Connery

Xander Aabye [Ugens Profil]

Fra automekaniker til vinkender

Ugens Profil er den 26-årige Xander Aabye fra Køge. 

Hvem er du?

Jeg hedder Xander. Jeg er medejer af Lovedrinks, Bubbles2Go, og så arbejder jeg også på fuld tid i mit autoværksted i Køge. Blandt andet.

Blandt andet? Det lyder til at du har nok at se til?

Ja, men jeg kan også godt lide at arbejde.

Okay, lad os lige gå lidt tilbage. Du er 26 år, hvornår startede du værksted op?

Det gjorde jeg i en alder af 20. Jeg er udlært mekaniker, og da jeg på et tidspunkt fandt ud af, at jeg gerne ville gøre ting ret anderledes end min daværende mester gjorde, valgte jeg at stoppe der, og starte mit eget værksted. Der var ikke rigtig så mange andre muligheder deromkring. Jeg havde en lille opsparing, og masser af mod på at kaste mig over det. 

Det er gået ret godt med værkstedet, og det er også derfor jeg har haft mulighed for at starte de andre projekter op sideløbende. 

ANNONCE

Hvordan sker springet fra autoværksted, til en webshop der sælger alkohol?

Jamen det kom lidt hen ad vejen. Jeg og en kammerat plejede at mødes og spise god mad og få noget godt at drikke - det begyndte vi at gå mere og mere op i, indtil vi besluttede os for at prøve at lave en lille forretning ud af hobbyen. Det har været en hård, men sjov proces, især fordi vi startede helt fra bunden, og ikke var ret meget inde i feltet. På det tidspunkt skød der nye spiritus-webshops op hver dag, og derfor var det selvfølgelig også et hårdt marked, og derfor var det nok også meget godt at det var et sideprojekt - altså ved siden af fuld tid på værkstedet. 

Man kan i hvert fald ikke leve af at sælge champagne, hvor man kun tjener fem kroner per flaske, fordi pristrykket er så hårdt. I det hele taget var der ret meget arbejde i det, og en masse ting der skulle læres fra bunden, men når jeg først har besluttet mig for at gøre noget, så arbejder jeg bare igennem med det. Det betød også at jeg ofte har siddet oppe til langt ud på natten for at få gjort en enkelt opgave færdig.

Det har kostet masser af hårdt arbejde at nå dertil hvor vi er, og i dag forsøger vi at adskille os fra alle de andre, ved at have et alternativt udvalg. Vi vil hellere sælge nogle nye, spændende produkter, end at blive ved med at konkurrere på prisen for en flaske Moët.

Hvad er storsællerten i år?

Det er som om at det der med at købe Moët & Chandon Champagne er gået helt i stå.. Vi sælger ikke særligt meget af det mere. Jeg tror at markedet er blevet mættet, lige pludselig købte 'alle' det ene mærke, og til sidst var det ikke så eksklusivt at kunne vise frem længere. Jeg har fundet ud af at vores kunder godt kan lide at opføre sig lidt arrogant, når de endelig skal ud og feste. Sådan lidt på den der Jeppe K-agtige måde, men hvor man vågner op og vender tilbage til hverdagen dagen efter. 

I år sælger vi en del af "guld-champagnen", det er en østrigsk mousserende vin med 23 karat bladguld, den er ret flot. Men vi sælger også flere af de dyrere champagner. 

ANNONCE
Xander med "guld-champagnen" | Fotograf: Casper Dufour - Xander Aabye [Ugens Profil] Xander med "guld-champagnen" | Fotograf: Casper Dufour

Det er også i forlængelse af den der lidt arrogante tilgang, at vi har lanceret vores seneste projekt, Bubbles2Go. 

Bubbles2Go er en virksomhed, hvor klubber, hoteller og større events kan få en champagne-automat ud at stå. Automaten er helt fyldt med 20 centiliters champagner, som gæsterne så kan trække af automaten. Det er lidt sjovt og anderledes, fordi man normalt bruger den slags automater til slik og sodavand. Vi havde vores lanceringsevent på ZEN, og det virkede til at folk synes idéen er ret sjov. 

ANNONCE

Hvor er du tre år fra i dag?

Jeg håber at jeg kan leve fuldt ud af vin på det tidspunkt! Helt rigtigt. Jeg har et ekstra projekt, jeg investerer nemlig også i vine. 

Lige som andre kan finde på at investere i aktier, så har jeg valgt at investere i vine. Jeg synes jeg har en bedre fornemmelse for det, fordi at det er min passion, og så er det et ret spændende marked. 

Det må du lige uddybe lidt?

Ja. Det kinesiske marked er jo vokset helt enormt, og de skaber en stor efterspørgsel på ting som fransk vin. Altså vin fra de traditionelle franske vinslotte. Det har skabt et marked i stor bevægelse. De traditionelle steder har jo kun begrænset plads at dyrke druerne på, og det betyder at der kun er en begrænset mængde vin fra de rigtige steder, hvert år. 

Så jeg køber simpelthen op af den rigtige vin, håber jeg, for så at opbevare det over noget tid, og så sælge det videre. 

Har man så et vinfolio, eller skal de hjem i kælderen?

Faktisk både og. Hvis man opkøber vin i udlandet, vil man helst undgå at tage dem hjem til Danmark, og blive pålagt told og afgifter - det er ikke særligt godt for afkastet, fordi de fleste potentielle købere sidder i udlandet. I det tilfælde opkøber man dem, og får dem placeret på et stort lager i England, der har de helt perfekte forhold til opbevaringen. Det gør det også lettere at købe og sælge med folk der også får opbevaret der, så kan man nemlig bare få byttet lidt rundt på ejerskiltene. 

Men jeg har også fået installeret et vinrum herhjemme, så jeg også kan købe og sælge lidt på det danske marked. 

Så jo, jeg håber bestemt at jeg kan komme til at leve af det, inden for de næste tre år - det er målet. 

ANNONCE
Xander Aabye [Ugens Profil]

Lad os slutte af med lidt vinanbefalinger, hvad drikker du juleaften?

Uha, det ved jeg faktisk ikke endnu. Jeg skal spise hjemme ved min mor, og jeg har ikke fået at vide hvad menuen står på endnu, så jeg ved ikke om det skal være den ene eller anden flaske. Men det bliver en fransk en af slagsen, og ikke den billige nede fra Netto!

Men faktisk er jeg også lidt til champagne juleaften. Når gaveræset er overstået, er det altså ret godt at sidde og drikke en god champagne. I år har jeg fundet en flaske Dom Perignon fra 1964, den tror jeg skal prøves. 

Og hvad med nytårsaften?

Jeg og min kæreste plejer at tage ud og rejse nytårsaften, så der er ikke købt noget ind inden. I år skal vi til Rom, men jeg skal altså ikke sidde og drikke det Asti de har dernede. Så jeg må lige have fundet mig en specialist der har en god champagne.. 

ANNONCE

Xander Aabye, 26 år.

Del

Seneste nyt