Connery

Tori Amos

Et portræt af den rødhårende sangerinde, der optræder i Operaen, København den 20. september i år.

Tori Amos
Den amerikanske, rødhårede sangerinde Tori Amos (rigtig navn: Mary Ellen Amos) har været i musikbranchen i snart 25 år og er på banen igen med sit seneste album Abnormally Attracted to Sin (2009), der er hendes 10. studiealbum. Hun optræder i Operaen, København den 20. september i år og billeter til koncerten kan købes nu via Billetnet.dk. Her er der et portræt af hende:
 
Tori Amos blev født den 22. august 1963. Allerede som 2-årig, begyndte hun at spille klaver og senere som 5-årig at komponere musik. Det førte til at hun fik et stipendium til at komme på Peabody Conservatory of Music, som er en del af John Hopkins University. Dog som 11-årig, mistede hun det.
Ifølge hende var det fordi hun kun interesserede sig for rock- og pop-musik og hadede at spille efter noder. Musik var stadig hendes store passion og i 1977 vandt hun en talentkonkurrence. Derfra begyndte Amos at blive kendt i området omkring Washington D. C..
Hun udgav sin første single i 1980. Det gjorde hun efter at havde vundet en konkurrence om at skrive en sang til baseballholdet Baltimore Orioles, men den blev først udgivet under hendes rigtige navn. Tori-navnet brugte hun først senere.

I en alder af 21 år, flyttede hun til Los Angels for at forfølge sin drøm om blive musiker. En af måderne, hun gjorde det på, var ved at spille på forskellige barer. Men en tilfældig aften på vej hjem blev hun voldtaget. Den frygtelige oplevelse skildrede hun om i sangen Me and a Gun, som er på hendes soloalbum Little Earthquakes (1992).
Ved siden af musik-karrieren, forsøgte Amos sig som skuespiller. Hun snuppede engang en rolle i en Kelloggs-reklame foran Sarah Jessica Parker (kendt fra serien Sex and the City). I øvrigt kunne Amos ses i en lille rolle som en bryllup-sanger i Julia Roberts-filmen Mona Lisa Smile (2003).
ANNONCE
Tori Amos
Amos startede et band kaldet Y Kant Tori Read i 1985 og bandets navn var en hentydning til hendes tid på Peabody Conservatory of Music, hvor hun ikke ønskede at læse noder. Udover Amos selv, var de andre medlemmer i bandet guitaristen Steve Caton (som senere spillede guitar på hendes senere albums lige indtil 1999), trommeslageren Matt Sorum (som var trommeslageren i den senere band Guns N'Roses), bassisten Brad Cobb og keyboardspilleren Jim Tauber.
I 1986 fik Amos sin første pladekontrakt med Atlantic Records og et par år senere udgav hun og et debutalbum, der hed det samme som bandet. Albummet blev rost af kritikerne, men floppede stort, da det ikke solgte ret godt. Trods den store fiasko mente Atlantic Records stadigt at der var store muligheder i Amos, der nu var gået solo. Hendes første forsøg på at lave et nyt album blev afvist, da Atlantic Records pludselig mente at hendes musik ikke kunne sælge noget. For på det tidspunkt var det meget rap og hiphop, der toppede på hitlisterne.

Albummet som kom til at hedde Little Earthquakes, skulle igennem en del ændringer før det blev til det, man kender i dag. Atlantic Records forslog Amos til at tage til England, da de mente at hun ville få stor mulighed for at slå igennem der. Via en del koncerter på små klubber, gjorde Amos god reklame for sit album. Det kom ud i januar 1992 og blev en stor succes både i England og USA. Blandt singlerne i albummet er blandt andet den førnævnte Me and a Gun, Crucify og Silent All These Years.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce