Connery

The Hobbit: An Unexpected Journey [Anmeldelse]

Peter Jackson er tilbage med forhistorien til Ringenes Herre-trilogien, samt en helvedes masse dværge.

3 ud af 6 stjerner
SF-Film - The Hobbit: An Unexpected Journey [Anmeldelse] SF-Film
Indrømmet, jeg er ikke videre begejstret for Ringenes Herre trilogien. Alligevel havde jeg gået og småglædet mig til at se Hobbitten i biografen. Måske mest fordi jeg pga. The Office (UK) og Sherlock er fan af Martin Freeman, der spiller hovedrollen som Hobbitten Bilbo Baggins. Endeligt kom dagen, jeg trodsede snestormen og begav mig ind til CinemaxX. Sammen med en hær af journalister og andet godtfolk, blev jeg udstyret med et par 3D briller og satte mig godt til rette i sædet bevæbnet med et flaske vand og en croissant. Jeg var ærlig talt lidt bekymret, for jeg havde jo læst om, hvordan andre folk havde fået migræne og kvalme af at se filmen. Ikke pga. af indholdet, men snarere fordi den som noget helt unikt er optaget i 48 frames per second, i stedet for de normale 24 frames. Dette skulle efter sigende give et mere roligt billede i forhold til 3D teknologien og samtidig gøre billedet skarpere både i detaljerne, såvel som i dybden. Vi havde på forhånd fået at vide, at det godt lige kan tage en 10 mins tid at vende sig til frame raten, men at det bestemt var ”besværet” værd. Lyset sænkede sig og filmen gik i gang.
ANNONCE
SF-Film - The Hobbit: An Unexpected Journey [Anmeldelse] SF-Film
Der gik ikke mange sekunder før end min bange anelse blev til virkelighed. De famøse 48 fps gør nemlig, at det hele ligner en billig tv produktion, hvor alt tydeligvis er optaget i et studie og ligner hjemmevideo. Det er simpelthen for ”virkeligt” at se på. Ligesom nå nogle HD TV er indstillet til 100 hz. Det er ulideligt at se på. Jo vidst, det er skarpt og det hakkende billede, 3D effekten havde problemer med i 24 fps er væk, men det samme er illusionen. Alt det filmskaberne har brugt årevis på at gøre troværdigt, bliver ødelagt pga. denne videoagtige effekt de 48 fps giver billedet. Det er svært nok at abstrahere fra 3D effekten, men samtidigt også at skulle abstrahere fra ”HFR” som det hedder, gør at oplevelsen af selve filmen og den historie der bliver fortalt, formindskes. Ironisk nok gør det nemlig, at man aldrig rigtig bliver draget ind i universet og føler, at man kommer ind på livet af karaktererne. Det er bare ét glansbillede efter et andet, og det bliver altså kedeligt i længden.
ANNONCE
SF-Film - The Hobbit: An Unexpected Journey [Anmeldelse] SF-Film
Samtidig gør genkendelsen også sit til at historien føles lang. Handlingen er nemlig bygget op fuldkommen som Ringenes Herre: The Fellowship of the Ring; En uskyldsren Hobbit ved navn Bilbo Baggins (Martin Freeman/Ian Holm) bliver udvalgt af troldmanden Gandalf (Ian McKellen), til at drage på en farefuld rejse. Denne gang er det blot en flok mere eller mindre charmerende/irriterende/fjollede dværge, den kære hobbit har som følgesvende. 60 år tidligere har en frygtindgydende drage ved navn Smaug nemlig jaget dværgene væk fra deres gigantiske underjordiske hjem, fyldt med alverdens rigdomme. Lige siden har dværgene været hjemløse og hævntørstige.
ANNONCE
SF-Film - The Hobbit: An Unexpected Journey [Anmeldelse] SF-Film
Dværgkongen Thorin (Richard Armitage) har derfor besluttet at vinde det fortabte dværgkongerige Erobor tilbage og dertil har han bedt om Gandalfs hjælp. Bilbo er med som holdets tyveknægt, selvom han aldrig har stjålet noget som helst i sit liv, men Gandalf har tiltro til, at Bilbo er manden til jobbet. Smaug kender nemlig dværges dunst, men ikke hobbittens, og derfor kan Bilbo snige sig ubemærket ind i dragens hule i et bagholdsangreb. Undervejs på deres rejse mod Lonely Mountain møder de trolde og orker som de må bekæmpe, elvere som hjælper dem på vej og en mystisk ondskabsfuld kraft, som truer med at udradere skovens dyr og alt godhed i Middle-earth. Men det skal vise sig at Bilbos tilfældige møde med en lille bleg og udsultet ”mand”, der kun fabler om sin ”dyrbare”, skal blive det mest skæbnesvangre bekendtskab for hobbitten.
ANNONCE
SF-Film - The Hobbit: An Unexpected Journey [Anmeldelse] SF-Film
Som sagt er jeg ikke den store Ringenes Herre fan. Jeg fandt filmene langtrukne og overlæsset med computer effekter. Samme problematik lider Hobbitten ligeledes under og om muligt endnu mere. Der er flere, der har spekuleret over, hvordan Peter Jackson kan forvandle den forholdsvis tynde bog (sammenlignet med Ringenes Herre trilogien) til en ny trilogi. Svaret er simpelt. Han låner heftigt fra andre Tolkiens bøger og trækker simplet hen bare tingene ud.
ANNONCE
SF-Film - The Hobbit: An Unexpected Journey [Anmeldelse] SF-Film
For at kompensere for dette har Peter Jackson så læsset en masse computer effekter på, og denne gang oven i købet tilføjet en omgang 3D og 24 ekstra frames pr sekund, tilsyneladende for at distrahere os fra historien, så meget som muligt, for de tilføjer i hvert fald ikke noget videre til handlingen. Derfor føles Hobbitten desværre alt for meget som, ikke blot en gentagelse af The Fellowship of the Ring, men også som en film, der bevidst bliver trukket i langdrag for, at kunne fylde 3 x 160+ minutter, hvilket historien ganske enkelt ikke bærer, blot for at tjene så mange penge som muligt. Usmageligt, hvis du spørger mig, og skamløst af Jackson, der ellers har bevist, at han sagtens kan finde ud af at fortælle en god historie i blot én enkelt film…


Hvis du gerne vil undgå de 48 fps, så vises filmen også i normal 3D, samt i 2D, begge i 24 fps.
ANNONCE
Drengerøvsfaktor: 80 %
 
Teknisk information:
Original titel: The Hobbit: An Unexpected Journey
Dansk titel: Hobbitten: En uventet rejse
USA/New Zealand, 2012
Instruktør: Peter Jackson
Medv.: Martin Freeman, Ian McKellen, Richard Armitage, Ken Stott, Graham McTavish, William Kircher, James Nesbitt, Stephen Hunter, Dean O'Gorman, Aidan Turner, John Callen, Peter Hambleton, Jed Brophy, Mark Hadlow, Adam Brown, Ian Holm, Elijah Wood, Hugo Weaving, Cate Blanchett, Lee Pace, Christopher Lee og Andy Serkis
Genre: Eventyr/Fantasi
Format: 2.35:1
Lyd: Dolby Digital/DTS/SDDS
Længde: 169 min
Premiere dato: 12. december 2012
Distributør: SF-Film
ANNONCE
Del

Seneste nyt