Connery

Historien om Indiana Jones

Historien bag de ultimative drengrøvs film, om verden sejeste arkæolog: Indiana Jones.

6 ud af 6 stjerner
Historien om Indiana Jones
Det er næsten 19 år siden Indiana Jones sidste gang kunne opleves, i et nyt eventyr, i biograferne.
Men nu er han tilbage til glæde for alverdens fans, der længe har drømt og håbet på en ny film i rækken.
Der findes nemlig næppe en film trilogi, bortset fra den originale Star Wars trilogi, der er så nostalgisk og SÅ drengerøvsagtig, som Indiana Jones trilogien og der med garanti ikke en sejere arkæolog i hele verden, end Dr. Henry Walton Jones Jr.

Det er de to herre Steven Spielberg og George Lucas, der er hovedmændene bag Indiana Jones filmene. George Lucas fik idéen helt tilbage i starten af 70'erne. Den gang hed han Indiana Smith og var opkaldt efter Georges Lucas' hund.

Lucas ønskede at lave en moderne udgave af de gamle 'serie-film', der var populære tilbage i 30'erne og 40'erne og som Lucas så på tv, som barn.
Det er lidt den samme idé han havde med Star Wars.
En tradition Lucas og Spielberg har sammen er at tage væk på ferie, når en af deres film har premiere - for at undgå alt hysteriet osv. Det var sådan en ferie, på Hawaii, at snakken om Indiana Jones første gang så dagens lys.

Spielberg fortalte Lucas at han altid havde haft en drøm om at instruere en James Bond film, hvortil Lucas svarede: 'Jeg har en endnu bedre idé. En eventyr film med titlen: 'Raiders of the Lost Ark'.
Da Spielberg og Lucas kom hjem fra ferien, gik de straks i gang med at udvikle manuskriptet. Lucas overtalte Spielberg til at instruere filmen.

På det tidspunkt var Spielberg sulten efter en succes. Han havde lige lavet filmen '1941' der var gået vildt over tiden og over budget (produktionsmæssigt) og som tilmed floppede helt enormt, så Spielberg manglede derfor desperat et hit. Det havde de to herre ingen tvivl i sindet om at 'Raiders of the Lost Ark' ville blive.
ANNONCE
Historien om Indiana Jones
Spielbergs første tanke var at caste Harrison Ford i hovedrollen.
Men det protesterede Lucas imod, da han ikke ville have at Harrison skulle medvirke i alle sine film og han bad Spielberg om at finde en anden til rollen.
Valget faldt på Tom Selleck, der er mest kendt fra filmen '3 mand og en baby'.
Men Tom Selleck var ikke ledig, da han var i gang med at optage sin tv-serie: 'Magnum P.I.'
Og rollen gik så som bekendt til Harrison Ford. Som blev castet mindre end tre uger før optagelserne gik i gang.

Trods Spielbergs og Lucas tidligere succeser havde de svært ved at finde et filmselskab, der ville financiere filmen. Det tog megen overtagelse før Paramount til sidst sagde ja.
Produktionen startede i Elstree Studierne, England, og location optagelserne fandt sted i bl.a. La Rochelle, Tunesien, Hawaii og i USA og varede ca. fra juni til september 1980.

Mens optagelserne stod på, var Spielberg allerede i gang med sin næste film idé: Imellem optagelserne, i Tunesiens ørken, skrev han sammen med Harrison Fords daværende kone, Melissa Mathison, manuskriptet til sit mesterværk E.T.: The Extra-Terrestrial.
ANNONCE
Historien om Indiana Jones
Optagelserne var ikke helt problemfrie.
I Tunesien blev næsten alle fra holdet syge, lige på nær Steven Spielberg.
Han havde nemlig taget sin egen mad med hjemmefra. En menu der bestod af dåser og dåser af Spaghetti-O's.
Denne sygdom var også skyld i at Indiana, efter at have fægtet med en masse onde mænd, til sidst blot skyder en meget hidsig og kampklar sværdkæmper.
Harrison var simpelthen så skidt på optagedagen at han forslog Spielberg at Indy bare kunne skyde ham, i stedet for endnu en lang fægte kamp.
Den idé synes Spielberg så godt om at det blev vedtaget med det samme.
Og under den dramatiske scene, hvor Indiana Jones er oppe at slås med en pilot, kørte et af flyets hjul over Harrison Fords knæ og rev det af led. Men macho mand som Harrison er, fik han knæet bundet ind og fik lagt is på og så var han klar til at fortsætte optagelserne.

'Raiders of the Lost Ark' blev i 1981, den mest indtjenende film nogensinde.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce