Connery

Timm Vladimir: "Mad må sgu gerne være lidt brunt"

Interview med madiværksætter Timm Vladimir.

Navnet Timm Vladimir har i årenes løb vekslet mellem at være et prominent navn indenfor standup- og underholdningsbranchen til at være synonym med gode madoplevelser, kærligheden for hjemmelavet mad og selvfølgelig det velkendte ansigt på DRs populære bageprogram, Den Store Bagedyst.

Han blev uddannet på Århus Teater tilbage i 1993, men havde allerede sin debutrolle som statist i Den Kroniske Uskyld i 1985.

Op i 90’erne prøvede han kræfter med standup-branchen og teamede senere op med Gordon Kennedy, som begge gik under duoen Timm & Gordon.

Selve passionen for madlavning startede tilbage i hans barndom, hvor forældrene hev børnene med ind i køkkenet og forvandlede madlavningen til en del af opdragelsen. Det kickstartede en naturlig nysgerrighed over for nye ting på madfronten for Timm:

“Det fangede mig med det samme. Jeg har eksempelvis en søster, der ikke kan koge vand uden få det til at klumpe. Så det smitter forskelligt af på folk!”

Siden barndommen har madlavningen været noget, han har hygget sig med i hverdagen og brugt til at stresse af med. Og når tjansen i køkkenet kom på bordet til sammenkomster, sammen med venner eller hjemme hos familien har han altid meldt sig frivilligt til at stå for maden.

Enhver mand kender den situation, hvor man har lovet guld og grønne skove til nytårsaftenen, julefrokosten eller Super Bowl-aftenen med drengene - og måske har man en smule undervurderet enten ens egne evner eller den tidsmæssige faktor i alle komponenterne.

Man vil gerne vise det hele.

“Jeg har tit kastet mig ud på dybt vand og flere nytårsaftener gennem tiden har sejlet fuldstændigt. Man glemmer helt at være til stede og er til sidst helt udmattet, når maden endelig kommer på bordet. Det har jeg heldigvis lært med tiden og fået mere overblik.”

ANNONCE
@Timm Vladimirs Køkken - Timm Vladimir: "Mad må sgu gerne være lidt brunt" @Timm Vladimirs Køkken

Fra hobby til job

Der har altid været en interesse i at gøgle og underholde for Timm, og standup-jobbet var skægt, men selve branchen var ikke så tiltalende.Det handlede mere om at være først på scenen og råbe højest.

Skuespillet havde også en stor interesse, men jobmulighederne hang ikke altid på træerne. Der blev eksperimenteret med tv-værtsrollen på flere prominente fredagsunderholdningsprogrammer i starten af 00’erne, men på et tidspunkt var tiden kommet til at trække stikket på hverdagsfronten og udleve en gammel drøm.

Med huset lejet ud, karrieren sat på pause og rygsækken pakket drog han med kæresten, nu kone, Katrine Engberg på en jordomrejse over et helt år.

Med tavlen visket rent og oplevelsesbarometeret på fuld drøn kom de tilbage til hverdagen - hvad så nu?

Tilbage i 2011, da Masterchef for første gang ramte den danske sendeflade, så han sit snit til at finde ud af en gang for alle, hvorvidt madlavningen burde være hans vej frem i livet.

Han endte ud med at vinde det hele, hvorefter omtalen omkring ‘komikeren med madkyndighed’ kickstartede drømmen om at leve af det.

Selvom han tidligere havde overvejet at prøve kræfter med kokkebranchen, så var det aldrig planen at starte fra bunden med elevtjansen, men i stedet inkorporere det på en måde, der også tilgodeså Timms ønske om at underholde folk og trylle i køkkenet.

“Nu kommer jeg fra en ret forkælet underholdningsbranche, og så er der altså langt ned af stien, når man skal starte op med at hakke løg.”

Personligt har Timm aldrig haft nogen kokkeuddannelse, men har længe overvejet at tage kokkevejen på sigt.

“Jeg har efterhånden optjent en række meritter, som gør, at jeg kan springe en del over i uddannelsen. Jeg har dyb respekt for kokke og kokkeuddannelsen, og jeg kunne aldrig drømme om at præsentere mig selv som kok.”

I stedet kalder Timm sig selv for madentusiast eller iværksætter.

Og skiftet fra underholdningsbranchen til madlavningen krævede is i maven. Det kom som et naturligt skridt at kombinere gøgleriet med madlavningen - og med et kom idéen om en madskole til verden.

Og uden videre kastede de sig ud i projektet.

“Vi anede intet om, hvad vi gik i gang med. Det var skidesjovt og vanvittigt hårdt.”

Timm Vladimirs Køkken er nu på det niveau, at de foruden deres årlige 16.000 glade madskolegæster har overtaget Weber Grill Academy på Sjælland - foruden at skulle uddanne personalet til det famøse Weber-certifikat, så betyder det også 6-8000 nye gæster, som skal igennem køkkenet om året.

 “Da jeg startede, synes halvdelen af folket, at det var fedt, mens resten måske tænkte, at ‘nu skulle jeg ikke komme for godt i gang.”

Det er vigtigt for Timm, at man ikke kan sætte en finger på noget, at det han laver.

“Folk kan godt tænke: ‘hey, det er da ham svansen på Bagedysten’, men hvis jeg har tingene i orden og folk ikke kan pege på noget - så kan folk synes, hvad de vil." 

Det har altid været en motivationsfaktor for ham at vise sit værd, og han har efterhånden opbygget et ry blandt andre kokke via sin status, sine cookoffs og sin medvirken i Masterchef på den måde, at han ved, hvad han laver.

ANNONCE
@Timm Vladimirs Køkken - Timm Vladimir: "Mad må sgu gerne være lidt brunt" @Timm Vladimirs Køkken

Bagedyst og ølbrygning

Timm Vladimirs Køkken havde været åbnet i et år, da DR stod og manglede et nyt ansigt til Den Store Bagedyst - Med Peter Ingemanns exit ledte de efter en ny, mandlig vært, som kunne bringe lidt mere humor og ‘ekspertise’ ind i konceptet - og med foden indenfor tv-branchen blev Timm Vladimir det nye ansigt på DRs populære bageprogram.

“Folk tror det ikke i første omgang, men faktisk er jeg selv virkelig dårlig til at bage kage. Nu får jeg også rigeligt med kage i Bagedysten, så jeg har ikke haft det store behov derhjemme!”

Det har længe ligget og boblen under overfladen, at Timm skal have sit helt eget madlavningsprogram, men konceptet skal bare lige drejes helt rigtigt.

“Jeg elsker at lave mad og tv, så kombinationen af disse er en kæmpe no-brainer. Og jeg er sikker på, at DR gerne vil lave noget med mig. Vi skal bare lige have knækket nødden.”

Han har eksperimentet med latenight cook-offs på madskolen, hvor han har inviteret dygtige danske kokke ned i køkkenet for at dyste i diverse maddiscipliner.

Du har nok set konceptet tidligt om morgenen eller sent om aftenen på diverse kanaler fra amerikanske produktioner, hvor forklæderne er smidt på krogen og kokkene får frit spil på den kreative front.

“Konceptet er lidt for niche-agtigt til mainstream - men det må det sgu også gerne være. Det må gerne være lidt latenight-agtigt, så vi rigtig kan nørde igennem på madfronten.”

Hos Timm findes der ikke en normal arbejdsuge, og det passer ham ret godt.

Selvom han er at finde på kontoret 4 ud af 5 dage om ugen, så byder en ny uge altid på noget nyt. Alt fra strategi, flerårsplaner, interviews og pop-ups til produktudvikling, nye bekendtskaber og udvidelse af forretningen.

Foruden madskolen har Timm Vladimirs Bryghus også fået kul under kedlen, og øllen at finde i diverse specialbutikker, Mikkeler-bottleshops og desuden hos Adam Aamands restaurant - og hvis du endnu ikke har prøvesmagt produkter såsom “Pale alene i verden”, så er de frisk fra fad på madskolen.

“Vi forsøger at æde os ind på ølbranchen, fordi vi elsker øl. Vi laver også vores egen gin, som destilleres på masken fra vores øl. På den måde bliver det meget cirkulært - alt bliver brugt mere bæredygtigt og giver en god historie.”

Der findes på nuværende tidspunkt både et Timm Vladimirs Køkken i Århus og i Valby, hvor gæsterne kan få muligheden for at prøve kræfter med den ædle madlavningskunst - hvad enten man skal have opgraderet sine skills på hjemmefronten eller vil have en på opleveren med sine kammerater.

Men som altid er der altid en forskel på jyder og københavnere - og her er der ingen undtagelse!

Oplevelsen er den samme, men tilgangen fra gæsterne er meget forskellig.

“Det er faktisk ret sjovt. På Sjælland er man klar på at prøve konceptet, så snart man får det anbefalet. Men i Jylland skal man alligevel lige have grøn lys af en 4-5 venner, før man kaster sig ud i det.”

ANNONCE
@Timm Vladimirs Køkken - Timm Vladimir: "Mad må sgu gerne være lidt brunt" @Timm Vladimirs Køkken

Alle skal kunne lave mad

Mad Hvis man følger lidt med i madlavningsudviklingen på hjemmefronten, så bevæger trenden sig længere og længere væk fra den hjemmelavede mad og mere over i ‘convinient food’.

“Det går den forkerte vej. Man bliver helt trist.”

Timm fortæller om flere steder i New York, hvor han har set, at man sælger nye lejligheder i New York, hvor der slet ikke er et køkken i. Den nemme mad er ved at tage teten, men det skal der gøres noget ved.

“Kan vi inspirere folk til at gå hjem i køkkenet og bringe gryderne i kog, så er min lykke gjort.”

Hos Timm Vladimirs Køkken forsøger de at få folk til at genfinde kærligheden til mad og få børn til at opdage madlavning. De laver videoer, som skal bruges til undervisning på skolerne, så børnene tidligt kan lære at lave mad.

“Den generation vi har nu på 25-30 år, har ikke altid lært at lave mad, og derved kan de ikke give det videre til deres børn.”

For Timm er det et vigtigt princip, at alle skal kunne lave mad.

For ham er madlavningen i skolen lige så vigtigt som dansk og matematik.

“Det burde bare være et standard-fag i skolen - man skal ikke lære at lave gourmet, men man skal have en grundforståelse for det.”

Selv er Timm ikke fan af det mere eller mindre elitært-klingende ord, 'maddannelse', men ikke desto mindre giver grundforståelsen for madlavning alligevel evnen til at forstå, hvad det er, man spiser - så kan man snildt gå ud og spise nem mad, og måske lige tænke en ekstra gang over, hvorvidt man har lyst til at spise det hurtige måltid til en 10’er, når man nu ved, hvordan man normalt opbygger en bolognese fra bunden.

“Jeg ved godt, at det er utopia at stå og røre i gryderne med hjemmelavet mad hver dag med børn, karriere og det hele. Men hvis du bare har grundforståelsen, så ved du, at du kan købe få lækre, gode råvarer, som næsten ikke skal have noget kærlighed, før det smager godt. Man ved jo godt, at hvis man har et stykke sløjt kød, så skal den have en over nakken på sovsefronten for at ligne et måltid.”

Madværdierne og grundforståelsen skal blot være i orden, og så kan man få meget mere ud af sit måltid.

“Jeg hader folk, som bruger udtrykket ‘lavet med kærlighed’. Det kan godt være, du har kastet din kærlighed i det, men det smager af helvedes til. Kærlighed er en ingrediens, når du er dygtig til det - og så er det det sidste finish, som hiver det op på et nyt niveau.”

For Timm er glæden den rustikke mad.

Det helt klassiske mamma-køkken, hvor man smider tingene på bordet og deler med alle og får en oplevelse ud af det sammen.

“Jeg har lige kort været med på pincet-fronten, og det har er sjovt, men det vil jeg helst opleve, når jeg er ude at spise. Hjemme hos mig handler det om masser af smag - og så må mad sgu gerne være lidt brunt.”

Hans seneste projekt er et samarbejde med Imerco på en spritny køkkenserie, som byder på alt fra damascerede kokkeknive til stegepander med en ny belægningsteknologi.

Læs med her: Timm Vladimirs nye køkkenserie 

“Vi mænd er meget gearorienteret og har alle haft en periode, hvor man skal have alt udstyret. Nu er jeg gået lidt mere back to basics - ekstraudstyret er ikke længere nødvendigt, men stadig skide sjovt.”

For ham er grundprincippet med, at man skal kunne kende sine råvarer og grundkøkken, samme mentalitet på produktserien - det skal være håndværk, han selv kan stå inde for.

“Det er ret nervepirrende, at folk skal købe et produkt, som jeg står inde for. Du kan sagtens lave mad med en bøjet brødkniv - men det er bare lidt sjovere med ordentligt udstyr!”

Fremtiden?

Indtil videre er fremtiden et luksusproblem for Timm og co., som skal finde plads til de antal gæster, de ikke har plads til om året. Derudover en masse madlavning, nye bekendtskaber og produkter.

Vi siger tak for din tid. Vi glæder os til at følge med i udviklingen. Nu vil vi hjem og lave mad!

ANNONCE
@Timm Vladimirs Køkken - Timm Vladimir: "Mad må sgu gerne være lidt brunt" @Timm Vladimirs Køkken
Del

Seneste nyt