Connery

Veuve Clicquot Rosé bærer en 200 år gammel historie

Få udvidet dit lager af champagne-anekdoter

Står du overfor et udvalg af champagner, og skal udpege en variant du foretrækker, er du - som mand - nok ikke tilbøjelig til at pege på den lyserøde. 

Det er nu en skam, især her i sommervejret, hvor rosé-champagnen virkelig spiller, især til en frisk forret. 

Hvis det derimod er en kvinde der skal vælge, er en kvinde der skal vælge. Ryger den lyserøde lynhurtigt i glasset. Det er i hvert fald min erfaring. 

ANNONCE

Derfor, falder du nok heller ikke på halen af overraskelse over følgende fun-fact: 

Fun-fact #1

Det er en kvinde, der står bag den første blendede rosé-champagne. 

Kvinden bag var den 27-årige Barbe Clicquot Ponsardin, der også blev kaldt Madame Clicquot. Da hun overtog det familieejede champagnehus, Veuve Clicquot, var der tradition for, at rosé-champagne blev skabt ved at tilføje en hyldebær-blanding. Men det fandt Madame Clicquot ikke tilfredsstillende.

I år 1818 lavede hun nemlig den første ”rosé d’assemblage” ved at blande sin egen foretrukne rødvin fra Bouzy-regionen i Champagne-distriktet med husets traditionelle blend. Resultatet blev Veuve Clicquot Rosé, et frugtigt og fyldigt udtryk, der blev en re-tænkning af den tids rosé-champagne.

Vi har hende at takke for, at det i dag er både smag, aroma og farven, som er afgørende for kvaliteten af rosé-champagne.

I forhold til den gængse hvide champagne er rosé-champagne ofte kendetegnet ved deres aromatiske intensitet fra rødvinen samt elegante bouquet af friske røde frugter. Disse karaktertræk gør rosé-champagne særdeles velegnet til mad.

Fun-fact #2

Det er selvsamme kvinde, der står bag den kendte type champagne-reol, der benyttes til lagring af champagneflasker ved mange vinhuse. 

Madame Clicquot var en innovativ ung kvinde, der to år tidligere opfandt det første såkaldte riddling-bord, fordi hun ikke var tilfreds med champagne-vines ofte uklare udseende. 

I bordet blev flaskerne placeret med halsen nedad og langsomt drejet, så gæren kunne lægge sig i toppen og blive trukket ud, og derved resultere i krystalklar champagne – en proces andre champagnehuse siden har adopteret. 

Bordets form er senere blevet A-formet, og er i dag populær i indretningen herhjemme, hvor det kendes som ’champagne pupitre’.

Schaumwein.ruettelpult
ANNONCE
Veuve Clicquot Rosé

Cuvée’en er baseret på Veuve Clicquots traditionelle blend med 50-55% Pinot Noir, 28-33% Chardonnay, 15-20% Meunier og fuldendt af 12% rødvin fra Champagne-distriktet. Champagnen modnes i tre år i kældrene inden den frigives.

Vinen har en luminøs farve med kobber-nuancer. Champagnen indledes med en frisk smag, der efterfølges af en frugtig og harmonisk fornemmelse i ganen. Vinen er afbalanceret, fyldig og med en intens smag af saftige røde frugter. Champagnen kan med fordel parres med tun, carpaccio af oksekød, blinis, and, soltørrede tomater og røde frugter såsom friske jordbær- eller blot nydes som en herlig aperitif.

Noter:
Friske røde frugter (hindbær, jordbær, kirsebær, brombær)
Kikseagtige noter og tørrede frugter (mandler, abrikoser, brioche)
 

Vejledende pris: 459 DKK - findes hos velassorterede vin- og spiritusforhandlere samt online

ANNONCE
Del
Om forfatteren
 Mikkel M. Vermeulen Mikkel M. Vermeulen

Følg på:
Facebook
Instagram

Hvis du læser dette, skal du bare vide at jeg sætter mega pris på din støtte. Jeg har knoklet uafbrudt på at videreudvikle Connerys univers de sidste 6 år, og jeg lover at det kun bliver bedre. 

Altid frisk på en øl og en god historie. 

Kontakt: mmv@connery.dk

 

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt