Connery

The Last King of Scotland

En ung læge tager til Uganda, møder Idi Amin og oplever sit livs mareridt.

6 ud af 6 stjerner
The Last King of Scotland foregår i 1971 og handler om den unge, nyuddannede læge, Nicholas Garrigan
 
The Last King of Scotland
Gerrigan bliver spillet af 28-årige James McAvoy, der til forveksling minder om en ung Ewan McGregor. James er blandt andet kendt fra The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe, og nogle vil måske også kunne huske ham fra 'Band of Brothers'. Nicholas trodser sine forældre og tager til Uganda for at hjælpe Sarah (Gillian Anderson. Vores alle sammens Dana Scully fra X-files) på et lille landsbyhospital.
 
Ved et tilfælde møder Nicholas Ugandas frygtindgydende diktator Idi Amin. Han bliver solidt spillet af Forest Whitaker (Species, Panic Room og Phone Booth). Amin har været ude for et trafik uheld, og Nicholas tilser diktatorens skadede hånd. Da Idi godt kan lide Nicholas' handlekraft og erfarer, at han er skotsk, bliver han straks inddraget som Idis personlige læge. Alting starter godt. Nicholas er betaget af Amins personlighed, og han nyder tilværelsen i luksus. En aften klager Idi over mavesmerter og tror, han er blevet forgiftet. Nicholas 'redder hans liv' og bliver derfor Amin's personlige rådgiver Det viser sig nemlig, at den frygtede diktator i virkeligheden er en lille bange dreng, inderst inde.
ANNONCE
The Last King of Scotland
En dag skal Nicholas tilse en af Idis mange koner, Kay (Kerry Washington fra Ray, Mr. & Mrs. Smith og Fantastic Four), og så går det galt. De forelsker sig og begynder at have en affære. Og så begynder den nervepirrende flugt fra Idi og Uganda.
 
Selve handlingen i filmen er fiktiv. "The Last King of Scotland" bygger på en bog af Giles Foden, som beskæftiger sig med de faktuelle begivenheder omkring Idi Amins styre. Han bruger den fiktive karakter, lægen Nicholas, til at lade publikum komme helt tæt på Idi Amin og giver os et sjældent indblik i diktatoren som privat person.
ANNONCE
The Last King of Scotland
Filmen er instrueret af skotskfødte Kevin Macdonald, der tidligere har lavet bla. dokumentaren One Day in September fra 1999 om gidseltagningen ved Olympiaden i Munchen, i 1972. The Last King of Scotland har da også en vis dokumentaristisk fornemmelse over sig. Kameraet er håndholdt og billederne grove som sandpapir.

Det skal selvfølgelig også nævnes, at det er den danskboende fotograf, Anthony Dod Mantle, der har været fotograf på filmen. Anthony har tidligere lavet film som Festen, 28 days later, Mandalay og Dear Wendy. Og han gør et fremragende stykke arbejde, endnu en gang.
 
The Last King of Scotland er en stærk og medrivende film. Forest Whitaker er allerede blevet hyldet med en Golden Globe for sin rolle som Idi Amin, og lur mig om han ikke også snupper Oscaren ved dette års Oscar uddeling i Hollywood, i slutningen af februar. Han spiller i hvert fald helt suverænt! Men også James McAvoy spiller fremragende og kan sagtens bære skærmen overfor en klasse skuespiller, som Forest beviser, at han er med The Last King of Scotland.
ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce