Verden
Uranus viser sig at være større – og varmere – end vi troede
Det lyder måske som småting, men det påvirker, hvordan vi planlægger fremtidige missioner.
Hvis du stadig fniser over planeten med det sjove navn, så hold fast, for ny forskning viser, at Uranus ikke bare er varm, den er også større, end vi gik og troede.
Med hjælp fra Hubble-rumteleskopet har forskere nu opdaget, at planetens rotation faktisk tager 17 timer, 14 minutter og 52 sekunder.
Det er 28 sekunder længere end tidligere målinger viste.
Lidt ekstra tid, meget større planet
Den tidligere måling kom fra NASA’s Voyager 2-mission tilbage i 1980’erne, men med moderne teknologi har forskere fra Paris Observatorium og University of Sydney opdateret Uranus’ drejeskema.
Det lyder måske som småting, men det påvirker, hvordan vi planlægger fremtidige missioner.
Især når man forsøger at placere en probe i kredsløb eller finde det perfekte sted at droppe ned i atmosfæren uden at brænde op som en nytårsraket.
Forskerne har målt både det magnetiske felt og radioemissioner fra planetens polarlys, og herfra kan de nu præcist fastslå, hvordan Uranus roterer.
Det viser sig, at planeten praktisk talt roterer liggende, i modsætning til Jorden.
Uranus, et varmt emne i astrofysikken
Men ikke nok med det Uranus er også varmere, end vi før har registreret.
Ifølge professor Patrick Irwin fra Oxford Universitet viste nye observationer, at planeten ikke var ved sin solhverv, som Voyager 2 antog, men nærmere ved sin jævndøgn, hvilket har kastet lys over varmeafvigelser.
Det slår fast, at vi stadig ikke forstår alt om vores eget solsystem, og at Uranus stadig har nogle kosmiske kort i ærmet.
Måske er det på tide at give planeten lidt mere respekt, uanset hvor morsomt dens navn stadig er.