Connery

Xantom gav koncert i København

Der lagde sig en poetisk dyne over en kold lørdag i København, da Xantom gav koncert i Huset i Magstræde.

3 ud af 6 stjerner
Xantom gav koncert i København
Da Xantom lørdag d. 7 april gik på scenen i Huset i Magstræde, var det for et stille publikum der talte omkring 20 mennesker. Det er til stadighed en gåde for undertegnede og fotografen, hvordan disse formåede at gennemgå omkring 50 minutters energifyldt musisk poesi, uden at fortrække en mine eller danse begejstrede rundt. Med andre ord: var jeg udsendt til at anmelde publikum, havde jeg været nødsaget til at give dem en enkelt stjerne - og denne ville de få blot for at møde op.

Drengene i Xantom derimod fortjener en stor ros. Efter mit begejstrede møde med deres debutalbum, var mine forventninger skruet helt i top, da jeg vandrede hen for at opleve det århusianske band live. Jeg var især spændt på at høre, om forsanger Jesper Søndermark magtede at levere en lige så overbevisende præstation uden den manipulation, teknikere i et studie ofte udøver for at glorificere tingene en smule.
Inden koncerten havde jeg fået mig en snak med trommeslager Kent Henriksen og bassist Jacob Theill, der oplyste mig om, at der nu kun er 4 medlemmer i bandet, der med denne line-up ændring ikke længere inkluderer tangenterne. Så spændingen steg et par ekstra grader.

Efter opvarmningsbandet Splendid, og et dræbende langtrukkent sceneskift gik Xantom på, og jeg måtte hurtigt erkende, at dette band fungerer lige så godt live som på cd. Desværre måtte vi udsættes for et par tekniske vanskeligheder før helheden rigtig kunne nydes, men så kørte det også derudaf. Xantom havde medbragt lige dele jysk charme og total energifyldt optræden, indhyldet i den poesi der er så overvældende ved deres musik.
ANNONCE
Xantom gav koncert i København
Jesper Søndermark leverede sin sang uden den mindste antydning af stemmebånds-anstrengelse, mens Jens Mann med sin guitar sprang rundt om sig selv som en loppe i et pilleglas, og Jacob Theill og Kent Henriksen gav den alt de havde i sig, så rock-sveden drev af dem. Imponerende professionel power-præstation fra alle fire, især med tanke på, at publikum forekom ret upåvirkede. Vist kunne man se i deres ansigter at de kunne lide musikken, men der var ingen yderligere reaktion at spore. Min fotograf og jeg blev enige om, at det måtte hænge sammen med den stemning der lå over lokalet, der bestemt egnede sig bedre til en stille og rolig singer/songwriter happening. Sorte og røde farver i et lavloftet rum, kun oplyst af fyrfadslys er bestemt hyggeligt, men nok ikke så ideel en grobund for at hoppe omkring af begejstring. Én ting er i hvert fald sikkert, Xantom gjorde hvad de kunne, og leverede varen fra ende til anden.

Setlisten bestod til min store glæde, af en god portion fra deres debutalbum. For eksempel den altid smukke One, der også vakte genkendelsens glæde rundt omkring ved de øvrige borde, ligesom The Machine og Miss You gav en suveræn "yes det er den"-følelse inden i. Bandet præsenterede os da også for en del nye numre, som alle er tro mod Xantoms lyd og kunnen. Det skal nok blive et album der modtager ros og anerkendelse, når Xantom i følge planen sender den nye plade på gaden engang i foråret 2008. At der ikke længere er pianolyd at finde på deres numre er lidt synd, da det giver en helt unik dimension i lydbilledet. Men drengene har bestemt fundet en måde at opveje dette på via de resterende instrumenter, så det er nok kun folk der kender deres numre fra før, der vil savne dem. Kvaliteten er i hvert fald ikke dalet, trods det nødvendige kompromis.

Xantom er et band, der sagtens ville kunne bære at stå på en større scene - det er faktisk der de hører hjemme, så snart verden udenfor får øje på dem. De har det i sig, både de gode melodier og den fede energi, der gør, at man ikke kommer til at kede sig. Det er dog begrænset, hvor mange chancer man får for at høre Xantom mere i år, da de tager en pause for at koncentrere sig om det nye album, og lade op til en masse koncerter i forbindelse med udgivelsen af denne. Så gør dig selv - og Xantom - en tjeneste, hvis du befinder dig til Pulsfestivalen d. 12 maj i Århus: hop hen og oplev dem!

Og så kig selvfølgelig forbi deres myspace-profil, hvor et par er de nye numre er at finde: www.myspace.com/xantomdk

Setliste:
Magic Lovejoy
One
In Control
The Machine
Miss You
When Love Becomes A Crime
Envy
Secret Day
Stone Cold
Untitled
Go!
Get Your Shoes On

fotos: My Jensen
ANNONCE
Del

Seneste nyt