Connery

The Ghost Writer

Den skandaleombruste og legendariske mesterinstruktør Roman Polanski har instrueret denne spændende politiske thriller, som han vandt en Sølvbjørn for ved filmfestivalen i Berlin.

5 ud af 6 stjerner

Drengerøvs factor: 40 %.

(Hvad betyder ninjaer og drengerøvsfaktor?)


SF Film - The Ghost Writer SF Film

Storbritanniens forhenværende premierminister Adam Lang (Pierce Brosnan) er i gang med at skrive en tilsyneladende harmløse selvbiografi. En biografi, der svælger (alt for meget) i nostalgiske minder om hans liv. Men da Adam Lang pludseligt kommer i mediernes søgelys, efter at være blevet beskyldt for, at have overgivet nogle terrormistænkte krigsfanger til CIA og dermed have en hemmelig aftale med USA, vokser interessen pludseligt for hans selvbiografi.

En succesfuld forfatter (Ewan McGregor) bliver ansat som skyggeforfatter, for at færdiggøre bogen, da hans forgænger, Mike McAra, begik selvmord under mystiske omstændigheder. Forfatteren (der i filmen ikke har noget navn) bliver derfor fløjet ud til Adam Langs luksuøse villa, på stranden nær Martha's Vineyard, hvor Adam, hans kone Ruth (Olivia Williams) og assistent Amalia (Kim Cattrall) opholder sig i ly for pressen. Der går dog ikke længe før, skyggen indser, at han måske har sagt ja til en umulig opgave.


ANNONCE

Snart begynder skyggen nemlig at opdage, at hans forgængers død måske slet ikke var nogen ulykke, og at svarene måske kan findes i biografiens ufærdige manuskript. Skyggen må også sande, at fortiden kan være dødbringende og at historiebøgerne skrives af dem, som overlever længe nok til at gøre det.


ANNONCE
SF Film - The Ghost Writer SF Film

Forfatteren bag The Ghost Writer, Robert Harris, er en tidligere BBC tv-reporter og politisk klummeskribent, som aktivt støttede Tony Blair, indtil Irak-krigen, som Harris følte var en fejl. Da Blair trådte tilbage den 26. juni 2007, droppede Harris sit arbejde, for at skrive romanen The Ghost, der blev offentliggjort den 26. september 2007. Lighederne mellem Blair og Adam Lang, Cherie Blair og Ruth Lang, Hatherton og Halliburton, osv. Er dermed klart et bevidst valg fra Harris side.


ANNONCE
SF Film - The Ghost Writer SF Film

Roman Polanski er i sit rette element med The Ghost Writer. Filmen henter tydeligvis en del af sin stilmæssige inspiration hos Hitchcock, ligesom det også var tilfældet med thrilleren Frantic, med Harrison Ford, fra 1988. Der er dog alligevel stor foreskel på de to film. The Ghost Writer en suspenceful, men samtidig meget afdæmpet oldschool-thriller. Ewan McGregor har den alt dominerede hovedrolle som skyggeforfatteren, der indleder et detektivarbejde for, at finde frem til sandheden.

ANNONCE
En lille del af filmen blev faktisk optaget her i Danmark, på Rømø.

Du kan jo prøve, at se om du kan spotte det i filmen.
SF Film - The Ghost Writer SF Film

Filmens tone er forbavsende let, især i starten. Således tillader Polanski sig og til flere komiske øjeblikke, der gør at filmen får den helt specielle stemning, som kun Polanski kan skabe.

Roman er efterhånden 76 år, men man fornemmer stadig et overskud og en fortælle glæde hos Polanski, som er ganske imponerende. Filmen færdiggjorde Polanski mens han sad i fængsel, anklaget for et sexovergreb på en mindreårig, en hændelse der fandt sted for 32 år siden.


ANNONCE
Dette har dog ikke skadet filmen det mindste.

The Ghost Writer er et stærkt comeback fra en af filmhistoriens mest legendariske instruktører.

 

The Ghost Writer har premiere den 25. marts landet over.

Læs også connery.dk/artikler/film-og-tv.1/roman-polanski.5156-p1.html
ANNONCE
The Ghost Writer - Trailer
Teknisk information:

Original titel: The Ghost Writer


Dansk titel: Skyggen


Frankrig/Tyskland/England, 2010


Instruktør: Roman Polanski


Medv: Ewan McGregor, Pierce Brosnan, Kim Cattrall, Tom Wilkinson og Olivia Williams


Genre: Thriller/Drama


Billedformat: 2.35:1


Lyd: Dolby Digital/DTS


Længde: 126 min.


Premiere dato: 25. marts 2010


Biodistributør: SF Film


ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce