Connery

The Balvenie Peat Week: Den magiske uge, hvor whisky og røg forenes

Vi tog et smut til Skotland til testsmagningen af et særligt fænomen!

Tidligere på året fik jeg æren af at kigge forbi det skotske højland i Speyside-området – nærmere bestemt Dufftown, som ligger en spytklat fra alle de helt store skotske destillerier, blandt andet Glenfiddich, Craigellachie, Glenlivet og selvfølgelig, Balvenie. Det sidstnævnte destilleri blev udflugtens destination. Kort efter ankomst fandt man hurtigt ud af, at man befandt sig landet der – i stedet for mælk og honning – flød med whisky i lange baner. Jeg kan ærligt sige, at jeg I mine 48 timer på Speyside ikke var at spotte uden et glas whisky i hånden. Ikke kun af lyst, men mere fordi der var så meget, der skulle smages på, testes, introduceres – og så hjælper det jo også lidt på den forretningsmæssige taktik at tanke journalisterne godt op på alkohol!

Som en ganske uerfaren grønskolling i whiskysmagning fik jeg på blot to dage en fantastisk lynkursus i hele processen fra de spirede bygkorn videre til en ølagtige ’mash’ og i sidste ende resultatet som den klare alkohol, der hældes på fade med smag af diverse lækkerier fra træsorten eller tidligere beboere i tønderne. Arbejdsfaciliteterne på turen bestod af en række luksustelte under konceptet ’glamping’ – kort sagt et Harald Nyborg-telt på steroider!

Her snakker vi gigantstørrelse, kingsize-seng, strømforsyning, skrivebord, pelstæppe, varmeanlæg og hele molevitten:

ANNONCE
The Balvenie Peat Week: Den magiske uge, hvor whisky og røg forenes

På turen blev vi eskorteret rundt omkring præmisserne af Ian Millar – udover at være en interessant levemand og snakkesalig fætter, er han en whiskyguru af en anden verden. Sammen med en rundvisning på destillerierne fik vi også et glimt ind i det helligste af det helligste – enorme haller med spændte tønder fyldt med forskellige whiskyer. Vi gik uden for på fabriksområdet i frisk luft og sol, indtil porten blev løftet og en knytnæve af en spritduft ramte lige i næseborene. Det tog bogstaveligt talt nogle minutter at akklimatisere sig til miljøet med hensyn til vejrtrækningen. Der var en duft af en anden verden derinde, og sanserne fik for alvor frit spil.

ANNONCE
The Balvenie Peat Week: Den magiske uge, hvor whisky og røg forenes

Fem tønder blev stillet klar til rådighed, hvor vi fik smagt os i gennem de forskellige udviklingsmomenter i lagringsprocessen – alt fra den klare, sprittede og lidt ubehagelige smag af det unge fad, til de dybe noter af vanilje, frugt og afbalanceret spiritusbalance i slutresultatet. Efter en generel rundvisning kom vi til det vigtigste punkt på dagsordenen – at kigge nærmere på deres ganske interessante årlige tradition, eller rettere sagt produktet af denne tradition.

ANNONCE
The Balvenie Peat Week: Den magiske uge, hvor whisky og røg forenes

“When we first started the experiments it was an incredibly exciting time, as very few Speyside distilleries were using peated malt in production. Along with cask type, there’s nothing quite like peat to change the flavour profile of a whisky, so it was great to have the chance to undertake these experiments and lay the foundations for future peated malts.” 

Fortæller whisky-ekspert Ian Millar om de nye eksperimenter med øget røgning af byg. 

En uge om året bliver den vante produktion sat på pause, mens en særlig destilleringsproces får lov til at blomstre op for en begrænset periode. Denne periode går under navnet ’Peat Week’, og betegner den uge, hvor whiskyen får et ekstra spark i røven på den røgede note af brændt tørv. Den begrænsede ’bryggetid’ skyldes, at røgeffekten kan påvirke andre smage og elementer i deres produktion, og derfor bliver der sat særlig tid af til netop denne proces. Resultatet blev The Balvenie Peated Triple Cask (14-års) og The Balvenie Peat Week (14-års 2002 Vintage), som er destilleriets første whiskyer destilleret på 100 procent tørverøget bygmalt. Whiskyen har, som navnet antyder, været i gennem tre forskellige tøndemodninger – først på ’jomfru’-bourbonfade, derefter på bourbon-fade, hvor der har været whisky på før og så til sidst på sherry-fade. 

ANNONCE
The Balvenie Peat Week: Den magiske uge, hvor whisky og røg forenes

Og det betaler sig! I den nye kollektion kan man langt henad vejen nyde den klassiske smag fra Balvenie, men med en afbalanceret eftersmag af røg. Man kan godt frygte, at røgen ville tage over på blandt andet de mere behagelige vaniljenoter fra bourbonfadene, men smagseffekten er meget diskret – den overdøver på ingen måde, men formår at blive inkorporeret i smagspaletten på en ny og anderledes måde. Duften har en blid nuance af honning, mens røgen sniger sig frem på paletten – smagen er desuden med nuancer af kanel, honning og en form for karamelagtig citrusfornemmelse.

Jeg kunne ævle løs i timevis om oplevelsen og min nyerhvervede interesse i whiskyer, men for at gøre en lang historie kort så sker der noget magisk på Speyside i Skotland. De gamle traditioner bibeholdes, men der er plads til eksperimenter, som gør, at de helt gamle hunde kan nyde deres klassiske spiritus, mens unge grønskollinger på den front såsom mig selv kan introduceres til en fantastisk verden gennem en ny og anderledes måde at inkorporere smage i alkoholiske væsker!

ANNONCE
The Balvenie Peat Week: Den magiske uge, hvor whisky og røg forenes
The Balvenie Peat Week: Den magiske uge, hvor whisky og røg forenes

De nye flasker er lanceret tilbage i juli, og kan på nuværende tidspunkt købes i forskellige lufthavne - de fleste danske webshops forventer at have dem klar i løbet af juli, men man skal være hurtigt ude for at score et eksemplar! Du kan se vidunderet til højre:

"Du har sagt nok, hvor kan jeg købe den?!"

The Balvenie Peated Triple Cask (14-års) kommer kun til Global Travel Retail (lufthavne etc) fra juli.

The Balvenie Peat Week (14-års) lanceres i september eksklusivt I Danmark, Sverige, USA og UK. Set i specialhandlen til 649 kr

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce