Connery

Xbox 360 spil mangler anti-aliasing

Alle Xbox 360 spil skulle understøtte kantudglatning, den såkaldte anti-aliasing, men der er problemer i nogle spil.

Mens jeg spillede det nye Project Gotham Racing 3 på min Xbox 360, bemærkede jeg, at grafikken mangler anti-aliasing, mens man kører. Anti-aliasing er en teknik til at fjerne takkede kanter mellem genstande i en 3D verden, ved at sammenblande de pixels i overgange mellem disse. Effekten er ret tydlig, og det får grafikken til at fremstå betydeligt pænere, da takkede kanter stort set undgås. I PC spil har man kunne aktivere anti-aliasing i årevis.
For at undersøge det nærmere, så jeg også i Kameo: Elements of Power, og her var billedet det samme: der er ikke nogen anti-aliasing i spillet.

Problemet gælder dog ikke alle brugere. Tilsyneladende er det mest brugere af HD-Ready LCD tv, som bemærker det. Dette kan skyldes, at LCD skærmene kan vise billedet så skarpt, at de meget hårde overgange i grafikken bliver tydeliggjort.

Xbox 360 har ellers et topmoderne ATI grafikkort, og burde sagtens kunne klare 2x eller 4x anti-aliasing, så der kom kantudjævning, men dette er tilsyneladende ikke tilfældet i alle nye Xbox 360 spil.

Man kan derfor blive forundret, når man læser følgende officielle udtalelse:

ATI revealed this afternoon that every single Xbox 360 game will be required to run at a minimum of 720p resolution with 4x Anti-Aliasing.

Speaking at a press conference in London, ATI technology specialist Rene Froeleke told journalists that Microsoft had specified that games must run at the 1280x720 resolution at 4xAA with no slowdown. Every single game will be supported at this graphical specification, which we think is great news for gamers playing on big-screen TVs.

Det vil sige, at Xbox 360 altid vil bruge anti-aliasing i spil. Den fulde artikel kan læses hos Xbit Labs.

I Project Gotham Racing 3 er der kun anti-aliasing, så længe man er i menuerne for bilkøb, hvilket kan ses på dette billede. Her er alle kanter pænt udglattet, og bilen fremstår faktisk ret godt.
ANNONCE
Xbox 360 spil mangler anti-aliasing
Men på de to følgende billeder fra selve spillets in-game grafik, er der ingen kantudjævning, og samme bil fremstår takket.
Xbox 360 spil mangler anti-aliasing
Xbox 360 spil mangler anti-aliasing
Det er den samme bil på de tre billeder, men forskellen i kantudglatingen er enorm. Selvom det er nærbilleder, er det ingen problem at se den manglende kantudglatning fra sofaen.

Rigtig underligt bliver det, når man sammenligner mine in-game billeder fra Project Gotham Racing 3, med de officielle billeder af spillet fra udviklerens hjemmeside:
ANNONCE
Xbox 360 spil mangler anti-aliasing
Xbox 360 spil mangler anti-aliasing
Her er alle kurver på bilerne utroligt glatte, og billedet synes næsten virkeligt. Der er mildest talt en verden til forskel, og reklamebillederne her er betydeligt pænere end det jeg ser på mit tv.

Samme takkede effekt ses i Kameo: Elements of Power, hvor jeg har taget et billede in-game. Det kan tydeligt ses i omtrent alle overgange mellem objekter, at der er takkede kanter. Kig bl.a. på benene.
ANNONCE
Xbox 360 spil mangler anti-aliasing
Igen kan man sammenligne med et officielt billede fra spilproducenten Rares hjemmeside:
Xbox 360 spil mangler anti-aliasing
Hvis man igen kigger på benene, ser man, at de ikke har denne takkede effekt, men at der i stedet er udglatning af overgangene.
Xbox 360 spil mangler anti-aliasing
Det ser ud som om nogle Xbox 360 spil har manglende udglatning af grafikken, som får dem under den standard man kunne forvente. Det er skuffende, når det ellers var udmeldt officielt, at alle spil ville have anti-aliasing aktiveret. Det ville have gjort meget ved billedkvaliteten.

Som reference vil jeg nævne, at jeg bruger et nyt Sony Bravia 32" LCD HDTV (1366x768), som er forbundet med component kablet fra Premium pakken, der er sat til HDTV indstillingen. Xbox 360 konsollen er sat til 720p i setup.
En rundspørge på
Opdatering til artikel
Spillene Condemned, Fight Night Round 3 (fås pt. kun i demo fra Live Marketplace) og Outpost Kaloki X (fra Live Arcade) bruger anti-aliasing.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce