Connery

Trevor Noah

Et portræt af Sydafrikas sjoveste mand

Den 8. juni gæster en af verdens sjoveste mennesker Danmark. 

Manden står bag 9 comedy-specials, en prisbelønnet dokumentar, en New York Times bestseller bog.

Han er uden tvivl den mest populære komiker fra Sydafrika, og så har han overtaget førerstolen i Comedy Centrals mest populære talkshow. Det er selvfølgelig ingen ringere end Trevor Noah. 

Trevor Noah er en helt speciel størrelse. Den verdenskendte komiker er vokset op i Sydafrika, der har en markant kortere historie med stand-up comedy end resten af verden. Det har sin rod i apartheiden, der herskede i landet frem til 1994. 

På grund af opvæksten i et land, der stadig heles efter ekstremisme, har han modsat store komikere i andre dele af verden, ikke haft den samme rige kultur af store komikere at kigge tilbage på, for referencemateriale.

Den baggrund gør, at hans materiale spirer frem på nogle andre grundlag, komik der er fremdyrket på baggrund af en arv af undertrykkelse og censur, har en helt anderledes insisteren, der gør at Trevor aldrig er bange for at tage fat i politiske emner, og rent faktisk have en holdning til dem. Det er åbenlyst også nogle af disse karaktertræk, der gjorde ham til den helt rette kandidat, til at overtage det samfundsrevsende og kontroversielle skrivebord i The Daily Show, efter Jon Stewart. 

ANNONCE
Trevor Noah - Mandelas Birthday

Noah er sydafrikaner, fra Johannesburg, født i 1984. 

Trevor er et blandingsbarn, som det hed sig i Sydafrika, et barn, der på fødselstidspunktet ikke var lovligt i landet. Hans far er hvid og fra Schweiz, hans mor er af Xhosa-afstmaning fra Sydafrika. 
Det var ikke let for faderen, og mens Trevor stadig var barn, flyttede faderen fra familien, til Cape Town. 

De blandede rødder, fra både hvide og sorte familier, er et ophav der gør ham ganske relaterbar for mange grupper i hjemlandet. I den tidlige del af opvæksten boede han i et af de fattigste og mest belastede områder, selvom familien senere rykkede til et middelklasseområde.

Opvæksten i Sydafrika fylder meget i Trevors stand-up, men er ikke længere en altoverskyggende fortælling.

ANNONCE
Trevor Noah - Service with a smile

Coming to America

Fordi den sydafrikanske comedy-scene ikke er ekstremt etableret, er der ikke mange dedikerede comedy-clubs hvor han kommer fra. Det betød at mange shows blev afviklet på spillesteder, når der ikke var musik i huset og store udenlandske navne, har historisk set været bedre til at trække det sydafrikanske publikum til scenen. Derfor var firmaforestillinger en af de største forretninger for sydafrikanske stand-uppers.

Spørg enhver komiker, hvordan de har det med firmaforestillinger: De vil trække lidt på deres svar, og komme med et diplomatisk svar. Sandheden er: Det er ikke den slags jobs de foretrækker, men det giver smør på brødet. 

Derfor valgte Trevor, som mange andre ikke-amerikanske engelsk-talende komikere, at prøve lykken i USA.

ANNONCE
Trevor Noah - Hiphop censur på hiphop-radio

Kulturkløften

Inden Trevor for alvor bosatte sig i USA, rejste han frem og tilbage mellem Johannesburg og LA. Her stødte han på en kæmpe mur af kulturforskelle, noget af det mest skelsættende, som han blandt andet belyser i dokumentaren "You laugh, but it's true", ser han hvordan amerikanerne ikke har nogen som helst fornemmelse for, hvad der egentlig sker i Afrika. Endnu en kontrast der udgør en stor del af materialet, i Trevors bagkatalog.

En anden ting han fandt ud af, efter de første ture til LA, er potentialet for komikere i USA: I sandhed mulighedernes land. I 10 år rejste han frem og tilbage mellem USA og Sydafrika.

Senere endte Noah i New York. 

ANNONCE
Trevor Noah - Sport i Amerika

Rise to fame

Noah Trevors eventyr i USA begyndte i starten af 2010'erne, mens han rejste mellem kontinenterne, udbyggede han sit netværk med amerikanske stand-uppere, og i 2012 fik han en dedikeret performance i Gabriel Iglesias "Gabriel Iglesias Presents Stand Up Revolution", på dette tidspunkt var han begyndt at gøre sig bemærket i netværket omkring Comedy Central USA, og bid efter bid, åd han sig ind på mainstream publikummet.

I 2014 begyndte han at dukke op som korrespondent i The Daily Show, det satiriske fake news show, der med Jon Stewart i spidsen primært havde fokus på politisk satire og nyhedssatire - en genre der faldt perfekt i hak med Noahs til tider politiske bits. 

ANNONCE
Trevor Noah: The Daily Show - Velkommen til Trumps virkelighed

Da det blev tid for Jon Stewart, at bevæge sig videre fra showet, endte førertrøjen ved den da 31-årige Trevor Noah, og siden da har han været en af de førende Late Night showværter, der selvsikkert, systemkritisk og ikke mindst humoristisk, har ført lattermilde og tænkende amerikanere igennem den store omvæltning, som det seneste amerikanske valg og Præsident Trumps første år i Det Hvide Hus, har været. 

I dag står Trevor Noah som en af de skarpeste stand-uppere i verden, og så sent som i april måned, blev Trevor Noah kåret som et af verdens 100 mest inflydelsesrige mennesker, på TIME Magazines TIME 100 liste

Dét er manden, du kan opleve i Forum, den 8. juni 2018. 

ANNONCE
Trevor Noah kommer til Danmark

Fredag 8. Juni
Forum, København 
Billetsalget er startet
Billetpriser fra: 420,- + gebyr
Køb billet: Ticketmaster.dk  

Del
Om forfatteren
 Mikkel M. Vermeulen Mikkel M. Vermeulen

Følg på:
Facebook
Instagram

Hvis du læser dette, skal du bare vide at jeg sætter mega pris på din støtte. Jeg har knoklet uafbrudt på at videreudvikle Connerys univers de sidste 6 år, og jeg lover at det kun bliver bedre. 

Altid frisk på en øl og en god historie. 

Kontakt: mmv@connery.dk

 

Vil du blogge hos os?

Seneste nyt