Connery

Turen går til Nordirland: I fodsporene på Game of Thrones

Besøg virkelighedens Westeros i Nordirlands smukke omgivelser.

I april åbnede Game of Thrones Touring Exhibition i Belfast, som byder fans velkommen ind i Westeros i form af udstillinger af originale kostumer, rekvisitter, våben og meget mere. Og det er blot et af mange tiltag, som landet har lanceret siden der i 2011 skete noget unikt på seriemarkedet.

Game of Thrones så dagens lys og i samme ombæring blev Nordirland for alvor sat på verdenskortet.

Lige nu har fans endelig fået muligheden for at få det afsluttende kapitel i Game of Thrones-epoken, og mens de afsluttende afsnit løber over skærmen hver uge, var jeg været så heldig at blive inviteret af Tourism Ireland til Nordirland for at se de omgivelser, der dannede grundlaget for Westeros. 

En rejse som stod i Game of Thrones-seriens tegn med film-locations, Westeros-måltider og ikke mindst et indblik i landets muligheder og årsager til, at Nordirland bør være på din rejse-bucketlist.

ANNONCE
Landskabet kontra scener - her sæson 1 afsnit 1, hvor Ned Stark straffer en desertør fra Night's Watch. - Turen går til Nordirland: I fodsporene på Game of Thrones Landskabet kontra scener - her sæson 1 afsnit 1, hvor Ned Stark straffer en desertør fra Night's Watch.

Det virkelige Westeros

Nordirland har altid været kendt for deres barske, smukke natur og tilbage i 2011 blev en gruppe repræsentanter opsøgt af et filmhold, som arbejdede på et hemmeligt projekt - folkene i Nordirland fik blot at vide, at de søgte forskellige barske landskaber til at filme en dramaserie.

Filmholdet dukkede op på en uanmeldt dag og selvom projektet stadigvæk forblev en hemmelig i lang tid, så blev det hurtigt gjort klart, at Nordirland var perfekt til at udforme, hvad der senere skulle blive til Game of Thrones.

Et tidligere pilotafsnit var faktisk blevet optaget i Skotland, men modtagelsen i indledende testrunder blev en fatal skuffelse, og skaberne af serien mente ikke, at de skotske områder gav den rigtige vibe til serien - det blev mere a la Lord of The Rings, hvilket gjorde, at Nordirland fik aftalen i hus.

Og der blev ikke sparet på noget!

Du husker nok scenen i afsnit 1 sæson 1, hvor en gruppe fra Night's Watch falder over en masse forskellige lig, som er arrangeret i et mønster?

Blot de få scener med en håndfuld 'Crows' og første møde med den begyndende White Walker-horde indikerede, hvor stort engagement skaberne lagde i serien.

I scenen er hele området dækket med sne - men i virkeligheden kan sne ikke nå derind på grund af træerne. Derfor blev de nødsaget til at dække hele området i et gigantisk tæppe, og derefter sprøjte med falsk sne - sneen alene kostede 130.000 kroner!

ANNONCE
Originale kostumer fra blandt andre Joffrey Baratheon. - Turen går til Nordirland: I fodsporene på Game of Thrones Originale kostumer fra blandt andre Joffrey Baratheon.

Taget i betragtning af at 75 procent af Game of Thrones er blevet optaget i Nordirland, så er destinationen ikke blot et slaraffenland for fans af serien, men også en ideel ting at krydse af sin rejse-bucketlist i forhold til naturen, landskabet og atmosfæren.

Game of Thrones har gjort for Nordirland, hvad Lord of the Rings gjorde for New Zealand. Landet vælter i velfortjent opmærksomhed på turistområdet, og der bliver løbende gjort tiltag til at bevare interessen og nysgerrigheden på landet.

Game of Thrones-områderne bliver en genial gateway til et rejsemønster for nyankomne turister med et kort i hånden og en roadtrip forude - seriens locations, alt fra Winterfell-slottet til Walder Freys famøse borg, agerer pejlemærker på rundrejsen i landet, hvor man i forløbet oplever kysten, bylivet, restauranter, pubs og naturen.

ANNONCE
Drage-kranie fra udstillingen. - Turen går til Nordirland: I fodsporene på Game of Thrones Drage-kranie fra udstillingen.

