Connery

Test: Sonos Roam

Er den nye Sonos ikke bare en glorificeret bluetooth-speaker?

5 ud af 6 stjerner

Jeg var en smule skeptisk da Sonos annoncerede deres nye ultra-bærbare højttaler Sonos Roam. Størrelsesmæssigt ligner den de fleste bluetooth-højttalere, i klassen over: Barnets første bluetooth højttaler. 
Roam står lige knap 17 centimeter høj, og er let at have fast i hånden. Lige præcis i størrelsen af højttalere, som folk helt uden fornemmelsessans, fyrer op for crappy musik i metroen med. 

Men denne højttaler er en Sonos og den er mere end bare en glorificeret Bluetooth-speaker. Og er du i forvejen investeret i Sonos-systemet, er den en no-brainer af en tilføjelse til gadgetparken. Let me explain:

ANNONCE
Sonos Roam foran storebror Sonos Move - Test: Sonos Roam Sonos Roam foran storebror Sonos Move

Akkurat som den større Sonos Move - mærkets “terrasse-højttaler”, er Sonos Roam udstyret med både WiFi-forbindelse som benyttes til multiroomsystemet og en Bluetooth-forbindelse, til når du er uden for netværkets rækkevidde.

Akkurat som Sonos Move, er Sonos Roam designet til at være væsentligt mere modstandsdygtig overfor vejr og vind - med tilhørende vandtæthedscertificering. Roam er også - åbenlyst bærbar, men kan også få en fast placering på en specialdesignet trådløs oplader - eller via det medfølgende USB-C ladekabel.

Akkurat som Sonos Move, er der selvfølgelig indbygget automatisk Trueplay lydtuning, der automatisk optimerer lyden hver gang du flytter den og placerer den et nyt sted.

Og mens Sonos Roam, i kraft af den mindre størrelse, ikke leverer samme lyd som Sonos Move, er der blevet plads til et sæt helt nye funktioner - den ene er gennemført genial, og et showmanship i Sonos’ evne til at lytte til og forudse deres brugeres behov. 

ANNONCE
Sonos Roam - Test: Sonos Roam Sonos Roam

Genistregen hedder Sound Swap, og det er en ny funktion i Sonos-regi, der primært giver mening på bærbare højttalere. I realiteten er det en smart videreudvikling af Sonos mulighed for at gruppere højttalere i appen - her er det dog godt ned til: et længere tryk på play-knappen. Når man holder play-knappen på Sonos Roam nede, stjæler den simpelthen lydfeedet fra den nærmeste Sonos-højttaler. Det fungerer ved en nærmest umærkbar overgang, hvor lyden går fra den faste højttaler og til Sonos Roam; og således kan man uforstyrret tage sin musik eller podcast videre til en nye lokation. 

Sound Swap er et glimrende eksempel på Sonos’ sans for detalje. 

ANNONCE
Vandtætte trykknapper i vanligt Sonos'layout pryder toppen af Sonos Roam - Test: Sonos Roam Vandtætte trykknapper i vanligt Sonos'layout pryder toppen af Sonos Roam

Roam har også en funktion, der giver den ubesværede og automatiske skift mellem WiFi og Bluetooth - det giver rigtig god mening på en bærbar højttaler, og derfor rigtig god mening på Sonos Roam. 

Fornuftig lyd

Følger man normal logik, forventer man nok ikke decideret hifi-lyd fra en højttaler af Roams størrelse - det gjorde vi heller ikke, men blev rent faktisk meget positivt overraskede over lyden. Roam har faktisk mulighed for at spille meget højt, og hele vejen igennem leverer den en dybde der er overraskende god - til gengæld kæmper højttaleren for at følge med i mellemtonen, når der pumpes godt op for volumen. Det giver rigtig god mening - for Sonos har kun installeret en diskant og en mellembas-enhed, som så skal håndtere et ret bredt spektrum af lyd. Men med størrelsen i baghovedet performer den rigtig godt. 

Batteritiden på Sonos Roam er angivet til op til 10 timer - det er ikke på max volume, men ved omkring 30% lydstyrke holder højttaleren rigtig godt på batteriet. 

Sonos Roam har understøtter desuden også Apple AirPlay 2 og Google Assistant. 

I forhold til opladning af højttaleren, kan du benytte det medfølgende USB-C kabel, og benytte din egen strømbrik. Heldigvis har Sonos valgt at medsende et USB-C kabel der kan tilsluttes USB-A strømadapter - og på den måde kan du oplade med kabel fra din eksisterende iPhone eller Android-oplader, eller din nærmeste USB-indgang på PC eller lignende. Alternativt er det også muligt at benytte trådløs opladning fra standard Qi-certificerede opladere. 

ANNONCE
Sonos Roam - Test: Sonos Roam Sonos Roam

Glorificeret bluetooth-højttaler? Nah. 

Sonos Roam er en ganske udmærket Bluetooth højttaler, men til en pris på 1349,- kroner, er det ikke en højttaler der giver mening på egen hånd - godt nok er det ikke en uset pris, men det er i den høje ende - for en bluetooth speaker - hvis det så blot var den primære funktion. Sonos Roam giver bedst mening som en komplementerende højttaler til folk der i forvejen er købt ind i systemet - det kan så både gælde Sonos egne højttalere og samarbejdet med IKEA. For en Sonos-ejer med behov for en meget bærbar højttaler, giver Sonos Roam alt mulig mening. Også til prisen.

Det er værd at bemærke, at Sonos Roam, med de nye muligheder de bringer til døren, er et produkt der kun spiller sammen med den nye genration af Sonos' software - og altså ikke med den gamle S1-software, som stadig findes til de ældre produkter. 


Pris og tilgængelighed:

Sonos Roam er tilgængelig ved udvalgte forhandlere fra 20. April 2021 og sælges i farvevarianterne sort (Shadow Black) og hvid (Lunar White) - til en vejledende salgspris på 1.490,- kroner. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce