Connery

Test: Sonos Era 300

Sonos nye mellemhøjttaler er på banen med friskt design og god Dolby Atmos-support

5 ud af 6 stjerner

Der er noget magisk ved totalt omsluttende lyd. Man slænger sig med sin musik og lader lydbilledet totalt oversvømme en - stemmen lyder som den kommer fra en scene lige foran, strygerne kommer ind fra siden og bassen, insisterende, svær helt at placere, sniger sig op på en. 

Spatial Audio, 3D lyd - eller den mere fysisk placerede surround, er i niveau af den samme åbenbaring i lyd, som jeg fik da min far som introducerede mig til forskellen på mono-lyd, et middelmådigt stereo miks og tilsigtet placeringsbestemt stereo, med Queens Radio Ga Ga blæsende ud af bilhøjttalerne, da jeg var - nok 10?

Spatial Audio er en betegnelse for virtuel surround, som der de seneste år har været banet vej for med hovedtelefoner og soundbars til hjemmebiografen, og som Sonos nu satser stort på, med introduktionen af Sonos Era 300 - en helt ny højttaler, der som den første enkeltstående af sin slags, understøtter blandt andet Spatial Audio på Apple Music og selvfølgelig diverse surroundformater som Dolby Atmos. 

Forstå mig ret, jeg siger ikke at det gode stereo-track ikke stadig kan noget, men Era 300 er en interessant øvelse, der har en berettigelse både som musikkilde og en del af hjemmebiografen. Sonos har arbejdet på Era 300 i over 3 år, og dens mange funktioner er et spændende bekendtskab.

Læs med her, for at finde ud af hvorfor.

ANNONCE
Sonos Era 300 - Test: Sonos Era 300 Sonos Era 300

Sonos er gået bort fra deres meget klassiske design på den nye højttaler. Era 300 fremstår med et dobbeltkonisk timeglasdesign, der kræver en smule tilvænning. Jeg selv har ikke skullet kigge på den særligt mange gange, før end jeg rent faktisk begynde at varme godt og grundigt op til det - det har nok også noget at gøre med, at højttaleren er ret god. 

Sonos gjorde et stort nummer ud af at understrege, at de ikke designer for designets skyld - og at det altså ikke bare er for at være anderledes, at man har givet den nye højttaler så anderledes design. 

Designet understøttes fuldt ud af højttalernes placering, Era 300 er nemlig udstyret med seks lydenheder: De er placeret med en twweter i hver side, en woofer i hver side, en tweeter i toppen og en højttalerenhed i fronten - den frontvendte højtaler fyrer lyden ind i det som Sonos kalder en "pin forest", en sending af lydspredere, der hjælper til at brede lyden godt ud.  

De seks enheder er en stor del af den magi, når højttaleren skal levere rumlig lyd gennem spatial sound i musik eller Dolby Atmos, som en del af hjemmebiografen. 

Sonos Era 300 er en mellemstor højttaler. Den er ikke direkte sammenlignelig med den hedengangne Sonos Play:3, men den indplacerer sig pænt - både pris- og størrelsesmæssigt mellem Sonos Era 100/One og Sonos 5. 

ANNONCE
Sonos Era 300 - Med ny brugerflade - Test: Sonos Era 300 Sonos Era 300 - Med ny brugerflade

Brugerflade
Sonos-kendere vil lægge mærke til, at betjeningspanelet har fået et opdateret look. 

Play/Pause-knappen er nu blevet placeret helt ude ved højttalerkanten, så den er let at finde og nå, også hvis den ikke monteret i synshøjde. På hver side af den knap, finder man et sæt nye piletaster, der styrer hvilket track/playliste du lytter til. 

Volumen-knapperne -/+ er blevet flyttet ind bag de tre forreste knapper, i en ny trykfølsom slider-bar. Her kan du vælge enten at slide lydstyrken op eller ned ved et strejfe din finger langs rillen - eller blot trykke vanligt på minus og plus-ikonet, der indrammer volumenslideren. 

Til sidst finder du på toppen også en lille taleboble, der tillader dig at lave dedikerede knaptryk til stemmeassistenter, hvis ikke du ønsker dig at gøre brug af always-on funktioner - eller omvendt. 


På bagsiden finder du en lille mute-knap, der tillader dig at slukke for diverse smart-home assistenter, hvis du ønsker at de ikke skal lytte med i en periode - og det er selvfølgelig også muligt at deaktivere den slags i Sonos-appen. Bagsiden er også hjemsted for knappen til bluetooth-parring og et USB-C udtag, der blandt andet fungerer - sammen med et tilegnet specialadapter, som en direkte AUX-indgang fra pladespillere, forstærkere eller andre lydkilder, som du ønsker at afspille direkte til højttaleren. 

ANNONCE
Sonos Era 300 - Test: Sonos Era 300 Sonos Era 300

Placering af højttaleren
Sonos Era 300 har som sagt muligheden for at give en rumlig lydfornemmelse, men det kræver en vis opmærksomhed, i forhold til placering af højttaleren. 

Sonos egne guides dikteret, at højttaleren skal have mindst 60 centimeters luft over sig, og mindst 2,5 centimeter til væggen + 20 centimeter til siderne. Det er hvis du bruger højttaleren som en standalone lydkilde eller i et musiksetup.

Hvis den skal benyttes som baghøjttaler i et surround-system, anbefales det at højttaleren har mindst 20 centimeters afstand til alle højttaleren sider. 

Era 300 kan ikke vendes til vertikal position, og hvis den placeres på højkant, vil lyden automatisk stoppe. 

Dette har jeg efterprøvet, og mens højttaleren ikke lader til at stoppe den aktuelle afspilning, begynder en lille orange lampe at lyse of fronten, når højttaleren er placeret uhensigtsmæssigt. Den stopper først, når højttaleren igen er placeret plant og solidt. 

Højttaleren har også et lille monteringshul i bunden, der muliggør at montere højttaleren på en Sonos-stander. Det er måske mest hensigtsmæssigt i et surround-setup, men det kan også få højttaleren til at fremstå som en lille lydskulptur i sig selv. 

ANNONCE
Sonos Era 300 holder en simpel indpakning der selvfølgelig er lavet efter bæredygtige forskrifter. - Test: Sonos Era 300 Sonos Era 300 holder en simpel indpakning der selvfølgelig er lavet efter bæredygtige forskrifter.

Trueplay har fået selskab af Quicktune
En af Sonos elskede kvaliteter er funktionen Trueplay. Helt simpelt, er det en funktion man igangsætter, for at lade højttaleren tilpasse sin lyd til rummet den er placeret i. Det sker ved hjælp af en iPhone, der bevæges rundt i det givne rum, mens højttaleren afspiller nogle funky toner til akustikbedømmelse. 

Funktionen er god og nogenlunde solid, men har i sagens natur været begrænset til Apple-brugere, fordi arbejdet med at skulle tilpasse softwaren til tusindevis af forskellige Android-smartphones, angiveligt har været for omfattende. 

Men nu har Sonos implementeret en løsning, der giver en light-tuning, hvis du ikke har adgang til en iPhone. Den nye funktion hedder quick tune, og den benytter højttalerens indbyggede mikrofoner, til at lave en lignende rum-tuning. Det fungerer fremragende, og supplerer den mere avancerede Trueplay-tuning på bedste vis. 

ANNONCE
Sonos Era 300 - Test: Sonos Era 300 Sonos Era 300

Lyden
Er Sonos Era 300 en vellydende højttaler? Ja!
Der er sjældent en finger at udsætte på Sonos-lyden, og det er der heller ikke med den nytilkomne Era 300. 
Era 300 spiller godt op, langt bedre end den gamle Play:3. 

Stereo-lyd er stadig det mest udbredte, når det kommer til musik - og medmindre du spiller Apple Music med Spatial Audio support direkte fra appen, får du formentlig serveret din lyd i stereo. Som enkeltstående stereo-højttaler er Era 300 ikke nær så habil som den større og dyrere Play 5, men omvendt er den bedre end Era 100, og på den måde får man akkurat hvad man betaler for, i Sonos-økosystemet. 

Når det kommer til Spatial Audio er Sonos Era 300 et helt andet niveau, end andre af Sonos' højttalere - og det er også den første, foruden deres soundbars der er bygget direkte til formålet. På de rigtige tracks, giver højttaleren en imponerende dybde i orkestrale kompositioner, inisisterende bass-tracks og vilde virtuelle lydtuninger i EDM-tracks. 

Flere og flere kunstnere udgiver i dag musik, hvor den rumlige lyd er indtænkt fra start - men der findes også et væld af ældre klassikere, der er blevet remastered til spatial audio. I blandt de gamle remasters, kan du være uheldig at inde numre, hvor det er gjort helt forkert - og her er det tydeligt at høre forskellen. Hvis du er tilhænger af gamle klassikere, må du derfor ikke forvente at alt du ønsker at lytte til, kan serveres i perfekt spatial audio-kvalitet, i samme omfang som nyere musik. Når det virker, er det imponerende!

ANNONCE
Her er en håndfuld musiknumre du skal lytte til fra Apple Music med Dolby Atmos på Sonos Era 300:
  • Blessings (feat Drake) - Big Sean
  • Bohemian Rhapsody - Queen
  • Boom - Tiësto
  • Don't Know Why - Norah Jones
  • I Feel It Coming (Feat Daft Punk) - The Weekend
Sonos Era 300 - Test: Sonos Era 300 Sonos Era 300

Flere tilslutninger er lækkert
Sonos har gik for alvor ind på også at udbyde Bluetooth med introduktionen af den flytbare højttaler Sonos Move, og siden da har de været gode til at udbyde funktionen på deres produkter. Mens der slevfølgelig også er nogle kompromis i lydkvaliteten ved streaming over bluetooth, er det en god funktion at have - og handy, hvis man ønsker et trække i en special lydkilde fra en smartphone eller lignende. Det fungerer totalt gnidningsfrit, ved et hurtigt tryk på bagsiden af højttaleren. 

Jeg har ikke haft mulighed for at teste line-in funktionen gennem USB-C indgangen på bagsiden, men jeg hører fra kolleger i branchen at det fungerer ganske godt - med den ene ulempe, at adapteret man skal bruge, skal være et af Sonos egne, der eksisterer men som ekstra udgift, fordi det er ekstraudstyr. Alligevel vil det være en kærkommen mulighed for de, der ønsker at have deres ældre lydkilder tilgængelige i Sonos-systemet, uden at skulle tilkøbe besværlige switches, bridges og forstærkere. 

ANNONCE
Sonos Era 300 - Specifikationer

Størrelse : 160 x 260 x 185 mm
Vægt : 4.47 kg
Lyd-specifikationer :

  • 4 diskantenheder: 1 opadskuende, 2 sidevendte, 1 forvendt
  • 6 klasse-D-forstærkere
  • 2 basenheder: sidevendte
  • Lydindgange : 3,5 mm til USB-C indgang via Sonos Line-In adapter
  • Trådløs lydforbindelse:
  • Bluetooth 5
  • Wi-Fi 2.4/5GHz
  • Apple AirPlay 2
  • Streamingtjenester:
  • Kompatibel med alle tjenester
  • Gratis Sonos Radio og TuneIn
  • App : Sonos app (iOS/Android)
  • Kontroller : Berøringskontrol og volumenskyder
ANNONCE
Sonos Era 300 - Test: Sonos Era 300 Sonos Era 300

Surround-sats
Jeg har igennem min testperiode ikke haft mulighed for at teste Era 300 som baghøjttalere i et Surroundsystem, men i forbindelse med lanceringen af højttaleren, fik jeg en demo af lyden, hvor to Sonos Era 300 var placeret som baghøjtalere i samspil med en Sonos Arc Soundbar og en Sonos Sub. 

Hvis du i forvejen er bekendt med Dolby Atmos, ved du hvor stor en forskel det gør med tilgængeligheden af opad-spillende højttalere, og Era 300 løser dette på virkelig tilfredsstillende manér - at det så pludselig er et halvpebret surround-setup man er ude i, er selvfølgelig værd at tage med i overvejelserne. 

Sonos Era 300 er en forfriskende nyhed fra Sonos. Personligt vil jeg gerne anbefale højttaleren til brug i mellemstore rum, hvor den med lethed kan spille op og også udnytte den rumlige lyd med god effektivitet. Og så tror jeg, at jeg ville have den lille snigende tanke, at man jo altid kunne anskaffe sig en ekstra, når hjemmebiografen på et tidspunkt trænger til den opgradering som den fortjener. 

Sonos Era 300 - Pris og tilgængelighed

Sonos Era 300 er tilgængelig i farverne Sort og Hvid. 

Den vejledende salgspris for Sonos Era 300 er 3.699 kroner - den forhandles direkte hos Sonos eller hos udvalgte forhandlere som ex. HifiKlubben

ANNONCE
Sonos Era 300 kommer også med et nyt strømstik, der holder sig flot og fladt langs bagsiden - Test: Sonos Era 300 Sonos Era 300 kommer også med et nyt strømstik, der holder sig flot og fladt langs bagsiden
Sonos Era 300 - bagsiden - Test: Sonos Era 300 Sonos Era 300 - bagsiden
Del

Seneste nyt