Verden
Trumps administration sender ansatte i løgnedetektor for at stoppe “læk”
Grunden til løgndetektortesten er mistanke om, at der er lækket interne planer fra Department of Homeland Security.
Mens stormvejret trækker op over USA, vælger Trumps administration en lidt anderledes form for forberedelse: at sende sine egne ansatte til løgnedetektortest.
FEMA-chefer under mistanke
Ifølge CNN er mindst én højtstående medarbejder fra den amerikanske katastrofemyndighed FEMA blandt de op mod 50 ansatte i indenrigssikkerhedstjenesten DHS, der for nylig har været igennem en løgnedetektortest.
Grunden til løgndetektortesten er mistanke om, at der er lækket interne planer fra Department of Homeland Security.
En af disse personer blev efterfølgende sat på administrativ orlov og eskorteret ud af bygningen.
DHS-talskvinde Tricia McLaughlin slog fast, at “vi er ligeglade med din status, anciennitet eller politiske udnævnelse”. En slags “ingen er hævet over løgndetektoren”.
Whistleblower-organisationer har reageret skarpt og kaldt brugen af løgnedetektorer i den her skala både usædvanlig og foruroligende og måske endda ulovlig.
Især fordi FEMA sjældent håndterer klassificerede oplysninger, giver den voldsomme reaktion anledning til bekymring.
Mens orkanerne nærmer sig, står forberedelserne stille
Det hele sker samtidig med, at der cirkulerer rapporter om, at Trumps administration planlægger at nedlægge FEMA, lige op til orkansæsonen.
Minister for indenrigssikkerhed Kristi Noem har angiveligt udtalt, at hun vil “eliminere FEMA,” hvilket har skabt panik i systemet.
Sidste måned mødtes topfolk fra FEMA og DHS, heriblandt Noem og Trumps nære allierede Corey Lewandowski, for at diskutere, hvordan man kan afvikle det dekret, der grundlagde FEMA’s Review Council.
En FEMA-medarbejder udtalte, at marts normalt er, når man færdiggør planer for orkansæsonen, men at meget er sat på pause.
“Det har allerede en effekt, vi forbereder os ikke,” sagde vedkommende.
Et internt notat viser også, at de fleste af FEMA’s frontlinjefolk, dem der normalt rykker ud, når katastrofen rammer, i øjeblikket er under granskning.
Det drejer sig blandt andet om Reservister, Lokalt ansatte og midlertidige medarbejdere, der tilsammen udgør cirka 74% af organisationens arbejdskraft.
En anden embedsmand vurderer, at mange af deres kontrakter bare får lov at udløbe. “Jeg tror ikke, vi kommer til at mærke det, før noget stort og slemt sker,” lød det.
“Og det skræmmende er, at delstaterne nu er bange for at klage, for de frygter konsekvenserne.”