Krig
Tre vanvittige krav fra Putin: Derfor stopper krigen ikke i morgen
Samtalerne om fred i Ukraine er endelig kommet til et punkt, hvor der bliver sat ord på, hvad der skal til for, at Rusland trækker sig.
Problemet er bare at Putins liste over krav ligner mere en bestillingsseddel til en verdensherredømme-klub end en realistisk fredsaftale.
Forhandlingerne foregår i Saudi-Arabien, hvor Ukraines chefforhandler Andriy Yermak sidder over for USA’s udenrigsminister Marco Rubio.
Men ifølge vestlige sikkerhedskilder har Putin ingen intentioner om at gå på kompromis – medmindre hans tre absurde krav bliver mødt.
1. Ukraine skal love aldrig at blive en del af NATO
Putin vil have en skriftlig garanti på, at Ukraine aldrig, som i aldrig nogensinde, bliver en del af NATO.
Det svarer lidt til, at din ekskæreste kræver, at du aldrig dater nogen igen – ellers kommer han og vælter dit hus med en tank.
For Ukraine er dette et helt uacceptabelt krav. Landet er bogstaveligt talt blevet invaderet af Rusland, og hvis man nogensinde har brug for en stærk alliance, er det vel, når ens nabo konstant prøver at stjæle ens baghave.
Læs også:
2. Ukraine skal afvæbne sig selv
Putin kræver, at Ukraine “demilitariserer”. Altså, at de skiller sig af med deres militære kapaciteter.
Kort sagt: Putin vil gerne have, at Ukraine ikke længere kan forsvare sig, hvis han en dag skulle få lyst til at “genoverveje” freden.
Det svarer til at tage en slåskamp med en bokser, få en blodnæse, og derefter insistere på, at han ikke længere må træne eller gå med knyttede næver.
3. Rusland skal beholde de besatte områder
Og her kommer kronjuvelen i Putins fredstilbud:
Rusland vil beholde de områder, de allerede har annekteret i Ukraine.
Så i princippet vil han gerne have, at Ukraine officielt giver ham de landområder, han stjal, og siger “tak for kampen”.
Hvis det lyder som en rædselsfuld byttehandel, så er det fordi, det er præcis, hvad det er.
Så… hvad nu?
Forhandlingerne ser mildest talt svære ud.
Putin kræver alt og giver intet, og det begynder at ligne en gentagelse af de tidligere “fredstilbud”, hvor Rusland først stopper krigen, når de har fået alt, hvad de ville have fra starten.
Ukraine har accepteret et amerikansk forslag om en 30-dages våbenhvile, ifølge en fælles erklæring fra begge lande.
USA’s udenrigsminister Marco Rubio siger, at “bolden nu er på russernes banehalvdel” og håber, at Moskva også vil acceptere aftalen.
Men det er langt fra sikkert.
Som Rubio selv udtrykker det: “Denne krig kan kun standses gennem forhandlinger. Der ligger ikke nogen løsning på slagmarken.”
Så nu venter verden – og især Ukraine – på at se, om Putin overhovedet er interesseret i at spille med.
Læs også: