Connery

The Hobbit: The Battle of the Five Armies [Anmeldelse]

Sidste kapitel i Peter Jacksons og Tolkiens saga om Hobbitten Bilbos eventyr.

3 ud af 6 stjerner
The Hobbit: The Battle of the Five Armies - Trailer
MGM/Fox - The Hobbit: The Battle of the Five Armies [Anmeldelse] MGM/Fox

Orker og elver og dyr, oh my!

I Middle-earth er en kæmpemæssig krig under opsejling. Dragen Smaug (Benedict Cumberbatch) er blevet besejret af Bard (Luke Evans), men ikke før han nåede at destruerer byen Laketown. Derfor må menneskene nu søge ly for vinteren i de ensomme bjerge, der atter bebos af dværgene. Men det er dværgekongen Thorin Oakenshield (Richard Armitage) ikke meget for. Han har nemlig fået guldfeber og nægter at overholde sin aftale om at dele ud af den massive skat, der gemmer sig inde i bjerget. Derfor går dværgene, elverne, orkerne, menneskene og dyrene i krig mod hinanden for henholdsvis at beskytte og gøre krav på, hvad de mener tilhører dem. Alt imens kæmper troldmanden Gandalf (Sir Ian McKellen), elverkvinden Galadriel (Cate Blanchett), Saruman (Christopher Lee) og Elrond (Hugo Weaving) mod onde ånder og Sauron, der så småt er ved at samle mørkets kræfter og vokse sig stor og ondskabsfuld.

ANNONCE
MGM/Fox - The Hobbit: The Battle of the Five Armies [Anmeldelse] MGM/Fox

Peek-a-boo

Hobbitten Bilbo (Martin Freeman) stjæler ærkestenen fra dværgene og giver den til elverkongen Thranduil (Lee Pace), i et forsøg på at forhandle med Thorin og skabe fred, men forgæves. Herefter render han blot lidt forvirret rundt og hygger sig med at tage sin gyldne fingerring af og på, så han bliver usynlig og ubemærket kan snige sig forbi div. orker og dværge.

ANNONCE
MGM/Fox - The Hobbit: The Battle of the Five Armies [Anmeldelse] MGM/Fox

Sløset historiefortælling

I det hele taget er det lidt ironisk, at filmen hedder The Hobbit, for Hobitten Bilbo laver næsten intet i denne film. Han er måske en mestertyv, men nogen stor kriger er han bestemt ikke. Det faktum må også være gået op for Tolkien, da han skrev bogen tilbage i 30’erne og derfor valgte han bekvemmeligt nok at slå Bilbo ud, inden krigen for alvor starter. Og ringen, han var så besat af i de to første film, synes heller ikke at spille den store rolle her.

ANNONCE
MGM/Fox - The Hobbit: The Battle of the Five Armies [Anmeldelse] MGM/Fox

For megen CGI fordærver Hobbitten

Jeg genså for nylig LOTR: The Return of the King, en trilogi som jeg bestemt ikke er vild med og huskede filmen som overlæsset med CGI effekter, hvilket Viggo Mortensen også for nyligt har udtalt han synes den var. Jeg blev dog meget overrasket over, hvor mange ”ægte” locations og kulisser, der var i den film, i forhold til Hobbitten trilogien. Pludseligt virkede LOTR trilogien som en meget organisk produktion, i forhold til CGI helvedet, der er Hobbitten.

ANNONCE
MGM/Fox - The Hobbit: The Battle of the Five Armies [Anmeldelse] MGM/Fox

Just when you thought it was safe to go back into the water…

Der går rygter om at der er endnu en mulig trilogi på vej bygget på The Silmarillion, som J.R.R. Tolkien skrev i 30’erne, men som blev afvist af forlaget og derfor først udgivet i 1977. Der er dog kommet grus i maskineriet for Tolkiens barnebarn, der er leder af The Tolkien Estate har ikke været glad for Peter Jacksons film og vil helst undgå at der kommer flere film i rækken. Måske er det blot et spørgsmål om penge, så tiden må vise om det er sidste gang vi har stiftet bekendtskab med Gandalf og hobbitterne?

ANNONCE
Drengerøvsfaktor og teknisk info:

Drengerøvsfaktor: 85%

Teknisk information:

Original titel: The Hobbit: The Battle of the Five Armies

Dansk titel: Hobbitten: Femhæreslaget

Land: New Zealand/USA, 2014

Instruktør: Peter Jackson

Medv.: Martin Freeman, Richard Armitage, Ian McKellen, Benedict Cumberbatch, Luke Evans, Lee Pace, Evangeline Lilly, Orlando Bloom, Stephen Fry, Aidan Turner, Billy Connolly, Mikael Persbrandt, Cate Blanchett, Hugo Weaving, Christopher Lee, James Nesbitt, Ken Stott, Graham McTavish, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter, Dean O'Gorman, Aidan Turner, John Callen, Peter Hambleton, Jed Brophy, Mark Hadlow og Adam Brown

Genre: Eventyr/Fantasy

Billedformat: 2.35:1/3D/HFR

Lyd: Dolby Digital/DTS/Dolby SR/Dolby Atmos

Spilletid: 144 min

Dansk bio premiere: 10. december 2014

Distributør: SF Film/Filmcompagniet

ANNONCE
Del

Seneste nyt