Pubcrawl og historiske bøgetræer

HBO og Nordirland har lavet en lille genistreg på deres strategi til at få folk til at besøge landet - både for landet alene og Game of Thrones - da de skabte de famøse døre, som man som turist kan besøge med et såkaldt 'pas' du får stemplet ved hver location.

Fordelt rundt i landet finder man 10 forskellige døre, som refererer til de 10 episoder i sæson 6 af Game of Thrones.

Hver dør er skabt i bøgetræ og har smukke udskæringer, som illustrerer forskellige scenarier, ansigter og motiver, som indikerer indholdet i det enkelte afsnit. Selve ideen opstod i forbindelse med lidt af en uheldig situation i et af landets mest ikoniske Game of Thrones-locations.

Under stormen Gertrud blæste to af de famøse bøgetræer ned på vejen, som blev brugt til Kingsroad i serien - og hvad gør man lige med to gamle, ikoniske træer?

Man forvandler dem til Game of Thrones-inspirerede døre!

ANNONCE
En af ti forskellige døre inspireret af sæson 6. - Turen går til Nordirland: I fodsporene på Game of Thrones En af ti forskellige døre inspireret af sæson 6.

Hver dør er taktisk placeret på en pub eller i nærheden af en pub, hvilket i sig selv gør dør-ruten til en rejsedestination i sig selv. Og det er det fantastiske ved denne måde at kombinere rejsemålet med et veletableret underholdningsaspekt, da man har en fod i begge lejre i forhold til hoppe mellem Westeros og Nordirland.

Du kan kigge nærmere på de smukke klipper med vulkansten langs Nordirlands kyst på dækket af en båd, mens du forestiller dig, hvordan scenen med dragernes flyvetur over kanten blev filmet fra en båd med en gigantisk greenscreen på toppen - eller skyde med bue og pil, øve dig i øksekast eller møde to af de famøse ‘Dire Wolves’ fra sæson 1 i Winterfell.

Du kan endda finde Game of Thrones-elementer, som er placeret på et klassisk museum - her finder man et nærmest moderne Bayeux-tæppe, hvor hver eneste sæson er illustreret i håndvævede tråde på en 66 meter lang illustrativ fortælling.

Og så er der selvfølgelig gjort plads til finalesæsonen!

ANNONCE
Håndvævet tæppe, der fortæller serien kronologisk. - Turen går til Nordirland: I fodsporene på Game of Thrones Håndvævet tæppe, der fortæller serien kronologisk.

Nordirland på bucketlisten

Uanset om du er fan af Game of Thrones eller ej, så er Nordirland bestemt en destination, som bør finde sin vej til din rejsemæssige bucketlist. Landet byder frodig natur, storslåede områder med smukke landskaber og ikke mindst rigeligt med pubs, storbyaktiviteter og flot arkitetur.

Landet har i mange år haft et lidt forudindtaget, blakket ry for deres gastronomiske landskab, men den kulinariske madscene er langt fra blot bondemad og sammenkogte retter - nye interessante restauranter blomstrer op i Belfast og populariteten i irsk whisky har påvirket det akkompagnerede måltid i en positiv grad - men frygt ej. Du kan stadigvæk få en ond, ond omgang fish-n-chips med friske råvarer, saftig fisk og sprøde fritter!

Overordnet set har Game of Thrones-epoken haft en gudsbenådet effekt på landet - ikke blot i forbindelse med øget turisme og popularitet i landet, men Nordirland i sig selv er blevet mere opmærksomme på områdets muligheder og muligheden for at vise deres bedste sider til valfartende folk - hvad enten med vil stå i originale kostumer og svinge Robb Starks sværd, eller blot ønsker at opleve kulturen, naturen og livet i de nordirlandske områder.

ANNONCE
Kings Road, hvorfra to træer blev brugt til at skabe dørene rundt i Nordirland.  - Turen går til Nordirland: I fodsporene på Game of Thrones Kings Road, hvorfra to træer blev brugt til at skabe dørene rundt i Nordirland.
Game of Thrones x Nordirland

Læs mere om:

-  Game of Thrones-udstillingen

- De famøse GoT-døre

Del

Seneste nyt