Verden
“Trump er ikke konge”: Det siger Amerikanerne om Trump efter nye toldafgifter
71-årige Mary Anne Dagata fra Michigan mener, at de økonomiske konsekvenser er til at leve med, for nu.
USA’s præsident Donald Trump har igen sparket gang i den globale handelsdebat.
Denne gang med nye toldsatser, som især rammer nogle af landets største samhandelspartnere.
Fra den 9. april vil mange varer blive pålagt en ekstra told på mindst 10 %.
Og mens resten af verden forsøger at regne ud, hvad det vil betyde, er det tydeligt, at amerikanerne selv er voldsomt splittede.
Verdens finansielle dørmåtte
71-årige Mary Anne Dagata fra Michigan mener, at de økonomiske konsekvenser er til at leve med, for nu.
“Jeg ved, vi alle sammen kommer til at mærke det lidt. Men jeg tror, at det i det lange løb vil få os ud af det massive underskud, vi har. Jeg er bekymret for, at priserne stiger, så jeg bliver nødt til at være mere forsigtig med, hvad jeg køber og spænde bæltet ind i en periode.”
Hun understreger, at hun ser det som nødvendigt for at sikre USA’s fremtid: “Vi har været verdens finansielle dørmåtte længe nok, og det skal stoppe.”
38-årige Ben Maurer fra Pennsylvania er enig, især med tanke på de mange forladte fabrikker i hans nærområde.
“Måden at få investeringer tilbage i amerikansk produktion er præcis dette. Det er et nødvendigt onde,” siger han og tilføjer:
“Hvis vi bare får 30-40 % af det tilbage, vi har mistet siden 70’erne, så er det mange penge og jobs.”
Læs også:
“Trump har ingen idé om, hvad smerte koster”
Men ikke alle deler optimismen. Catherine Foster, 58, fra Florida er ved at forberede sig på pension, og det ser ikke godt ud.
“Jeg er meget utilfreds. Jeg er nok kun få år fra pension, men jeg ved ikke, om jeg overhovedet kan gå på pension. Min pensionsopsparing har det ikke godt, og Social Security er usikker. Toldafgifter hjælper os ikke til at stå stærkere i verden.”
Hun er frustreret over, at Kongressen og Senatet ikke griber ind:
“Trump er ikke en konge. Jeg føler, at vores politikere, begge partier, svigter os ved ikke at handle. De ved bedre, men de gør ingenting. Hvorfor?”
77-årige Gloria Smith fra Washington D.C. mærker presset helt konkret:
“Jeg har en fast indkomst. Jeg er pensioneret, så når ting bliver dyrere, rammer det mig direkte. Jeg prøver at hamstre mad, for jeg tror, det bliver virkelig slemt især med transportomkostninger. Mad er jo ikke noget, man bare kan droppe i budgettet.”
Hun kritiserer, hvad hun ser som magtelitens ligegyldighed:
“Trump har alle penge i verden, han skal ikke bekymre sig om mad. Musk har alt. Så de ved ikke, hvordan smerte føles. De siger ‘en lille smule smerte’, men hvor lille er den smerte egentlig?”
Bekymret for fremtiden
Robin Sloan, 73, fra Maryland er bekymret for sin søns fremtid:
“Jeg er bekymret for min pensionsopsparing. Jeg er bekymret for, at andre lande vil begynde at hade os for det her. Jeg synes bare, han er en idiot. Min søn er 30, har en familie og kæmper med at finde arbejde. Det her hjælper ikke.”
Men selv i sin frustration forsøger hun at finde håb:
“Min økonomiske rådgiver siger, at nogle af Trumps planer er gode for markedet. Det giver mig lidt håb, tror jeg. Men når man så ser aktiemarkedet styrtdykke…”
Læs også: