Kvinder

Twerk Queen Louise

Om twerk, bootylove og uheldige billeder

Twerk Queen Louise
Mikkel M. Vermeulen
Af Mikkel M. Vermeulen 12. maj 2016
Galleri billede
Galleri billede
Galleri billede
Galleri billede
Galleri billede
Galleri billede Galleri billede Galleri billede Galleri billede Galleri billede

Du kender formentlig lidt til Twerk Queen Louise, og hvis ikke det umiddelbart siger dig noget, har du nok alligevel set hendes booty i en musikvideo.

Første gang jeg så Louise, rystede hun røv i en Djämes Braun video. Et lille år senere mødte jeg hende, da vi var ude for at se, hvad der skete til det første danske mesterskab i Twerk. Det var tilbage i 2014, hvor Twerk Queen Louise var dommer for det nye booty-fikserede mesterskab. She’s cool.

Siden da har vi fulgt med i hvad hun går og laver, og endelig har vi taget os sammen til at lave en feature med hende. Hun har en stærk tilstedeværelse, skarpe holdninger og et hoved, der kan følge med dem. Og så har hun en booty, der bare har en insisterende vilje til at blive set.

Twerk Queen har været noget tid undervejs. Louise har gået til dans, siden hun var 10 år gammel og været omkring forskellige stilarter. Hun har danset en masse hiphop, men det blev indenfor dancehall, hun for alvor slog sig løs. Da hun på et tidspunkt bestemte sig for at lave en transition fra at være god til meget, til at blive bedst til én ting, var det TWERK, der blev hendes valg.

Louise: Jeg valgte netop twerk, fordi det er en dans, hvor jeg kan lege med en aggressiv seksualitet, og hvor der er plads til en krop med kurver og fedt, der ryster. Herved bliver jeg i stand til at udfordre normerne om, hvordan kvinder må se ud og optræde, det er også blevet en del af det at være Twerk Queen.

At kalde sig selv for Twerk Queen skulle vise sig at være et navnevalg med selvforstærkende effekt, der underbyggede hendes plan om være bedst.

I efteråret 2013 brændte twerk så for alvor igennem som et mainstream fænomen, da Miley Cyrus twerkede på scenen under MTV VMA Awards til Robin Thickes Blurred Lines. Stuntet fik ekstrem medieomtale både i udlandet og herhjemme, og da de danske medier begyndte at lede efter en person, der kunne gøre folket klogere på dansen, var det ikke dumt at være Twerk Queen Louise.

Mikkel: Du er erklæret feminist og er ret udtalt omkring en række emner. Hvordan startede det; har du altid været feminist eller er det kommet hen ad vejen?

Altså, jeg har nok altid været feminist, men jeg har ikke vidst det. Jeg voksede f.eks. op i et hjem, hvor mor gik på arbejde, og far var hjemme for at tage sig af mig, så når jeg senere i livet begyndte at støde på folk, der var vokset op i anderledes rammer – som for mig var ret fremmede, blev jeg bevidst om, hvor feministisk min egen opvækst egentlig havde været.

Det er ikke noget, jeg har tænkt meget over før i de senere år. Jeg har gennem min dans og opmærksomheden på denne bemærket, hvordan folk gerne ville putte mig ned i en kasse, oftest af folk der gerne ville gøre mig til et objekt for deres seksuelle præferencer, eller af folk der ikke mente, at jeg kunne tages seriøst samtidig med, at jeg twerker.

Jeg insisterer på både at være sexet og klog, både at tale om feminisme og danse med numsen.

2731294

2731295

Under Roskilde Festival 2014 blev Louise inviteret op på Orange Scene for at twerke under Major Lazers koncert. Hun havde mødt Diplo, da hun år forinden udforskede klubmiljøet i Amsterdam. Louises performance blev medtaget i en musikanmelders artikel. Stykket vinklede Major Lazers (og Louises) act som ‘kvindeundertrykkende og sexistisk’, og historien blev hurtigt samlet op af andre medier. Dagen efter koncerten vågnede Louise til et opkald fra TV2:

Efter jeg i 2014(!) havde twerket på scenen under Major Lazers koncert på Orange Scene (Roskilde Festival) var der blevet skrevet, at det der foregik på scenen var kvindeundertrykkende og sexistisk.

Det var dagen derpå, og jeg lå og sov på en tynd madras i min kusines telt – efter tre timers søvn ringede telefonen. Det var en journalist fra TV2, der gerne ville have en kommentar fra mig. “Giv mig lige et øjeblik!” Sagde jeg til dem, lagde telefonen fra mig og talte mig frisk og ædru til at kunne give en klog kommentar.”

“Anmelder i chok over Louises numsedans!”. – TV2

TV2-citat: "Han ved nok ikke ret meget om twerk… Hvis folk har traditionelle idéer om kønsroller, kan jeg sagtens forstå, at det bliver opfattet som seksualiserende. Men jeg kan godt lide at se det som en frigørelse af kvinden. I strip er kvinden et nydelsesobjekt for manden, der kun indbyder til hans lyster. Men twerk vender op og ned på det. Kvinden tager mandens rolle, når hun aggressivt danser up in your face med røven.

Det her er jo ofte store, fede numser med masser af appelsinhud, der ryster. Det er fedt, fordi det åbner op for alternative måder at være kvinde på. Det er empowerment, der skaber handlemuligheder. Det er det, feminisme handler om."

2731296

Booty & Brain

Louise fremhæver selv episoden fra Roskilde som tidspunktet, hvor hun for alvor fik mulighed for at tage del i den offentlige debat om ligestilling og i forlængelse heraf – feminisme.

Vi lever i et samfund, hvor mange stadig gerne vil sætte folk i bås. Hvis vi skal tage et eksempel, er der hele historien omkring Nikita Klæstrup, der fik meget opmærksomhed, fordi hun til De Konservatives landsmøde havde taget en kjole på, der fremhævede hendes kvindelige former. Rigtig mange insisterede på, at hun ikke kunne tages seriøst, fordi man kunne se hendes bryster. Kan man ikke både være sexet og seriøs på samme tid? Det synes jeg godt, man kan, og det vil jeg godt forsvare.

Hvorfor skal kvinder klæde sig som mænd, hvis de vil tages seriøst? Det er der mange, der tænker, at vi skal.

 

Der var en arbejdsplads, der havde forbud mod mavebluser og anden ‘udfordrende’ påklædning, det så jeg mig helt rødt på. Jeg vil tages seriøst, uanset om jeg har mavebluse eller skjorte på, og netop derfor forsvarede jeg mit speciale iført mavebluse.

Det, der er galt, er, at kvinder mange steder skal klæde sig som mænd, hvis de vil accepteres i magtstrukturen, og det kan jeg ikke acceptere.

 

Voldsom kærlighed

Ved siden af aktiviteterne som danser har Louise læst psykologi. På et tidspunkt fik hun muligheden for at træde i karakter som ambassadør for organisationen Voldsom Kærlighed.

Jeg gik ind i Voldsom Kærlighed for at kunne hjælpe unge, der udøver kærestevold.

Det passede godt med mit studie, og de ting jeg selv havde oplevet i forhold til mine sociale medier, men også fordi projektet ligesom mig arbejder for at udvide normerne om køn og nedbryde tabuer. Vold er ikke kun det at slå, men også psykisk, materiel, seksuel eller stalking. F.eks. ser vi desværre en udpræget vold på de sociale medier.

2731297

Dick Pics

Hvilke emner i debatten optager dig for tiden?

Jeg har lige haft ret meget fokus på dick pics! Jeg modtager ret mange uopfordrede billeder af fremmede mænds kønsorganer på mine sociale medier.

Det er et emne, jeg har taget op, fordi jeg både selv har oplevet det, og efter at have talt med mange kvinder har jeg fundet ud af, at det faktisk er et større issue. I begyndelsen blev jeg meget overrasket over det og afskrev det som noget, meget forstyrrede mænd gjorde. Men det blev ved, og det kom fra alle mulige typer.

Og det er ikke “bare” mig, som oplever det. Det sker også for kvinder, jeg kender, der arbejder som revisor, eller for den 12-årige pige der bare uploader almindelige selfies på Instagram.

Det er et stort problem, at min og andre kvinders udtrykken af krop og/eller seksualitet anses som en invitation. Jeg insisterer på retten til at være nøgen, uden det er en opfordring til, at fremmede mænd skal vise mig deres diller, på samme måde som jeg insisterer på at udtrykke min seksualitet for min egen skyld. Når der ikke er samtykke, har jeg eller nogen anden kvinde ALDRIG bedt om eller selv været skyld i at modtage et dick pic. Men at det sker er et tydeligt udtryk for en voldtægtskultur.

Jeg begyndte at kommunikere med et par af de her mænd for at finde ud af, hvorfor de gjorde det. I essensen kan det koges ned til følgende: "Jeg sender dig det her billede af mit erigerede lem, fordi jeg gerne vil vise dig, at du opstemmer mig. Og jeg tænker, at der er en god chance for, at jeg så får et frækt privat billede i den anden retning…" 

No chance! Jeg tror, der er en del derude, der bør arbejde lidt med deres sandsynlighedsregning.

Problemet er ikke, hvis jeg modtager et privat billede i en privat samtale med en mand, som jeg har et seksuelt forhold med. Problemet er, at der uden opfordring eller samtykke bliver sendt en pik til min indbakke, som jeg ikke har bedt om, og det siger noget om deres syn på mig som kvinde. At jeg er et objekt for deres seksualitet, uden at jeg selv får lov til at vælge til eller fra.

Hvis der kommer en vildt fremmed mand på gaden og hiver sin pik frem lige foran en, så er det et overgreb, det er faktisk ulovligt.  

 

Men jeg har fundet den bedste løsning på problemet. Det er forholdsvis let, hvis det f.eks. er på Facebook eller et andet sted, hvor fyren står frem med sit rigtige navn: Send billedet til hans mor! Det er 100% den bedste løsning.

 

2731288

Feminister og Stråmænd

Mikkel: For lige at vende tilbage til feminismen en gang. Personligt har jeg et ambivalent forhold med ideologien. Jeg går ind for lighed mellem alle, og jeg er vokset op med den holdning. Til gengæld har jeg gennem årene primært opfattet feminisme i form af mandehadende rødstrømper, der er mere interesserede i at lave propaganda end i at føre en saglig debat.

Derfor har jeg haft det svært med udtrykket. I den senere tid er der kommet en ny bølge af feminisme, der i højere grad tager udgangspunkt i de ideologiske bevæggrunde end i historien. Det kan jeg godt bifalde, og jeg synes, at Emma Watsons FN-tale er inspirerende. Men jeg har mere end svært ved at tilslutte mig at skulle være feminist. Det bringer mig til spørgsmålet: Hvis jeg ikke erklærer mig som mandlig feminist, er jeg så implicit imod dig?

Louise: Lige præcis som du selv siger, er der flere former for feminisme. I min verden handler feminisme om at sætte spørgsmålstegn ved og udfordre magtstrukturen.

Feminisme som udtryk bliver tit en stråmand i debatten. Man kunne håbe, at folk ville sætte sig ned og læse lidt mere fagstof på emnerne i stedet for at tage udgangspunkt i subjektive udsagn. I stedet for at diskutere formen kan vi snart komme igang med at diskutere indholdet. Feminisme er jo kritik af magtstrukturer, men hver enkelt feminist tolker jo dette på deres egen måde – altså der er mange måder at kritisere disse strukturer. For mig handler det meget om at udvide normer og hele tiden søge at give mennesker (både mænd og kvinder) flere måde at handle på eller at være på.

 

Fremtiden

Jeg har lige været oppe for at forsvare mit speciale og er nu uddannet psykolog. Det forsvar tog jeg iført leggins og mavebluse – heldigvis blev jeg stadig taget seriøst og gik endda derfra med et 10-tal!

 

Hvad er planen så nu?

Jamen, booty og jeg skal ud og overtage verden. Jeg er ikke typen, der planlægger alt til mindste detalje. Jeg kan godt lide at være åben og tage de muligheder, jeg møder hen af vejen. Men jeg vil rigtig gerne til udlandet og danse noget mere. Jeg vil også gerne lave mere tv, det, synes jeg, er vildt sjovt.

Jeg har lige startet en blog, fordi jeg har brug for et sted at ytre mine meninger – det kan jo ikke passe, at jeg skal have et debatindlæg i Politiken, hver gang jeg gerne vil sige min mening om et emne. Jeg vil også gerne fortsætte med at kæmpe for, at kvinder kan blive taget seriøst i alle scenarier.

Følg Louise på: TwerkQueenLouise.dk

FacebookInstagramYoutube

 

Fotograf: Christian Grüner

Make-up, hår mm.: Ekaterina Krarup Andersen

Redaktør: Mikkel M. Vermeulen

Sofie Linde og Nikolaj Stokholm om kreativt kaos og komisk selvkontrol

Læs også: Sofie Linde og Nikolaj Stokholm om kreativt kaos og komisk selvkontrol

Josephine Park: At finde mennesket bag morderen

Læs også: Josephine Park: At finde mennesket bag morderen