er blot nogle få grunde til, hvorfor vi skal glæde os til endnu en sæson.

I ventetiden til august kan du bruge tiden på at læse vores interview med en af de mest erfarne krabbebådsfiskere i branchen, Keith Colburn, som fortæller lidt om sit liv og erhverv. Jeg fangede ham på telefonen den anden dag, og her er hele interviewet:
ANNONCE
Kaptajn Colburn fra Livsfarlig Fangst [Interview]
Hvordan kom du ind i sådan en farlig livsstil som krabbebådsfisker?
Held. Jeg var bare heldig. Jeg ankom til Alaska med intet andet end en rygsæk og ledte efter arbejde. Jeg håbede, at jeg kunne finde et job på en eller anden fiskerbåd, og jeg var meget heldig at finde dette job. Og nu har jeg kommet tilbage til det samme arbejde lige siden.

Hvad har været den mest ekstraordinære fangst på jeres ture?
Mest ekstraordinære? Det er svært at sige. Vores skib ’The Wizard’ har altid været en af vores flådes elitebåde, og ikke blot i områderne, hvor vi optog ’Deadliest Catch’, men bare på havet generelt. Vi havde nogle sæsoner, hvor vi var fangstmæssigt var nummer 1 ud af 275 både. Jeg vil sige at enten sæsonerne 2002 eller 2004 var mest indbringende. Det er svært at beskrive en ekstraordinær fangst, men vi har været heldige med en masse forskellige kæmpefangster i gennem tidens løb.

Når nu i har været ude på havet, hvordan fejrer i så en succesfuld fangst?
Når vi kommer ind på land igen, er alle bare utroligt glade for at være tilbage på det tørre. Nogle både har klaret det fænomenalt godt, mens andre har klaret det knapt så godt – men alle er bare glade for at være tilbage, og mest af alt glade for at være i live. Og så går vi ellers bare i gang med at drikke. Det sjove i vores job er, at vi arbejder med en af de mest farlige professioner i verden - og når vi så overlever endnu en sæson, så vender vi tilbage på landjorden og forsøger at drikke os selv ihjel! Hehe.

Hvad har været den bedste og værste oplevelse på havet?
Den bedste oplevelse? Det er uden tvivl sæsonerne 1997-99, 2002 og 2004, hvor vi virkelig havde nogle produktive år for besætningen og båden. Den værste oplevelse har vi haft for mange gange, og det er når vi har mistet en ven eller bekendt ude på havet.

Hvor længe har du tænkt dig at forsætte med dette job?
Jeg ejer bådene, så hvad enten jeg sidder i kaptajnens stol på skibet ’The Wizard’ eller er lokaliseret hjemme på landjorden, hvor jeg sørger for at alle foranstaltninger er i orden, så vil jeg aldrig fuldt ud pensioneres fra jobbet. Men pensionsalderen for ikke aktivt at fiske mere, nærmer sig meget snart for mig.

Når i ikke fisker, hvad laver i af sjove ting på havet?
Hehe, det er der ikke meget tid til. Når vi er ude på havet, så fisker vi. Der er kun få gange tid til at lave andet end at arbejde hårdt på fiskeriet. Nogle aftener får vi dog tid til at spille poker og sådan.

Hvad er det mærkeligste i nogensinde har fanget i jeres krabbenet?
Hmm, lad mig set. Vi fik fat i et toilet en gang! Vi ved så ikke, om nogen lavede en prank på os, men vi fiskede den i hvert fald op med nettet. Derudover fanger vi af og til blæksprutter og ål, mens der få gange dukker nogle bizarre sø-væsner op under fangsten. Men for det meste er vi heldige bare at hive krabber ind.

Når i er på havet, oplever i så et anderledes forhold til hinanden, end når i er på sikker grund derhjemme?
Nu er jeg jo kaptajn, og man kan mærke, at det er noget anderledes end derhjemme. Derhjemme er vi alle sammen venner, men når vi kommer ud på havet i de farlige situationer, så opstår der langt mere intensitet i luften. Besætningen ser op til manden i styrhuset for lederskab, og der forventes af denne, at han bringer dem sikkert gennem sæsonen med (forhåbentlig) en god fangst. VI har et lidt anderledes og mere professionelt forhold på havet.

Hvad savner du mest ude på havet?
Det er uden tvivl min familie, jeg savner mine børn rigtig meget.

Hvad spiser i på bådene?
Vi spiser næsten alting. Mange spørger os, om vi spiser krabber, og selvfølgelig spiser vi krabber. Vi elsker dem. Vi medbringer en masse frisk torsk på båden, men da bådene er store, industrielle både, så har vi et kæmpe walk-in-køleskab, hvor vi stort set kan spise, hvad vi vil.

Kan vi forvente flere sæsoner fra jer på Discovery i fremtiden?
I august befinder vi os pt. i sæson 9, og på grund af den store succes over de sidste par år, er jeg sikker på, at besætningen vender tilbage til en 10. sæson. Derefter er det svært at sige på nuværende tidspunkt, hvad der vil ske.

Sidste spørgsmål - lidt uden for emnet – når jeg nævner Danmark, hvad er så det første du kommer til at tænke på?
Hmm, Grønland? Jeg ved det ikke. Jeg ved at Grønland er en del af Danmark, og at landet befinder i de nordlige have. Ellers ved jeg ikke så meget om det. Hvad er da det første, du kommer til at tænke, når jeg siger Danmark?

Det ved jeg ikke – det bedste land i verden?
Hehe, godt svar. Jeg finder min vej op til ’det bedste land i verden’ en af disse dage, og cykler i gennem jeres dejlige land, okay?

Det er en deal!
 
Vi ønsker dig held og lykke med fiskeriet fremover!
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce