Verden
Tyskland vil lave vores eget spionnetværk: “Euro Eyes” skal redde Europa
Ukraines forsvarsminister Rustem Umerov er allerede i gang med at finde alternativer.
Når din bedste ven pludselig holder op med at svare på dine beskeder, kan det være tid til at finde nye venner.
Og det er præcis, hvad Tyskland planlægger at gøre – bare på et niveau, hvor “venner” betyder efterretningstjenester, og “beskeder” er tophemmelige data om terrorister og spioner.
Europæisk Spionnetværk
Efter CIA’s beslutning om at stoppe deling af efterretninger med Ukraine, og med Donald Trump tilbage i Det Hvide Hus, foreslår Konstantin von Notz nu et europæisk spionnetværk.
Von Notz er formand for Tysklands efterretningsudvalg og mener, at Europa skal kunne stå på egne ben, når det gælder efterretningssamarbejde.
Navnet bliver ifølge ham Euro Eyes – hvilket lyder lidt som en billig Netflix-serie, men faktisk handler om noget så seriøst som Europas sikkerhed.
Læs også:
Vi skal selv holde øje!
Von Notz’ idé går ud på, at de europæiske lande opbygger et system, hvor de kan udveksle information hurtigt og sikkert – uden at skulle ringe til onkel Sam først.
“Vi har stolet på amerikanske efterretninger i årtier. Hvis det tages fra os, skal vi hurtigt udvikle alternative strukturer,” siger Roderich Kiesewetter, næstformand i samme udvalg.
Tyskland er afhængig af USA’s overvågning for at forhindre terrorangreb, cyberangreb og spionage.
I 2007 forhindrede de amerikanske tjenester eksempelvis et angreb fra den islamistiske Sauerland-gruppe ved at tippe de tyske myndigheder i tide.
Men hvis Trump beslutter, at Europa ikke længere skal have den slags hjælp, så er det goodbye til de tidlige advarsler.
Fem øjne er ikke nok
En mulighed er at komme tættere på Five Eyes-alliancen, som består af USA, Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand.
Men von Notz understreger, at Europa ikke kun kan hænge sin sikkerhed op på engelsktalende venner fra den anden side af Atlanten.
“Der er ingen tvivl om, at Five Eyes-partnerne deler målet om at forsvare demokratiske friheder,” siger han. “Men Europa skal investere mere i sine egne efterretningsstrukturer og skabe dybere partnerskaber baseret på fælles værdier.”
Når USA trækker stikket, må vi finde nye ledninger
Ukraines forsvarsminister Rustem Umerov er allerede i gang med at finde alternativer.
Mens han mødtes med sin tyske kollega Boris Pistorius, afslørede han, at Ukraine muligvis vil bede Tyskland om hjælp til efterretningerne, hvis amerikanerne lukker for hanen.
Forslaget om Euro Eyes falder også sammen med et større initiativ i EU.
Tidligere på året foreslog den tidligere finske præsident Sauli Niinistö et fuldgyldigt efterretningssamarbejde på EU-niveau for at imødegå spionage og udenlandsk indblanding.
Alt i alt tyder det på, at Europa gerne vil være lidt mere James Bond og lidt mindre afhængig af at få hemmelighederne serveret fra Washington.
Læs også: