Verden
Trump kritiserer europæisk mad: “Ulækkert og usikkert”
Ifølge præsidenten lever fødevarer importeret fra EU ikke op til amerikanske standarder.
Donald Trump har endnu engang stukket gaflen i den transatlantiske gryderet.
Denne gang retter han skytset mod europæiske fødevarer, som han kalder både “beskidte” og “farlige”.
Men ifølge EU’s fødevaresikkerhedsagentur er det Trump, der har en dårlig smag i munden.
Fødevaresikkerhed er ikke til forhandling
Trump brugte sine seneste udmeldinger som forsvar for de omdiskuterede, og nu midlertidigt udsatte, tariffer på landbrugsprodukter.
Ifølge præsidenten lever fødevarer importeret fra EU ikke op til amerikanske standarder og udgør en trussel mod amerikanske forbrugere og landmænd.
Han udtalte i marts til Kongressen: “De er ubekræftede. De kunne være meget beskidte og ulækre, og de kunne skade vores amerikanske landmænd.”
Men Bernhard Url, direktør for EU’s Fødevaresikkerhedsagentur (EFSA), afviser påstandene blankt.
“Hvis præsidenten henviser til EU-fødevarer, tager han ganske enkelt fejl,” siger han
Url fremhæver, at EU’s høje standarder sikres gennem grundige inspektioner, strenge regler og videnskabelig overvågning.
Hormonbøffer, klorkylling og GMO? Nej tak
Samtidig understreger Url, at EU ikke vil lade sig presse til at sænke sine standarder for at få en handelsaftale i hus. “Fødevaresikkerhed er ikke til forhandling,” siger han.
Trump ønsker, at Europa skal importere flere amerikanske landbrugsvarer som en del af løsningen på den midlertidige toldpause på 90 dage.
Men her rammer han ind i en mur: EU mener, at praksisser som brug af væksthormoner i oksekød, manglende mærkning af genetisk modificerede organismer og klorvaskede kyllinger udgør sundhedsrisici.
EU’s tilgang er præget af forsigtighed og langsigtet sikkerhed, i modsætning til USA’s mere risikotolerante og økonomisk drevne tilgang.
Når fake news rammer fødevarer
Url fremhæver Europas succes med at håndtere fugleinfluenza, på trods af tættere dyrehold og større eksponering for smitte fra trækfugle.
“Vi starter fra en sværere situation end USA, men vi har fugleinfluenza under kontrol,” siger han.
Han nævner også det hurtige respons på udbrud af mund- og klovsyge i Tyskland og senere Ungarn og Slovakiet.
“Der gennemføres hurtige og effektive tiltag: aflivning, beskyttelseszoner, overvågningszoner – alt sammen håndhævet af medlemsstaterne,” siger Url.
Url peger på, at EFSA også kæmper mod misinformation, især om nye fødevaretyper som spiselige insekter og laboratoriedyrket kød.
Han afviser myter om, at EU vil påtvinge forbrugerne disse produkter.