Krig
Trump slukker for fri presse i Rusland: Radio Liberty ramt af satellitnedlukning
Trump-administrationen har deaktiveret en satellit, der sendte russisksproget indhold til Rusland og omegn.
Den amerikanske præsident Donald Trump har fået sat strøm til den helt store fjernbetjening, og trykket mute på en af de sidste vestlige stemmer, der stadig kunne høres i Putins baghave.
Satellit-sluk giver stilhed til millioner
Direktøren for Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), Stephen Capus, oplyste torsdag, at Trump-administrationen har deaktiveret en satellit, der sendte russisksproget indhold til Rusland og omegn.
Kanalen “Current Time”, som ellers kørte døgnet rundt, er nu gået i sort i Rusland, Ukraine, Centralasien og store dele af Østeuropa.
“Jeg mødte ind på arbejde og kunne konstatere, at satellittjenesterne, som sender til Rusland, er blevet deaktiveret af USAGM,” sagde Capus. USAGM, altså det amerikanske agentur, der styrer mediestøtte til internationale nyhedsplatforme, valgte simpelthen at afslutte alle kontrakter om satellitsending til Europa.
Medhold i rettten
Radio Free Europe/Radio Liberty har kæmpet imod beslutningen og fik faktisk medhold i retten, men det ændrede ikke på, at pengene stadig sidder fast i systemet.
USAGM har endnu ikke frigivet de godt 530 millioner kroner, som RFE/RL har brug for for at holde gang i butikken frem til oktober.
På grund af de manglende midler er mange medarbejdere blevet sendt hjem med reduceret løn, mens de venter på grønt lys fra toppen.
Et klart signal også uden satellit
“Jeg tror ikke, der hersker nogen tvivl om, at Trump-administrationen gerne vil lukke os ned. Det står ret tydeligt,” sagde Capus.
Kanalen, som blev grundlagt under den kolde krig for at modgå sovjetisk propaganda, har i dag omkring 50 millioner seere og lyttere i lande med autoritære styreformer, heriblandt Belarus, Iran, Kina og naturligvis Rusland.
Ifølge flere iagttagere hænger beslutningen om at slukke signalet tæt sammen med Trumps nye udenrigspolitiske kurs, hvor han forsøger at normalisere forholdet til Rusland, og måske endda sikre en våbenhvile i krigen mod Ukraine.
På den baggrund virker det ikke utænkeligt, at fri presse i fjendens baghave er blevet en torn i øjet.