Connery

Har du penge, så kan du få…

… Men har du ingen, så må du låne. Markedet vrimler med mere eller mindre attraktive finansieringsmuligheder, men hvis ikke du har din sunde fornuft med dig, kan et hurtigt lån hurtigt blive rigtig, rigtig dyrt.

Hvorfor er privatøkonomi ikke på skoleskemaet?

Hvis du spørger os, så er det fuldstændig ufatteligt, at vi stadig ikke – i 2016 – har privatøkonomi på skoleskemaet i folkeskolen. Det er da om noget både brugbart og håndgribeligt, og ville sandsynligvis give kommende generationer langt bedre muligheder for at overskue og gennemskue deres økonomi, og på den måde minimere risikoen for at ende som deltagere i Luksusfælden på TV3.

Nu kommer der lige et indspark fra studievejlederen; hvis du vil lære om privatøkonomi, så skal du en tur på Handelsskole, men selvom du vælger handelsvejen, er privatøkonomi ikke altid et obligatorisk fag. Det er erhvervsøkonomi derimod. Men i modsætning til firmaer, kan du som privatperson ikke bare erklære dig selv konkurs og på den måde slette din gæld. Ja, det er et lidt forenklet eksempel, men ikke desto mindre.

Så hvis du nu ikke har gået på handelsskole eller interesserer dig for økonomi, så er det ikke sikkert du kender til begreber som ÅOP, renter og gebyrer, og så kan et lån pludselig lyde som en rigtig god idé, uden at være det.

Brug din sunde fornuft, når det gælder din økonomi

Et gammelt ordsprog lyder, at hvis noget synes for godt til at være sandt, så er det sikkert fordi det er det. Men igen; hvis ikke du har lært om div. faldgruber i forbindelse med finansiering og lån, hvor skulle du så vide fra, om noget er for godt til at være sandt eller ej?

Der er dog hjælp at hente, uanset hvor ”lost” du føler dig. Med services som f.eks. Fair Lån og Lån Service, kan du hurtigt tjekke om dit mulige nye kviklån vil ende med at ruinere dig, eller om kviklånet er et godt alternativ til god gammeldags kontant afregning ved kasse 1.

Hvad fa’en er ÅOP?

Hurtige kviklån er smarte, men man skal være opmærksom. Specielt på begrebet ÅOP, der er en forkortelse for Årlig Omkostning i Procent. Der er ingen regler for et max. ÅOP, så du kan sagtens finde eksempler på smarte kviklån, der har en ÅOP på 150-200 %, hvilket i praksis vil sige, at du skal gange beløbet du låner med 1,5 eller 2,0 og lægge dette resultat oveni selve beløbet, du har lånt.

Dermed kan et kviklån til f.eks. den nye iPhone 7 lyder på 6.000 kr., men hvis der er en høj ÅOP, skal denne tillægges beløbet. I de ekstreme tilfælde er ÅOP’en af og til på førnævnte 150 %, hvilket vil sige, at du udover de 6.000 kr. også skal betale 9.000 kr. tilbage i ÅOP. Dermed har et køb på 6.000 kr. pludselig kostet 15.000 kr.

Så hvis du drømmer om nyt gear og fede gadgets, men ikke lige har finanserne til at realisere dem, så kan et kviklån meget vel være vejen frem for dig – men brug din sunde fornuft, og spørg, hvis der er noget, du ikke forstår. Det er nok det bedste råd, vi kan give!

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce