Connery

The Village

Når klokkerne ringer, kommer væsenerne fra skoven...

The Village
The Village
Den indiske instruktør M. Night Shyamalan er en herre med sans for det uhyggelige. Han fik sit absolutte gennembrud som instruktør, da han med filmen "Den Sjette Sans" formåede at lave en film, der var uhyggelig og særdeles overraskende, og som fik vist, at Bruce Willis har andet end John McClane i sig. Den Sjette Sans blev fulgt op af "Unbreakable", en sær historie om en mand, der altid er rask og en mand, der altid er syg/skadet. Sidst fik vi den ultrapatriotiske fortælling om korncirklerne og den religiøse familie, der besejrer rumvæsenerne i "Signs". Nu er M. Night Shyamalan så klar med en ny omgang uhygge - "The Village".

The Village foregår i en afsidesliggende landsby i USA, hvor f.eks. et begreb som penge ikke eksisterer. Samfundet er selvforsynende, og har ingen interaktion med resten af verden. Dette skyldes, at byen er omkranset af en stor, dyster skov, i hvilken der opholder sig store, onde væsener. Skoven er væsenernes domæne, byen menneskenes. De ældre i byen har bestemt, at disse grænser ikke må brydes. Farven rød er forbudt i byen, for den tiltrækker væsenerne, og er den farve, som de onde væseners kutter har.

Derfor får byen sig en dag et kæmpe chok, da væsenerne pludselig er løs i byen. Samtidigt med dette, er den blinde kvinde, Ivy (spillet af Bryce Dallas Howard, der skal spille med i den kommende Lars Von Trier film, Manderlay) forelsket i den mutte, men godmodige Lucius Hunt (Joaquin Phoenix, Gladiator, Signs). De beslutter sig for at forlove sig med hinanden, men tingene kompliceres, da en hjerneskadet dreng, Noah Percy, (Adrien Brody - Thin Red Line, The Pianist) stikker Lucius ned, og efterlader ham døende.

Nu må Ivy, helt uden hjælp, begive sig igennem skoven - skoven, hvor de onde væsener bor, og hvor mennesket ikke kommer, for at finde medicin til Lucius, der vil dø, hvis hun ikke når frem, men hvordan vil hun klare at komme igennem skoven, og hvordan vil verden udenfor reagere overfor hende?

I hovedrollerne ses Bryce Dallas Howard, som spiller fantastisk som den blinde kvinde, Ivy, der ser tingene klarere end nogen andre i byen. Joaquin Phoenix (der spillede den ualmindeligt usympatiske kejser, Commodus, i filmen "Gladiator") fremstår i The Village også rigtigt godt som den yderst sympatiske Lucius Hunt. William Hurt (AI, Changing Lanes) er normalt ikke en skuespiller, der besidder de store roller, men Hurt er overbevisende som Edward Hurt, Ivys far og byens lærde i Ældrerådet. Endelig skal der også være kredit til Sigourney Weaver (Alien quadrilogien), der i denne film har lagt monsterslagtningen til side for at spille en bekymret og ensom mor, der søger kærligheden igen.

Lad mig sige det med det samme: jeg synes ikke, at The Village er nogen fantastisk film. Dens historie ødelægges af for megen dialog, og - som i Signs - en fokusering på en enkelt persons evne til at redde samfundet. Det her er naturligvis ingen actionfilm, men lidt flere actionprægede sekvenser kunne godt bruges.

Musikken og stemningen i filmen er til gengæld intet mindre end fantastisk - man kan sagtens fornemme folks frygt for de onde væsener, og den mørke, dystre skovs påvirkning på dette samfunds miljø. Modsat de andre Shyamalan film, er The Village ikke leverandør af den samme mængde uhygge. Tværtimod fremstår The Village som en stemningfuld beskrivelse af et lukket, afsondret samfund, hvor man skildrer hvilke drastiske beslutninger disse mennesker må tage for at få tingene til at fungere.

Denne gang slipper vi i øvrigt også for amerikansk hyperpatriotisme i filmen, og det er dejligt. Endelig skal man, som det jo er med Shyamalan, berede sig på et par yderst vellavede plottwists, men dem skal jeg naturligvis ikke nævne her.

Konklusionen er, at The Village er en dialogdomineret kærlighedsfilm med sporadiske gys. Den spiller op til uhygge, men er i stedet en beskrivelse af, hvordan livet er i en afsondret verden, hvor folk lever i evig frygt for onde væsener. Se den for dens stemning, der er helt unik, og se den for at se Bryce Dallas Howard levere en ualmindeligt flot præstation, der virkelig er pengene værd. 3/5 poter til The Village.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce