Connery

The Lord of the Rings: The Rings of Power: Tilbage til Middle Earth!

Første indtryk: Rings of Power har den samme episke ånd som Jacksons værker!

Alle her kender Ringenes Herre, ikke?

Peter Jacksons massive filmatisering af J.R.R. Tolkiens populære bøger, står den dag i dag som en af de bedste filmtrilogier nogensinde - og med 20 år på bagsmækken er de film fortsat at finde blandt verdens mest elskede film. Hobbitten-trilogien der kom fra samme skaber et årti efter var underholdende, uden helt at nå det samme niveau... 

Så hvor efterlader det Prime Videos storsatning på at filmatisere mere ukendte værker, samtidig med de skriver sig ind i den samme stilistiske atmosfære, som Jacksons oprindelige værker?

Det er et spørgsmål der har været op til stor debat blandt fans af Middle-Earth lige siden Amazon for et par år siden brugte i omegnen af en milliard på at sikre sig rettighederne til Silmarillion og Tolkiens ufærdige historier - og sidenhen sendte en milliard i udviklingen af de første sæsoner. 

ANNONCE

Det virker som en umulig opgave at kunne indfri forhåbninger for fans af en række af verdens bedste film, i et serieformat, som produceres hele 20 år siden: Mange af udmeldingerne om serien i løbet af udviklingen har ikke hjulpet på at få ro på fanbasen, og det er nok meget forståeligt: Forventningerne til Lord of the Rings: The Rings of Power er tårnhøje - og det er vel praktisk talt umuligt at gøre alle tilfredse?

Vi har selv haft vores bekymringer om, hvorvidt den nye serie på Prime Video ville kunne leve op til forventningerne, men efter at have set de første to afsnit af The Rings of Power, er stemingen foreløbigt storoptimistisk: Og serien er i hvert fald fantastisk flot!

Følgende er stort set spoilerfrit og baseret på de første to afsnit af The Lord of the Rings: The Rings of Power

ANNONCE
Galadriel (Morfydd Clark) fik notatet: Cool elfs don't look at explosions - Foto: Matt Grace/Prime Video  - The Lord of the Rings: The Rings of Power: Tilbage til Middle Earth! Galadriel (Morfydd Clark) fik notatet: Cool elfs don't look at explosions - Foto: Matt Grace/Prime Video

Første afsnit af Rings of Power starter ud med at sætte mytologien på plads: Elverne har forladt deres hjemland og etableret sig på Middle Earth, blandt dværge, mennesker og andre væsener - og af flere omgange kæmpet mod ondskaben i form af Melkor og hans tro håndlanger Sauron - og vundet. 

Én Elver, en ung Galadriel, er dog ikke overbevist om at truslen fra Sauron endnu ikke er borte, og hun turer derfor verden tynd med en delegation af krigere, for at spore Saurons whereabouts. Alt imens Galadriel arbejde indædt på at opspore Sauron, har resten af elverne travlt med at få lukket sagen ned: 'Krigen er ovre, vi lever i fredelige tider - lad os nu bare nyde det." 

ANNONCE
The Rings of Power præsenterer et betagende Middle Earth i hver eneste scene - Foto: Prime Video - The Lord of the Rings: The Rings of Power: Tilbage til Middle Earth! The Rings of Power præsenterer et betagende Middle Earth i hver eneste scene - Foto: Prime Video

Premiereafsnittet af Rings of Power lægger fra land med flere forskellige historiespor, der formodentlig bliver mere og mere sammenflettede som serien skrider frem - men den episke skala er helt klar at fornemme: Her bliver vi introduceret for en række karakterer, som enten bliver helte eller skurke - og så præsenteres vi for Middle Earth: Genkendeligt og så alligevel ikke. 

Genkendeligt fordi vi stifter bekendtskab med en række af de forskellige folk i Middle Earth: Du har elvere, mennesker og dværge - men Rings of Powers Middle Earth er en anden tid - i modsætning til de filmiske verdener vi i forvejen kender er Middle Earth i den anden tidsalder meget mere rig: I det lys, kan man sige at Ringenes Herre viser en slags postapokalyptisk og krigstynget verden, mens Rings of Power viser den i sin storhedstid. 

The Rings of Power formår på de to første afsnit at cementere to ting:
 
1) Du har allerede nu en knugende lyst til at se, hvordan det hele sker LIGE NU(ringene, Sauron etc) og
2) Det kommer ikke til at ske. Sidstnævnte er en vigtig faktor i forhold til, at skaberne af denne serie allerede nu sørger for god tid til at opbygge karakterer, narrativet, interaktionerne og genopfriskningen/introduktionen til det eventyrlige univers. 
 

Rings of Power har den samme episke udstråling som Jacksons værker før den, og det absurd store produktionsbudget skærer igennem i hver eneste scene - den cinematiske fornemmelse som denne streamingserie sætter sig op til, er høj klasse - og inviterer uden tvivl til at sætte hjemmebiografen helt perfekt op til de ugentlige afsnit. 

ANNONCE
Rings of Power Harfoots - Foto: Ben Rothstein/Prime Video - The Lord of the Rings: The Rings of Power: Tilbage til Middle Earth! Rings of Power Harfoots - Foto: Ben Rothstein/Prime Video

Vi har længe vidst, at Rings of Power har haft masser af mulighed for at fylde tomme pladser ud mellem Tolkiens meget mere løse fortælling om den 2. tidsalder, og det betyder at der dukker karakterer op i historien, som læsere af Silmarillion ikke nødvendigvis vil have stiftet personligt bekendtskab med tidligere. Det er blandt andet en 'stamme' af hobbit-forfædre Harfoots (Eller som en enkelt gæst til Bilbos fest ville udbryde: Harfeet!), der lever et fredeligt hobbitagtigt liv med mad og dans, mens de gør alt hvad de kan for at skjule deres tilstedeværelse for de fysisk større beboere i Middle Earth.

Tolkien selv fortalte, at hobitter ikke havde foretaget sig noget nævneværdigt før den tredje alder, men intet om Harfoot-folket, såe, hvis de har gemt sig fra de andre, er det jo lettere at forstå, at de ikke har optrådt blandt andet elvere og menneskers historie. 

Et afsnit inde, er alt for tidligt at svinge dom over en hel serie - men det tyder på at et par af proto-hobbitterne har en større rolle at spille i historien om magtringene - i hvert fald giver fortællingen et andet blik på seriens store events. 

ANNONCE
Prins Durin IV (Owain Arthur) - Foto: Ben Rothstein/Prime Video - The Lord of the Rings: The Rings of Power: Tilbage til Middle Earth! Prins Durin IV (Owain Arthur) - Foto: Ben Rothstein/Prime Video

Elverne, Galadriel og Elrond er de helt store tidsslugere i seriens første afsnit - og i hvert fald her den primære action finder sted - men mellem dem og et par små folk, begynder menneskene og dværgene også at dukke op i fortællingen - særligt i 2. afsnit, og de ting der sker hos dem, kommer formentlig til at sprede sig som ringe i vandet i løbet af de kommende afsnit. 

Det er svært ikke at sætte Rings of Power op mod en anden af tidens helt store fantasy-serier, nemlig HBO's Game of Thornes-prequel House of the Dragon. Heldigt vi lever i en verden, hvor det ikke er enten eller. Modsat House of Dragon, der lynhurtigt er dykket ned i de kendetegnende politiske spil og personlige intriger, er sættes Rings of Power i søen med et indledende 'der var engang', der slår på nogle meget mere episke og storladne fortællingstræk.

Selvom det naturligvis er svært at definere, hvorvidt en series første sæson har ramt plet baseret på to afsnit, kan vi godt afsløre, at hvis de holder stilen, så bliver det tidens helt store samtaleemne på seriefronten - bragende dynamisk serie, utallige interessante karakterers bi- og hovedhistorier samt et univers, som i de kyndige hænder af J.D. Payne og Patrick McKay, igen tryllebinder os til skærmen i en eufori af Tolkien-magi i moderne klæder.

En ting er i hvert fald let at konkludere: Fans af High Fantasy får rigeligt at se til i de kommende måneder!

The Lord of the Rings: Rings of Power har premiere på Prime Video 2. september 2022. Herfra vil første sæsons i alt 8 afsnit have ugentlig fredagspremiere på streamingtjenesten.

ANNONCE
Del

Seneste nyt