Connery

Helte og hår til lænden

"Heavy Metal" er oftest svaret når du spørger en rollespiller om hans eller hendes musiksmag. Hvad er sammenhængen mellem drager, dæmoner og hvinende guitarer?

"I en kælder sort som kul"                                                                                                                   
ANNONCE
Helte og hår til lænden
Dette er starten på en meget kendt børnesang, men
også starten på mange rollespils-scenarier. Man kommer ned i en kælder eller "dungeon" som det også kaldes, og så er fanden løs! Rollespil har siden firserne været en stor del af mange unge knægte og få pigers liv. De lever sig dybt ind i en fantasiverden og slås med drager eller orker som de møder på deres vej. Når de så er færdige med at kæmpe, og terningerne er lagt til side for en stund, står den oftest på musik. Her falder valget i mange tilfælde på heavy metal, men hvorfor?

Drageslagter fra Helvede
"For the king/for the land/for the mountains/for the green valleys where dragons fly/for the power, the glory to win the Black Lord/I will search for the Emerald Sword." Sådan lyder omkvædet på det italienske metal-band Rhapsody's klassiker "Emerald Sword". Det er måske her noget af forklaringen skal findes. Mange heavy metal-bands har gennem tiden skrevet sange om drager og dæmoner, elvere og magikere. Dét er det samme som de fleste rollespil handler om, og det er nok her sammenhængen til dels er. Selvom man måske lige har slået en rød drage ihjel og tjent mange hundrede XP (Experience Points), kan det være svært at slippe fantasien helt. Så er det jo dejligt at man kan stå og synge om det bagefter, og blive hængende lidt længere.
                                                                                                                                                                           
Headbanging og halv-elvere
En anden ting mange rollespillere har til fælles, er det lange hår. Nogle mener at det er mangel på hygiejne der gør det, men det er nu nok ikke den rigtige forklaring. Man vil gerne identificere sig så meget som muligt med sin rolle og sine idoler. Dette er et kendt fænomen i alle kulturer. I middelalderen var de fleste mænd langhårede, da man nogle steder mente at en ridders styrke til dels sad i håret. Måske er en rest af denne tro nedarvet til vores generation? Det vides ikke, men der er i hvert fald mange rollespillere der er stolte af deres lange hår. Netop håret er også kendetegnet for en meget populær race i rollespil, elverne. Det er smukke skabninger med langt, fint hår, og dét er der mange der gerne vil besidde. Det er også bedst når man skal headbange. For de uindviede, består dette i at svinge sig hoved rundt til høj (metal)musik mens man skråler med på teksten.
ANNONCE
Helte og hår til lænden
Den hellige dykker
Netop teksterne er vigtige i metal-musik. Man skal dels kunne relatere til dem, og dels kunne synge med på dem. I 1983 udkom pladen "Holy Diver" med DIO. Han var kendt som bl.a. forsanger i Rainbow og Black Sabbath den gang. Hans vokal er høj og kraftig, selvom han selv er en ganske lille mand.
Pladen udkom da rollespil var noget man først lige havde hørt om. I musikvideoen til pladens titelnummer, render DIO rundt med et stort sværd og sit lange, krøllede hår blafrende efter sig. Han løber gennem gaderne i en middelalderagtig by og nedkæmper
Terningerne er kastet!
Rollespil begyndte i USA i midten af halvfjerdserne, da "Dungeons and Dragons" kom på gaden. Det revolutionerede spilbranchen, og bogens forfattere, Gary Gygax og Dave Arneson blev nærmest gjort til konger. Det var et helt nyt system, der byggede på fantasi og terninger. Man slog sine "stats" for at finde ud af hvor mange point man kunne bruge til at lave sin spilperson, sin character. Derefter valgte man race og klasse (kriger, magiker osv.) og til sidst våben og/eller magier (spells). Så var det op til ens GM (Game Master) at styre spillets gang. Game Masteren fandt på den historie man spillede. Rollespil blev hurtigt populært over hele verden, og i takt med at populariteten steg, blev folk mere skeptiske overfor det. Man mente at de unge mennesker kunne leve sig for meget ind i det hele, og derfor ikke være i stand til at skelne mellem fantasi og virkelighed. Man gav rollespil skylden for mange af de mord der blev begået i den tid, fordi man mente at det var sindssyge unge der havde spillet for meget, der begik dem. Det samme med musikken. Black Sabbath og Iron Maiden var lige kommet frem, og mange forældre var overbevist om at det var Satans musik, og forbød deres børn at høre det. Det blev taget ilde op, og for at gå imod normen og forældrene, blev de unge vildere. De groede langt hår, og mange af dem dannede bands hvor de kunne lade deres aggressioner mod forældre og verden komme ud.
ANNONCE
Helte og hår til lænden
Vi headbanger stadig!
Nu om stunder har man erfaret, at der ingen sammenhæng er mellem mordere og røde drager! Rollespil er mere populært end nogensinde, og det skyldes til dels nyeste skud på stammen, online-rollespil. Det fungerer på næsten samme måde, bortset fra at der ikke er en GM, men man helt selv styrer historiens gang sammen med de andre på ens server. Især World of Warcraft har fået de unge til måned efter måned at indbetale penge for at kunne få lov at spille videre og stige i level.
Samtidig med at rollespillet har udviklet sig, har metal-musikken det også. Flere og flere subgenrer som f.eks. nu-metal, hardcore og grind har fundet vej til højttalerne på teenagernes værelser, og stadigt flere kommer til. Senest har metal-musikken fået sin helt egen prisuddeling, Danish Metal Awards (DmeA), der kårer det bedste, ondeste og nyeste indenfor genren. Selvom det er mange år siden man for første gang hørte om drabelige drager og drikfældige dværge, lever fantasien endnu. Der er ikke meget der har ændret sig siden da, bortset fra at der er kommet mange flere spil til, og næsten lige så mange nye genrer af musikken. Der er stadig én ting der er sikker: Så længe der er guitarer og fantasi til, vil rollespillere og heavy metal følges ad side om side!
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce