Connery

Test: Sony WF-1000XM4 Støjreducerende earbuds

Sonys seneste støjreducerende headphones forbedrer på det bedste

5 ud af 6 stjerner

Det kan se næsten mistroisk godt ud, når et mærke år efter år præsterer det bedste og scorer topkarakterer verden over, sådan som eksempelvis Sony fører sig frem med støjreducerende headsets i både over-ear og de små trådløse buds. 

Men når man rammer den rigtige stimer, og i øvrigt har at gøre med en produktkategori, hvor den teknologiske udvikling går ekstremt hurtigt er det muligt - og Sony har endnu en gang forbedret deres støjreducerende trådløse ear-buds i WF-1000-serien. Der er ikke grund til at holde for meget tilbage på rosen: Sony har gjort det igen. Hvis dit øre altså passer dertil.

Sony WF-1000XM4 lyder pissegodt, støjreduceringen er i topklasse og forbedringer af både lydteknologi og smarte funktioner, gør, at Sony WF-1000XM4 simpelthen giver den bedste oplevelse - i hvert fald hvis dit øre kan finde sig til rette med fittet. 

Men først lidt afklarende navnesnak: Når du kigger efter det rigtige sæt fra Sony i butikken, er det vigtigt at du bider mærke i sidste del af produktnavnet og ikke første del. Sony har gennem de seneste år navngivet deres top-pordukter indenfor hovedtelefoner og earbuds med en WH-1000 eller WF-1000 betegnelse, H for headphone og F for.. earbuds... Ja, det kan være en smule forvirrende, men tilforladeligt - dét du dog skal være særligt opmærksom på, er tallet i den sidste del af navnet: I de to navne WF-1000XM4 og WF-1000XM2 kunne man fristes til at tro, at det sidste tal i navnet blot er en variant-markør, men det er altså dette tal der indikerer hvilken generation af produktet vi har at gøre med - og det betyder en del. Her taler vi nærmere om WF-1000XM4, fjerde generation - og modellen der landede i butikkerne i juli 2021. Let's move on. 

ANNONCE
Sony WF-1000XM4 - Test: Sony WF-1000XM4 Støjreducerende earbuds Sony WF-1000XM4

Fænomenal støjreducering

Sony har nailet det der med støjreducering, og det er overhovedet ikke for sjov, at der bliver fokuseret så hårdt på teknologien - i løbet af det seneste halvanden år har vi også opdaget hvor befriende det er, at kunne lukke alt støjen ude fra omgivelserne - og også - måske især, i hjemmet, hvor det under Corona-lockdowns har været ren luksus at lukke alle andre lyde ude - og bare fokusere på det der var foran en - eller at drømme sig væk i en god playliste. 

Sony WF-1000XM4 er leveringsdygtigt i en aktiv støjreducering, der i fornemmelsen er næsten identisk med den øredøvende stilhed som findes i deres over-ear lyttebøffer i WH-1000-serien, og det i sig selv er lidt af en trumf. 

Selvfølgelig er der en begrænsning for, hvor meget lyd der kan lukkes ude, mellem forseglingen af bud og ørekanal - men dette optimeres med et skarpt valg på at bruge memory-foam i stedet for silikone-tipper. Her får du kun memory-foam og de kommer med i pakken i størrelserne small, medium og large. Man gør klogt i at teste lidt af hvilken størrelse der giver det bedste fit og komfort - jeg selv brugte et par dage mellem medium og large, for endelig at fastlægge mig på den mellemstore skum-tip. 

Selvfølgelig er memory-foam tipperne ikke den eneste faktor i støjreduceringen, for der er bygget en ordentlig omgang teknologi ind i herligheden. 

Hvis man ikke har tid til at sætte sig ind i den efterhånden komplicerede teknologi virker det som magi - men det vigtigste er, at det virker.

Det ekstra skub i den nye model kommer i produktets kunstige intelligens, som man bliver anbefalet at benytte sig af fra første færd: Adaptive Sound Control samler informationer fra ikke blot mikrofonerne og støjen omkring dig - men også din lokation, dine bevægelsesmønstre og rutiner, og gætter selv - med ret stor nøjagtighed, hvilket niveau af støjreducering du har brug for - eller om du skal kunne høre mere fra omgivelserne. Det er ret smart. 

WF-1000XM4 har i kraft af memory-foamen allrede en iboende passiv fysisk støjreducering - men med passthrough-funktion, der lukker specifikke lyde som tale og opmærksomhedskrævende trafiklyde og advarsler direkte igennem, så man slipper for at tage sine buds ud af øret hele tiden. Indstillingen registrerer også automatisk om nogle taler til dig - eller om du igangsætter en samtale - og skruer ned for støjreducering, og bringer stemmen i dit nærvær knivskarpt igennem. 

De smarte funktioner i støjreduceringen gør produktet langt mere versatilt - når man har "lært", hvordan det fungerer. 

ANNONCE
Der medfølger Memory-foam tipper i tre forskellige størrelser - Sony WF-1000XM4 - Test: Sony WF-1000XM4 Støjreducerende earbuds Der medfølger Memory-foam tipper i tre forskellige størrelser - Sony WF-1000XM4

Lyder godt?

Hvis du har fulgt med i Sonys foretagende over de seneste fem års tid, ved du formentlig, at man har sat massiv ind i jagten på at levere den gode lydoplevelse. Antallet af devices der er rettet mod audiofile, entusiaster og musikelskere er stort - og fokus på indhold af Hi-Res format og 360 Reality Audio er en stor kompetence for Sony. Selvfølgelig understøtter disse trådløse buds også alle disse tiltag. 

Lyden i foregående model var allerede fantastisk, men en ny lydchip har gjort lyden om muligt endnu bedre - og tilføjelsen af DSEE Extreme, kan berige din musik, hvis du ligesom mig er så mainstream, at Spotify og ikke Tidal er din go-to streamingtjeneste. Forskellen på de to tjenester er store, hvis man virkelig dyrker lyd i høj kvalitet - og hvor Spotify er mere mainstream og godt til det meste, er TIDAL muligheden for den helt rene digitale lydkvalitet - det er en præference-sag - men folk der kaster kærligheden på et lydprodukt som dette, vil formentlig have en skarp kærlighed for den bedste kvalitet - og her er TIDAL og Deezer bedre bud - men altså er Spotify også tåleligt, og i endnu højere grad hvis man fra Sonys app aktiverer DSEE Extreme, som benytter AI-kraft til at forudige hvordan musikken burde have lydt i et ukomprimeret format. 

Resultatet af Sonys fiksfakserier med lyden i de nye buds er ret interessant: Sony har altid været gode til at levere ekstrem bass, men lydbilledet i de nye WF-buds er langt mere balancerede og klare i de høje spektrer og mellemtonerne end tidligere WF-1000XM3 model, og det gør at produktet er appellerende til elskere af al slags musik. 

ANNONCE
WF-1000XM4 stikker en anelse ud fra øret - Sony Foto - Test: Sony WF-1000XM4 Støjreducerende earbuds WF-1000XM4 stikker en anelse ud fra øret - Sony Foto

Det klumpede design

... Er en smagssag. 

Sony har aldrig forsøgt at ligne de andre - og der er som regel en rigtig god forklaring på designvalgene. Faktum er, at WF-1000XM4 er væsentligt mindre end forgængeren WF-1000XM3 - og de er langt mere behagelige at bære over længere tid, størstedelen af earbud'ens massefylde er placeret i den lille klump som memory-foam tippen stikker ud fra. Men i denne model ligner det mere, at du har et lydapparat i øret, fremfor en slags sort bønne der hviler på toppen af øreflippen, og det synes jeg personligt er et godt valg - afhængigt af dit øres størrelse, vil den samlede bud formentlig stikke et par millimeter længere ud fra øret, og du vil hurtigt kunne se, at du bærer dem, når du kigger direkte på spejlet fra fronten. 

Jeg synes at Sony har ramt et design, der stråler af god kvalitet og en fornuftig materialetilgang - plasten er matsort, mens de udvendige mikrofonkomponenter er bronzemetallic - og det sender tankerne i retning af forstærkerelektronik og andre dimser man kunne finde i et studio. 

Men ikke komfortabelt for alle

Dette kan siges for alle ear-buds, for one-size fits all er umuligt, når hvert eneste menneskeøre er anderledes fra det næste. Når det er sagt, er den stadig forholdsvist store del af WF-1000XM4, som skal finde sig på plads i den ydre øregang ikke nødvendigvist et fit der passer alle - heller ikke selvom man finder den rette størrelse ear-bud. Hvis du har et lille øre, vil jeg ikke uden forbehold anbefale dig, at hoppe på nettet og købe WF-1000XM4 - Tag ud i en butik, og prøv dem på: Det er det vigtigste step, i at købe ear-buds - ikke mindst i den høje prisklasse, hvor man trods alt bruger lidt af sparekronerne. 

På redaktionens ører - som lige pt er mandeører af en lidt over mellem størrelse, er der ingen udfordringer - og bud'en passer godt med et nærmeste svævende fit, der af og til får mig til at glemme, at jeg bærer dem - men min kæreste, der er en ret petit kvinde - med noget mindre ører end mig, får jeg at vide, at ørerne begynder at føles udmattede efter ikke mindre end en times brug. Det er værd at have in mente. 

ANNONCE
Test: Sony WF-1000XM4 Støjreducerende earbuds

Hvordan med batteritiden?


Great news - Sonys design tilgodeser batterier af fornuftig størrelse - nok til 8 timers spilletid med støjreducering aktiv og op til 12 timers spilletid uden støjreducering. Det er i den helt høje ende af trådløse ear-buds, og helt bestemt en godkendt performance. 

Bluetooth-rækkevidden er også virkelig kraftig: Jeg har kunnet flytte mig 25 meter fra afspilningskilde med to indvendige betonmure mellem - uden at tabe signal - tilføjelsen af fem ekstra meter og en tredje mur, betød at signalet begyndte at hakke. Måske forståeligt?


Ekstra funktioner - ekstra app-tid?


Sony WF-1000XM4 er ret ekstra. Der er kælet for funktionaliteten - og som hvad jeg vil beskrive som et entusiast-produkt, kræver det dog, at du bruger lidt (ikke timer) på at sætte dig ind i produktet: Setup er ikke blot at åbne kassen og hakke Bluetooth-forbindelsen igennem - eller, i hvert fald ikke den fulde oplevelse. 

Her bør man downloade Sony Headphones Connect på enten iOS eller Android, og følge gennem hele setup-seancen, der blandt andet lader dig indstille smart-tilstande og giver mulighed for analyse af dine ører, hvis du ønsker at gøre brug af 360-reality audio gennem dine musik- og underholdningsapps. 360 Reality Audio er Sonys bud på et alternativ som det mange i branchen kalder Spatial Audio, eller forsimplet; 3D-lyd.

Hvis du har lysten til at bruge det, er det hamrende imponerende. 

ANNONCE
Skal vi give den op for den plastikfri indpakning? Fint nok - Test: Sony WF-1000XM4 Støjreducerende earbuds Skal vi give den op for den plastikfri indpakning? Fint nok

Sony WF-1000XM4 er et fantastisk godt produkt hvis du leder efter støjreducering, og endnu mere hvis du er entusiastisk omkring god lyd. De oser af aldrig-gå-ned-på-udstyr mentalitet, og er for mig at se, et af de bedste sæt ear-buds på markedet: Igen i en brand-agnostisk tilgang. 

For en iPhone bruger er de måske ikke nær så plug-and-play, til gengæld lyder de bedre. Prismæssigt kigger vi på en pris, der hedder 2000 kroner - og det er også en del. Men det er så til gengæld et produkt, der ikke indgår kompromisser, som vi har set af et par af de øvrige og billige støjreducerende ear-buds, som har været igennem testkarrusellen i løbet af 2021. 
Hvis du leder efter en god oplevelse i true wireless-kategorien og ikke er skræmt bort af prisen, er der egentlig kun en ting, der står til hindring: Du skal finde ud af, om disse buds passer til dit øre!

Pris og tilgængelighed

Sony WF-1000XM4 fås i sort eller sølv/hvid. Vejledende salgspris: 2.000 kroner

ANNONCE
Sony WF-1000XM4 - Specifikationer

True Wireless Ear Buds

Drivere: 6 mm neodym
Batteritid: 8 timer NC on, 12 timer NC off, 24 timer med etui
Bluetooth: 5.2, understøtter: A2DP, AVRCP, HFP, HSP, SBS, AAC, LDAC
Støjreduktion: Ja, med smart ambient tilstand, passthrough i flere niveauer.
Opladning: USB-C - 1,5 time for fuld opladning

Vandtæthed: Ja, IPX4

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce