Connery

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull

Det er 19 år siden, at vi sidst har kunnet opleve Indiana Jones, på det store lærred, men nu er han tilbage i et nyt eventyr.

4 ud af 6 stjerner
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Indiana Jones filmene kan beskrives med ét enkelt ord: NOSTALGI.
Personligt er jeg opvokset med de 3 film, så de er en kæmpe del af min barndom.
Så at kunne sætte sig i biografsædet og opleve endnu et kapitel i eventyret om Indiana Jones er nok det største man kan opleve rent filmmæssigt, i min verden.

Jeg havde nærmest haft små feber i flere dage op til premieren, af ren og skær spænding og glæde og jeg sad med gåsehud og tårer i øjnene, da mørket langsomt sænkede sig i biografen, mens jeg tænkte: 'Det her er større end Star Wars!'
Bare tanken om at skulle genhøre John Williams' vel nok mest berømte tema, var nok til, at jeg blev helt varm om hjertet. Denne gang i en lækker DTS lyd til og med.
Da da da daaaaaaaaaaa da da daaaaaaaa.
ANNONCE
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Alle i salen virkede som om de var forvandlet til små børn igen.
Alle ens dagligdags problemer var pludselig glemt for en stund, nu gjaldt det én ting: Indiana Jones.
Og så skete det endeligt.
Det klassiske Paramount Logo toner frem og i bedste Indy stil toner logoet videre over i filmens første billede.
Det er en sandbunke, formet netop som Paramount logoet.

Et skilt fortæller os at vi befinder os i et militær område, i Nevada ørkenen og året er 1957.
En hurtigkørende bil med fire unge mennesker, der hører Elvis Presleys 'Hounddog' for fulde drøn, suser igennem billedet og så er filmen i gang.
De fire unge kører op på siden af en militærvogn og udfordrer dem til at rase mod dem, men soldaterne ryster bare på hovedet og de unge kører videre.
ANNONCE
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Vi følger nu soldaterne hen til basens indgang.
Her bliver soldaterne afvist og de svarer igen med at skyde vagterne.
Det viser sig nemlig at være russere, forklædt som amerikanske soldater.
Inde på basen bliver en af bilernes bagagerum åbnet og to herrer, som vi kun ser fødderne på, bliver hevet ud derfra.

Pludselig falder en familiær hat ned på jorden og en hånd samler den op. Mandens silhuet kastes hen på bilen og afslører at det er vores alle sammens Indiana Jones. Det var svært at styrer begejstringen og jeg kunne høre, at jeg ikke var den eneste i salen, der havde det sådan. Indiana Jones var tilbage!!!!

Filmens første halve times tid, går bl.a. med at introducere Indy's nye følgesvend; Mutt Williams. Han spilles, veloplagt som altid, af Shia LaBeouf.
Mange vil sikkert kunne huske Shia fra 'Transformers', som Spielberg var co-producer på, og den effektive thriller 'Disturbia'.
ANNONCE
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Mutt er en gavflab i læderjakke, med slik hår. Han kører på motorcykel og går med springkniv.
Han opsøger Indy fordi hans ven og lærer, Professor Oxley, er forsvundet.
Mutt har dog Oxley's notat bog, som han havde bedt Mutt om at give Indy, hvis han skulle forsvinde. Det er en bog som KGB gerne vil have fingrene i. Bogen indeholder nemlig spor til løsningen af gåden om de mystiske Krystalkranier.

Så da KGB opdager at Mutt har givet Indy bogen, må de flygte, i en hektisk motorcykel/bil jagt.
Det lykkes dem selvfølgelig at slippe væk og Indy finder hurtigt ud af, at Ox må have befundet sig et sted i Peru, så Mutt og Indy tager af sted.

Det er her filmen begynder at halte.
ANNONCE
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Russerne er selvfølgelig lige i hælene på Indy og Mutt.

De føres an af filmens hovedskurk, Irina Spalko, som spilles af Cate Blanchett.
Og selvom Cate er en god skuespillerinde, er hun er ikke nogen specielt interessant eller frygt indgydende skurk. Måske fordi rollen bare ikke har så meget at byde på.
Det samme gælder for Indy's kæreste fra den første Indiana Jones film, Marion Ravenwood, der endnu en gang spilles af Karen Allen. Hendes rolle i filmen er også ret tynd og man mærker slet ikke den samme kemi, som der var imellem dem, i 'Raiders of the Lost Ark'.

Men værst af alt er, at Spielberg og Lucas har valgt, at satse på så bredt et publikum som muligt, hvilket vil sige at filmen nogle gang grænser til det barnagtige latterlige.
Blandt andet svinger Mutt sig på et tidspunkt i lianer, som en anden Tarzan og får til og med hjælp af nogle små aber, til at bekæmpe de onde russere. Det er lige før at man får Jar Jar Binks associationer.

Plottet bliver efterhånden også så indviklet, at det ikke er lidt svært at følge og derfor ender med at blive uinteressant og computer effekterne overtager, frem for humoren og de sarkastiske bemærkninger.

Det der desværre sker med computer effekter er, at det går ud over filmens sjæl.
Spielberg havde ellers udtalt at han kun ville benytte sig af computer effekter, når det var absolut nødvendigt, men det er tydeligt at Lucas har fået overtalt Spielberg til at vælge computer effekter, frem for gammeldags miniature modeller og ægte stuntmænd.
ANNONCE
Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull
Det er rigtig synd, for 'Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull' ender med at blive en opvisning i computer effekter, i stedet for en medrivende og menneskelig historie.
Den bliver en parodi på sig selv, da den bliver en blanding af 'The Mummy', 'National Treasure'. Film som i forvejen er halvdårlige parodier på Indiana Jones filmene.

Hvad der starter så godt, som en underholdende Spielberg film, der er både sjov og charmerende, ender så skidt, som en følelseskold Lucas produktion, ligegyldig og alt, alt for effekt tung.
Det kan godt være, at jeg lyder som en mavesur anmelder nu, men vi var tre fyre inde og se filmen, og vi havde alle den samme reaktion bagefter.

Jeg endte med at gå ud af biografen med en fæl skuffelse og med ønsket om at de aldrig havde lavet filmen.

Drengerøvs factor: 70 %

Teknisk information:
Titler og produktions år: Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (Indiana Jones og Krystalkraniets Kongerige), 2008
Instruktører: Steven Spielberg
Medv: Harrison Ford, Karen Allen, Cate Blanchett, Shia LaBeouf, Ray Winstone, John Hurt og Jim Broadbent
Genre: Action/Eventyr
Billedformat: 2.35:1
Lyd: DTS/Dolby Digital 5.1
Spilletider: 124 min
Biograf premiere: 22. maj 2008
Distributør: United International Pictures
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce