Connery

Anmeldelse: The Killer

David Fincher skyder med skarpt i ny thriller!

4 ud af 6 stjerner
The Killer - Trailer
?si=QnRij0Q1ZKn4atr9

A Shot in the Dark

Livet er en række af ”hits and misses”. Det er en ting David Fincher, som højtbetalt Hollywood-instruktør har måtte sande gennem sin lange karriere i filmbranchen. Ligesom lejemordere har filmskabere ofte kun ét forsøg til at ramme plet, ét forsøg til at kommunikere deres budskab. Hvis de misser, konnekter publikum måske ikke med historien og så kan filmen floppe fælt.

ANNONCE
Netflix - Anmeldelse: The Killer Netflix

Assassin’s Creed

Når en af Finchers film af den ene eller den anden grund flopper, og filmstudiet dermed mister millioner af dollars, så ruller der naturligvis hoveder. Det samme gør sig helt bogstaveligt talt gældende, når en højt betalt, erfaren og stærkt disciplineret lejemorder misser sit mål.

ANNONCE
Netflix - Anmeldelse: The Killer Netflix

Girlfriend in a Coma

Ved det uheld kommer den disciplinerede og organiserede lejemorder The Killer (Michael Fassbender) nemlig til at ramme en escortpige i stedet for sit mål, hvilket sætter gang i en uforudsigelig kædereaktion af vold og død. Da han efterfølgende ankommer til sit skjulested i Den Dominikanske Republik, opdager han nemlig, at hans hjem er blevet ransaget og hans kæreste er blevet banket, voldtaget og sendt i koma.

ANNONCE
Netflix - Anmeldelse: The Killer Netflix

F. Unger

Som en anden Beatrix Kiddo, tager The Killer på et blodigt hævntogt, der fører ham rundt over hele verden. En efter en konfronterer og myrder han de skyldige, indtil retfærdigheden til sidst sejrer. Undervejs kommer han rundt ved, på kreative måder, at skjule sin identitet. Blandt andet under dække som en tysk turist ved navn Felix Unger (en reference til The Odd Couple (1968)) for, som han selv forklare; ”tyskerne er der ingen, der gider at have med at gøre.”

ANNONCE
Netflix - Anmeldelse: The Killer Netflix

Hang the DJ

Humor er en vigtig ingrediens i The Killer. Udover førnævnte små reference, har Fassbenders karakter nemlig også en ganske humoristisk indre monolog, der går igennem hele historien. Lydsiden har også en snert af humør, således er soundtracket spækket med The Smiths sange, fordi ”The Killer” lytter til bandet på sin mp3-afspiller, for at slappe af. Morrisseys og Johnny Marrs musik skaber nærmest et sarkastisk og katartisk kontrapunkt til volden på lærredet, når Morrissey muntert synger ”Girlfriend in a coma, I know, I know, it’s serious”, mens Fassbender brutalt myrder en mand.

ANNONCE
Netflix - Anmeldelse: The Killer Netflix

This Charming Man

Michael Fassbender er perfekt castet til rollen som den kyniske lejemorder. Hans øjne kan få en hver til at stivne, når han stirrer med et dødt, følelseskoldt blik på en. Der er noget afstumpet og nærmest dyrisk over hans person, ikke ulig rollen som den sexafhængige Brandon i Shame (2011).

ANNONCE
Netflix - Anmeldelse: The Killer Netflix

By the Book

Filmen er baseret på en fransk tegneserie fra 1998, skrevet af Alexis "Matz" Nolent og illustreret af Luc Jacamon. Projektet genforener Fincher med manuskriptforfatteren, Andrew Kevin Walker, der i sin tid skrev manusset til Se7en (1995) og senere hjalp til med at finpudse manuskripterne til The Game (1997), Fight Club (1999).

ANNONCE
Netflix - Anmeldelse: The Killer Netflix

Killer Instinct

Ved første øjekast kan Finchers seneste film godt forekomme en anelse overfladisk og uambitiøs. Stjerneinstruktøren, der ellers altid vælger sine projekter med omhu, har jo allerede lavet fire andre film om seriemordere (Se7en, Zodiac, Gone Girl og The Girl With the Dragon Tattoo), samt Netflix serien Mindhunter, der ligeledes omhandlende seriemordere, så hvad nyt har han tilføje?

ANNONCE
Netflix - Anmeldelse: The Killer Netflix

OCD filmmaking

Ligesom Mank (2020), synes The Killer også at være en mere personlig film for Fincher. Instruktøren er kendt for nærmest at være tvangs neurotisk, når det kommer til den tekniske del af filmskabelsen. Ligeså er Michael Fassbenders karakter bundet af ritualer og planlægning, der er ingen plads til improvisation, men livet er uforudsigeligt og nogle gange kan man ikke regne sig frem til et resultat.

ANNONCE
Netflix - Anmeldelse: The Killer Netflix

Panic Room

På sin vis handler The Killer nemlig om at acceptere sine ”misses”, sine flops og på en eller anden måde komme videre i livet. Det må ”The Killer” sande, da hans liv begynder at gå i opløsning og han er tvunget til, at opgive sit mantra om at ”Stick to the plan” og begynde at improvisere for at overleve.

ANNONCE
Netflix - Anmeldelse: The Killer Netflix

This Night Has Opened My Eyes

Filmmediet kræver også stor præcision, planlægning, kontrol, men historiefortælling er et organisk væsen og selvom Fincher planlægger ned til mindste detalje, bliver resultatet ikke altid som det er tiltænkt. Ironisk nok føles det også som om, at denne film også går op i limningen hen ad mod 3. akt.

ANNONCE
Netflix - Anmeldelse: The Killer Netflix

There Is a Light That Never Goes Out

Måske er det Finchers underbevidste måde endeligt at give slip på kontrollen og bare lade historien fortælle sig selv? Det er forfriskende at se kontrol-freaken på lidt mere slap line end han har været i årtier, men om han kommer helt i mål med dette meta-agtige eksperiment, er jeg ikke så sikker på.

The Killer kan opleves i biografen for en kort stund og udkommer derefter på Netflix d. 10. november.

ANNONCE
Drengerøvsfaktor og teknisk info:

Drengerøvsfaktor: 60%

Teknisk information:

Original titel: The Killer

Land: USA, 2023

Instruktør: David Fincher

Cast: Michael Fassbender, Tilda Swinton, Charles Parnell, Arliss Howard, Kerry O'Malley, Sala Baker, Gabriel Polanco, Sophie Charlotte

Genre: Action/Adventure/Crime

Billedformat: 2.39:1

Lydmix: Dolby Atmos/Dolby Digital

Spilletid: 118 min

Dansk bio premiere: 26. oktober 2023

Netflix premiere: 10. november 2023

Distributør: Netflix

ANNONCE
Del

Seneste nyt