Connery

Verdens Værste Steder Part 1: Carandiru Fængsel

Aids, Mord, Tortur - De Havde Det.

Verdens Værste Steder Part 1: Carandiru Fængsel
Der er få steder i verden der kan måle sig med de kolde og mørke rum hvor Connery.dk holder sine skribenter. Shanghaijet af chefredaktøren Neua i det Københavnske natteliv, er vi blevet ført til Københavns hemmelige katedraler, hvor vi blev lænket foran en gammel Acer bærbar med 50 taster tilbage, internetforbindelse med samme hastighed som i 90’erne og ét styk rød Gyldendal ordbog til deling, skulle vi – gud forbyde det! – komme i tvivl om et ord.
 Et sted hvor mad er en sjældenhed og de gange det forekommer er det rester. Fra sidste måned.

Jeg har ikke oplevet det endnu, men i vores 10 minutters pause ud af 23 timers arbejdsdag, har jeg fået fortalt, af de ældre skribenter om hvad der venter dig, hvis du ikke leverer artikler til tiden, jeg kan ikke tænke på det uden at ryste af skræk, men en af historierne gik på at en skribent fik sine ben spist af  kæmpe rotter.
ANNONCE
Også kendt som Neau’s kæledyr.   - Verdens Værste Steder Part 1: Carandiru Fængsel Også kendt som Neau’s kæledyr.
.. Men som nævnt i starten, så er der stadig få steder værre end dette og jeg har fundet dem. Dette er første del i serien om Verdens Væreste Steder. Dette er Carandiru Fængsel.

Hvad er det?

Det var et fængsel i Brasilien. Carandiru blev designet og bygget i 1920 af arkitekten Samuel das Neves, og var et mønster eksempel på, hvordan et fængsel skulle se ud og drives efter de nye fængsels-standarder (ironien i den sætning vil snart vise sig).

Det fungerede som et fængsel fra 1956 til freaking 2002, hvorefter det blev jævnet med jorden, med undtagelse af en blok, der i dag er et museum med egen metro station, skulle gamle fanger være i humør til at få genopfrisket hvordan Satans legeplads så ud.

Carandiru’s storhedstid var da det rummede 8000 indsatte, syd Amerikas største fængsel, hvilket er imponerende eftersom at Carandiru aldrig havde plads til så mange indsatte.

Da Carandiru endelig blev revet ned, byggede de en skole ovenpå det (igen, ironien vil være tydelig om lidt).
ANNONCE
Ah ja. Frikvarter.. - Verdens Værste Steder Part 1: Carandiru Fængsel Ah ja. Frikvarter..

Hvorfor ville du ikke derind?

Well, som nænt i overstående tekst så var Carandiru ikke lavet til at husere 8000 fanger.

Så prøv det her: Forstil dig at du er i en elevator for første gang, og du er ikke helt tryg ved situationen, ej de mennesker der i forvejen befinder sig derinde med dig. Nu begynder der så at komme flere og flere mennesker ind og det fortsætter indtil du virkelig er utilpas og klaustrofobisk.

Så forstil dig at elevatoren er en klam, gammel celle, og alle de mennesker, der maste sig ind er dømte forbrydere. Men hey! Det er fængsel, det ikke meningen det skal være et spa ophold, de fortjener det.
Jeg skal så sandelig ikke være for stor til, at nyde hvis en pædofil får tæv, eller en morder bliver nakket og vice versa. Men hvis man tager i betragtning at Brasilien er et land med stor fattigdom, så har det en anden lyd. Lad os sige at en ung knægt bliver taget for tyveri, idømt et par år i fængsel og sendt til Carandiru. I min bog – og forhåbentlig jeres – kan tyveri ikke straffes med voldtægt, AIDS, tortur, tæsk, mord.

Vent, hvad?

Ja. Carandiru havde alle disse ting i overflod.

På 46 år var der omkring 1300 drab på indsatte. En særlig sag omhandler en massakre i 1992, hvor indsatte lavede protester. Dette blev besvaret af militæret, der stormede fængslet og dræbte 102 fanger. Mange af dem blev skudt efter de havde overgivet sig, eller skudt i deres celler.
Carandiru massakren ses som en af de største brud på menneskerettigheder i Brasiliens historie.

Nogensinde blevet opereret?

Du var nok pænt glad for at være bedøvet ikke? Bedøvelse blev set som luksus i Carandiru og fanger måtte undvære.
Men hvad der virkelig gjorde Carandiru til Helveds mørkeste krog var det faktum at næsten 1 ud af 5 fanger havde AIDS. Størstedelen havde det ikke da de ankom.

... og de fik det ikke af, at dele håndklæde med de andre indsatte!!
ANNONCE
Afbilledet: Ikke AIDS. - Verdens Værste Steder Part 1: Carandiru Fængsel Afbilledet: Ikke AIDS.
Bonus.
- Til eventuelle Prison Break fans: Carandiru var inspirationen til Penitenciaría Federal de Sona, fængslet fra sæson 3 hvor Scofield opholdte sig.
- Der er desuden lavet en bog og en film om Carandiru
 
 
(In all fairness: At skrive for Connery er awesome, og at skrive for et blad der større end M!'s online sektion er et bedre scoretrick end den med Stjerner i øjnene. Du behøver ikke være rig, flot eller noget som helst andet, bare du har noget på hjerte og kan skrive dansk. Så tjek opslaget ud!) 
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce