Film
Virkelighedens Baby Reindeer-stalker har fået medvind i retssag og kan fortsat sagsøge Netflix
En dommer afgjorde, at serien pyntede lidt for meget til at kalde det en ægte historie fra det virkelige liv.
Netflix' serie Baby Reindeer blev det helt store samtaleemne i april, da komikeren Richard Gadd fortalte om sit turbulente liv med karriereproblemer, seksuelt misbrug og hans famøse, kvindelige stalker.
Han portrætterede virkelighedens stalker, som kom frem i søgelyset i virkeligheden og er utilfreds med måden, han har 'drejet' sandheden på.
Hun var så meget utilfreds, at hun valgte at sagsøge Netflix – og i en sag, man måske forventede gik til Gadd, har hun nu fået medvind på farten ifølge Variety.
En amerikansk domstol har givet grønt lys Fiona Harvey til at forfølge sin sag mod Netflix for ærekrænkelse. Harvey hævder, at hun i Netflix-serien Baby Reindeer er blevet fejlagtigt portrætteret som en seksuel overfaldsmand og stalker, hvilket har haft alvorlige konsekvenser for hendes ry og privatliv. Serien, skabt af komikeren Richard Gadd, blev markedsført som en sand historie, men dommeren fandt, at den overdrevent og fejlagtigt skildrede virkelige begivenheder, som Harvey var involveret i.
Serien Baby Reindeer åbner med påstanden om, at den er baseret på virkelige hændelser fra Gadds liv, hvor han oplevede at blive stalket af en kvinde i flere år. Ifølge Gadd sendte kvinden, Harvey, ham tusindvis af foruroligende beskeder og opkald, og hun dukkede ofte op på den pub, hvor han arbejdede i London. Hun skulle endda have berørt ham upassende ved flere lejligheder.
I Baby Reindeer fremstilles Harvey dog som langt mere voldelig og truende end Gadd selv har beskrevet i virkeligheden. Serien giver indtryk af, at hun både fysisk og seksuelt overfaldt Gadd, og at hun blev dømt og fængslet for stalking – påstande, som Harvey mener er falske og skadende for hendes ry. Harvey blev aldrig retsforfulgt, men modtog i stedet en politiadvarsel for chikane, uden yderligere straffe.
Dommer Gary Klausner, der behandlede sagen, bemærkede, at der er væsentlig forskel mellem de virkelige hændelser og det, serien præsenterer.
"Der er en klar forskel mellem at blive stalket og at blive dømt for stalking i en retssal," udtalte dommeren. Han understregede også, at der er stor forskel på seksuel chikane og seksuelle overgreb, ligesom der er mellem fysisk vold og at blive skildret som ekstremt voldelig, som eksempelvis ved øjenstikning, som serien antyder.
Dommeren fandt, at mens Harveys opførsel muligvis var grænseoverskridende, gik seriens fremstilling langt ud over virkeligheden og kunne have en betydelig negativ effekt på en seers opfattelse af hende. Dette var centralt i afgørelsen om, at Harvey kunne forfølge sin sag for bevidst blev påført følelsesmæssig skade.
Richard Gadd, som nu er en etableret komiker, har udtalt, at Baby Reindeer er baseret på virkelige oplevelser, men at serien, ligesom det teaterstykke den bygger på, er en dramatisering og ikke en præcis gengivelse af begivenhederne. Han har dog også erkendt, at han var tøvende med at inkludere linjen “Dette er en sand historie” i seriens åbningsscene, men at det blev besluttet i samråd med Netflix.
Nu må vi se, hvad fremtiden bringer i årets stalker-fortælling!