Verden
Tysk startup sender Europas første kommercielle raket i kredsløb
Spectrum er en to-trins raket, 28 meter høj og drevet af flydende ilt og propan.
Europa er ved at spænde hjelmen og hoppe ind i den store rumrutsjebane, hvor Elon Musk og Jeff Bezos ellers har haft frit spil.
Affyres i Norge
Den tyske startup Isar Aerospace gør sig nemlig klar til at affyre sin Spectrum-raket fra Andøya Space Center i Norge – og det kan blive starten på noget stort.
Og vi taler ikke bare “wow, vi sendte en dåseøl i kredsløb”-stort.
Det her er en seriøs spiller, der sigter mod at give Europa uafhængighed fra amerikanske rumgiganter – og samtidig gøre rumrejser grønnere, billigere og mere fleksible.
Made in Europe
Spectrum er en to-trins raket, 28 meter høj og drevet af flydende ilt og propan.
Det lyder lidt som en campinggrill fra helvede, men det er faktisk ret bæredygtigt, når vi snakker raketbrændstof.
Hvorfor er det vigtigt? Fordi langdistancetransport og fælleslanceringer med andres satellitter er så 2020.
Isar Aerospace vil gøre det nemt for europæiske virksomheder og organisationer at smide deres egne satellitter i kredsløb – direkte fra europæisk jord.
“Houston, we’re doing it without you”
Geopolitisk set er det her et statement med versaler. Europa er nemlig i stigende grad afhængig af aktører som SpaceX, når vi skal have noget op over skyerne.
Og det er bare ikke så fedt, hvis man gerne vil have sin egen rumkapacitet – både civilt og militært.
Isar Aerospace sigter mod op til 30 opsendelser om året, og det skal ske fra Andøya, som med sin placering 69 grader nord er kold, mørk og måske ikke helt ideel, men perfekt til bestemte typer kredsløb (og nordlys-selfies).
Selvom raketten Spectrum “kun” er 28 meter høj (det er halvt så stort som en Falcon 9), er det nok til at gøre en forskel i markedet for mindre og hurtigere opsendelser.