Connery

9 råd til at vælge mountainbike, udstyr og features

Det er blevet populært at køre mountainbike i Danmark. Skal du også være med på trenden, kan du her finde en guide til at vælge den rigtige mountainbike mm.

Kilde: GTbicycles.com - 9 råd til at vælge mountainbike, udstyr og features Kilde: GTbicycles.com
Når man først begynder at få smag for at køre mountainbike, begynder man typisk at kigge efter måder hvorpå, man kan optimere køreoplevelsen. Det kan du for eksempel gøre med en bedre cykel, noget bedre udstyr eller nogle specielle dele, der gør din cykeltur helt perfekt. Her finder du gode råd til at vælge rigtige model, det rigtige udstyr og de lækreste features.


1. Vælg fuldaffjedret, hardtail eller downhill

Fully
Inden du bruger opsparingen på en dyr high end mountainbike, kan du med fordel blive klar over omfanget, karakteren af og målet med din træning. Er målet at komme med i de lange 12 og 24 timers løb, skal du gå efter de fuldaffjedrede mountainsbikes, man også kalder “fully”. På den måde skåner du kroppen i de mange timer, du sidder på sadlen. De lange løb er meget populære lige nu. Havner du i et af de lange løb, er det altså en ide at gå efter de fuldaffjedrede. Affjedringen, som man også kalder “vandringen”, er ca 100 mm på en fully. Er det en fully, du skal bruge, kan du f.eks. se modellerne fra Focus her: http://www.focus-bikes.com/int/en/bikes/bikes-2013/category/mtb-fullsuspension.html
 
Hardtail
Er du sikker på, at du ikke havner i et af de længere løb lige foreløbig, kan du også gå efter en hardtail mountainbike. Den hedder hardtail, fordi der kun er affjedring fortil. En hardtail er den perfekte cross country cykel, som kan bruges til 1-4 timers træningspas eller løb. Vægten reduceres også væsentligt på en hardtailmodel. Desuden får du typisk mere for pengene. Du kan spare op til 3-5000 kroner ved at springe over den ekstra affjedring. Så der er masser af fordele ved at købe en hardtail. Vandringen på en hardtail er ca 100 mm ligesom den er på en fully. Er det en hardtail, du skal bruge kan du f.eks. se modellerne fra Univega her: http://www.univega.com/de/bikes/modelle-2013/category/hardtail-4.html
 
Downhill
Downhill mountainbikes er ikke så udbredte i Danmark af den simple grund, at vi ikke har de store nedkørsler herhjemme. Der er masser af Downhill muligheder i Sverige, Norge og syd for grænsen og derfor også flere downhill mountainbikes der. Så skal du for alvor køre downhill, må du enten affinde dig med de muligheder, der er i DK, eller tage udenlands. En downhill mountainbike har en længere vandring på affjedringen og en anden geometri, som hjælper dig, når du skal ud over små skrænter eller stensætninger. Vandringen er ca 120-200 mm. Skal du til udlandet og køre downhill, kan du se et eksempel på nogle lækre modeller fra GT her: http://www.gtbicycles.com/2013/bikes/mountain/gravity
 
Det er blevet mere populært at handle cykler på nettet. Og det gælder også mountainbikes i den dyre ende af klassen. Det kan være en ide at få en fagmand til at samle den. Og den mulighed har man for eksempel hos http://www.whiteaway.com/mountainbikes/.


2. Vælg det rigtige udstyr

Når du har valgt den mountainbike, der passer til dine træningsbehov, skal du i gang med at sikre dig det rigtige udstyr. Man må ikke gå ned på udstyr. Og det gælder ikke mindst, når du kører mountainbike. Man sætter sig ikke ind i en Formel 1 i sine cowboybukser. Ligeledes sætter man sig heller ikke op på en highend mountainbike i sine badeshorts. Her er en guide til at vælge det rigtige udstyr.
 
Det rigtige mountainbike cykeltøj
Mountainbike dresscoden minder lidt om den, man skal have på landevejen. Du skal have bukser, jersey, svedundertrøje osv. Men der er også nogle forskelle og altså nogle andre ting, som er afgørende, når du skal ud og køre mountainbike. Handsker er f.eks. væsentlige, når du kører mountainbike. De er stærkere og mere beskyttende og ikke helt ligegyldige, hvis du tager en tur i skovbunden. Man bruger heller ikke så meget vindtæt tøj, når man kører mountainbike. Drop vindvest. For der er ikke nogen kold vind i skoven. Ellers er det den samme jersey og bukser, man skal bruge. Man kan godt få ekstra stærke bukser med kevlar, men det er ikke så åndbart og derfor ikke særlig udbredt.
 
En let og behagelig hjelm
Hjelmen, du skal bruge til at køre på mountainbike, skal helst være en, der er lavet til formålet. Der er nemlig forskel på normale cykelhjelme og dem, man bruger til at køre på mountainbike. Den har typisk en skygge foran og er også indrettet med større ventilationshuller. Skyggen foran er nyttig, når du kører i skoven, hvor du jævnligt kører ind i grene og andet. Skyggen er med til at bøje grenene væk fra ansigtet og kan tage stænk af mudder fra forankørende. Så find dig en hjelm, der er lavet til formålet. Ventilationshullerne er også større, fordi farten er lavere. På den måde er du sikker på at få afkølet hovedet - også når du kører mountainbike.
 
Briller der passer til formålet
Du kan også med fordel gå efter en klar cykelbrille. Der er jo masser af skygge i skoven og derfor ikke det store behov for at skærme lyset. Du har imidlertid masser af behov for at skærme øjnene for insekter og andet, som er ubehageligt at få ind i øjnene, når du kører ned af en smal single track med 40 km/t. Så et par klare cykelbriller, så du bevarer overblikket, selvom der flyver insekter, grene og mudder om ørerne på dig.
 


3. Populære features til mountainbikes

Når du har valgt den rigtige mountainbike og det rigtige udstyr, kan du gå i gang med at forkæle dig selv og din cykel med ekstra features. Vi har fundet nogle af de mest populære lige nu:
 
Tubeless kit i hjulene
Tubeless kit betyder slangeløse dæk. De er fyldt med 50 og 100 ml flydende latex og er selvlappende. Der er mange fordele ved at benytte et tubeless kit: Du får reduceret rullemodstand og lavere vægt. Jo tyndere lærredet er, jo mere smidige er de og jo lavere vægt har det. Og alt, hvad der gør cyklen lettere og smidigere, gør det også nemmere for dig at få den med over bakken. Det er nemmere at skære et kilo af vægten på cyklen end at tabe det på sin egen krop. Og det er der mange, der benytter sig af.
 
To sæt hjul
Det har længe været populært at have to sæt hjul til sin racercykel. Men den tendens er ved at brede sig til mountainbikes også. Du kan derfor købe et sæt hjul, som du bruger til træning og et lettere sæt alu- eller carbon-hjul, som du sætter på, når der skal køres løb. Hjulet er i bevægelse hele tiden, når du cykler. Så når du tuner din cykel ved at vælge et ekstra sæt high-end hjul, får du glæde ud af det ved hvert eneste tråd.
 
Personliggørelse af cyklen
Det er blevet ekstremt populært at gøre sin cykel mere personlig. Du kan for eksempel sætte dit helt eget præg på den ved at sætte ensfarvede, lettere aluminiums- eller titaniumsdele på. Farvede skruer i aluminium kan bruges alle steder og er med til at give din cykel et twist, der gør den mere personlig. Du reducerer dermed også din cykel i vægt ved at sætte lettere dele på. Så udskifter du de mindre dele, får du mere personlig dele og tilmed en lettere cykel. Og det kan være med til at give dig.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce