Connery

Umami

Forleden blev jeg blæst væk rent gastronomisk, hvor jeg tænkte: sikke en oplevelse! Kunne det virkelig ske for så billige penge? Og ja, det kunne det. Jeg var nemlig på besøg hos en vaskeægte pølsemand!

Umami

Der er mange der har visse fordomme omkring røde pølser, hvor meget farvestof der er i, og hvor ulækre og fedtede de er. Men i bund og grund så elsker de fleste danskere en ristet hotdog.

Hvad er det der gør at det smager så godt? En sammensætning af sennep, ketchup, ristede løg, rå løg, agurker og remoulade ovenpå en pølse lyder måske ikke så lækkert, men det er her, der sker en kemisk reaktion! Nemlig umami!

Når man smager retter til i professionelle restaurationer er der fire grundregler; sødt, bittert, surt og salt.

I dette tilfælde var det det søde i min hotdog den franske sennep, det sure var de syltede agurker, det salte var selve pølsen og bitre de rå løg. 

 

Umami er den nye femte regel, der dukkede op ca. ved år 2000 og er en betegnelse for det der giver en ret det ekstra pift. Ligesom det tredje krydderi.

Umami findes i mange fødevarer blandt andet; tun, ketchup, soja, oste, bacon, kød, bouillon og salt. Dette er blot nogle fødevarer.

Det er ikke en regel, når man i hjemmet tilbereder en omgang aftensmad, at man skal have alle elementer i for at det bliver godt. Men vi kender godt fornemmelsen, når vi spiser rødkål, som smager godt til andesteg, at en syltet agurk kan smage himmelsk på en leverpostejsmad og at nogle foretrækker syltetøj på sin ostemads etc.

Hvor vil jeg hen med dette?

Ja grundlæggende blot bekræfte, endnu en gang, at bacon simpelthen er et helt unikt krydderi!

Og så prøver vi også kraftigt på, at få  chefredaktøren til at invitere os ud og spise på det nye trendy spisested Restaurant Fodkold på Rådhuspladsen i København. Hvor vi skal have en Karl Stegger i lædervest og en varm cocio!

Hvornår har du sidst oplevet umami i en ret?

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce