Verden
Trump på rov i Nordatlanten: Ekspert frygter Island er næste skridt
Donald Trump og hans administration ser ud til at have fået smag for geopolitisk kolonihavearbejde.
Efter flere trusler om at føje Grønland til USA’s statssamling, advarer en sikkerhedsekspert nu om, at Island kan være næste trin på ekspansionsstigen.
Ekspert: “Alt er muligt med Trump”
Trump-regeringen viser ingen tegn på at bakke ud af ambitionen om at „skalpe” Grønland fra Danmark, trods vicepræsident JD Vances mildest talt uheldige visit til øen.
Besøget efterlod de lokale mere fornærmende end fornøjede, og den afgående grønlandske statsminister Múte B. Egede kaldte besøget for “aggressivt”.
Alligevel fortsætter Trump med åben mund og lukkede øjne, og ifølge professor John Strawson fra University of East London kan Island være det næste, hvis USA får fingrene i Grønland.
Han påpeger, at Trump også er interesseret i værdifulde mineraler, og i det lys kan Island friste som en sikkerhedsstrategisk perle i Nordatlanten.
„Med denne administration er alt muligt,“ sagde Strawson og tilføjede, at en direkte invasion dog vil være usandsynlig, da det kan give Kina en undskyldning for at gå ind i Taiwan.
Læs også:
Imperiebyggeri eller realityshow?
Trump har tidligere ytret ønske om at gøre Canada til USA’s 51. stat og ser Grønland som en nødvendighed for at sikre landets nordatlantiske grænser.
Ifølge tidligere britisk justitsminister David Gauke handler det hele måske om Trumps trang til historisk eftermæle.
„Trump er en gammel mand i hast, ivrig efter at sikre sin plads i historien. Territorial ekspansion lader til at være midlet til det mål,“ skrev Gauke og sammenlignede ham med Alexander den Store, bare med Grønland og Canada i stedet for Egypten og Persien.
Han bemærkede også, at Trump synes mere venlig stemt over for tidligere fjender end nuværende allierede, simpelthen fordi allierede har mere at miste og derfor lettere kan presses.
Med et USA, der tilsyneladende flirter med en imperialistisk make-over og et Europa, der ser mere og mere nervøst til fra sidelinjen, kan vi vist godt konkludere:
Det er ikke længere kun isen, der smelter i Arktis – det gør diplomatiske relationer også.
Læs også: