Connery

Test: Samsung The Frame 2022 - TV'et der imiterer malerier er tilbage med et es i ærmet!

The Frame er genialt på mange punkter!

5 ud af 6 stjerner

Samsung har i de senere år pioneret en serie af såkaldte lifestyle-TV, der blandt andet består af det skulpturagtige Samsung The Serif - det lille motor-roterbare The Sero og så selvfølgelig alle indretningsarkitekternes (formodede) favorit-tv: Samsung The Frame.

Men hvad går det lige ud på? Jo, Samsungs lifestyle-serie taler måske særligt til dem, der føler at et kæmpestort sort tv på væggen eller tv-møblet, ikke går super godt i spænd med deres ellers strømlinede indretning - og det er dét som Samsung har forsøgt at finde et godt kompromis på, over de seneste år. 

ANNONCE

Hvis du ikke kender The Frame fra Samsung, er en hurtig forklaring på sin plads:

The Frame er designet som en billedramme, skærmkanterne er i udgangspunktet sorte eller hvide, men kan skiftes til andre farver og trælook af forskellige typer. Oven i det, kommer TV'et med en strømbesparende skærmfunktion, der når tv'et ikke benyttes som TV, kan fremvise kunstværker i en galleri-funktion - så der hænger en digital kunstfremviser på væggen - i stedet for en slukket, sort skærm. 

Første generation af livsstils-tv udkom i 2018, og her undervurderede Samsung, hvor godt et faktisk tv, som målgruppen var interesserede i. 
Det kom man lynhurtigt efter, med efterfølgende modeller.

I dag er The Frame et solidt TV, hvor blandt andet 4K-opløsning, fornuftig lyd og en flydende billedoplevelse indgår i de forskellige modeller. Så langt så godt. 

ANNONCE

The Frame 2022: Hvad er nyt på paletten?

2022-modellerne af The Frame har et ret vildt partytrick i baghånden. Det har nemlig fået en mat, antireflektiv overflade.

Men hvorfor? Jo ser du - selvom tidligere versioner af The Frame sagtens kunne fungere som et digitalt kunstgalleri, var den blanke overflade, som et traditionelt QLED-display har, en smule forstyrrende for selve kunstoplevelsen, og når Monet-gengivelsen på væggen videresender solens stråler i sin blanke tech-overflade, er det en smule ødelæggende for indlevelsesevnen: I hvert fald er man ikke på det mindste i tvivl: Der hænger et tv, som leger, at det er et kunstværk!

Det er ikke tilfældet for The Frame 2022 (Samme Matte Display funktion er benyttet i 2022-udgaverne af The Serif og The Sero).

Jeg oplevede første gang  Samsungs matte display på elektronikmessen CES i Las Vegas tilbage i januar 2022 - her var det et imponerende setup, hvor sidste års blanke model - og den nye matte var opsat side om side - men det er let at blive imponeret i de rette omgivelser, og derfor var jeg spændt på at teste det matte TV af i mere vante omgivelser - og det fik jeg mulighed for over en måneds tid over sommeren. 

ANNONCE
The Frame kan sagtens bruges på et tv-bord, men kommer for alvor til sin ret når det monteres på væggen - i dette testscenarie, undlod jeg at bore huller i min væg. Mikkel - Test: Samsung The Frame 2022 - TV'et der imiterer malerier er tilbage med et es i ærmet! The Frame kan sagtens bruges på et tv-bord, men kommer for alvor til sin ret når det monteres på væggen - i dette testscenarie, undlod jeg at bore huller i min væg. Mikkel

The Frame 2022: Mesterværkerne står til skue

The Frame har ligesom mange af Samsungs andre 2022-modeller fået en række tekniske opgraderinger, og mens det også er værd at kigge nærmere på, starter jeg ud med de mest åbenlyse features. Det første værende: Et mat display. 

Det nye Matte Display i The Frame er imponerende når det kommer til kunst. 

Det matte display er opnået ved at beklæde selve skærmen med en speciel film, der bryder lyset på en helt anden måde, end en normal skærm. Det betyder at der er markant mindre genskin når forskellige lyskilder rammer skærmen - og spejlreflektioner er praktisk talt umulige at se. 

Tager man lommelygtefunktionen fra sin smartphone og holder op mod et traditionelt tv, kan man hurtigt få ødelagt sin film - det er ikke tilfældet med The Frame 2022. 

Den matte display-teknologi er ikke direkte revolutionerende - det er før set på lignende vis i mere dedikerede digitale billedrammer, men Samsung er de første der bringer det til et mainstream-TV. 

The Frame og resten af lifestyle-tv'ene er alle udstyret med den førnævnte billedgalleri-funktion, der hedder Art Mode. I Art Mode er der bygget en række forskellige funktioner, der blandt andet betyder, at skærmen har et markant mindre strømforbrug, i forhold til normal tv-brug. Og så er der en del kunst at lege med. Selvfølgelig er det muligt at indlæse egne fotos og kreationer på skærmen - men det er igennem Samsungs elektroniske kunstbutik, at kunsten for alvor kommer til en - her kan man enten vælge at købe brugsrettigheder til specifikke kunstværker for et engangsbeløb - eller at via et månedligt abonnement, at købe sig adgang til den store samling af kurateret kunst fra hele verden - Ja Louvre i Paris er med i mulighederne, men også en lang række andre kendte kunstmuséer optræder i biblioteket - sammen med mange mindre kendte kunstnere. 

Med kunst-abonnementet kan man ende med, at komme til at bruge rigtig lang tid på at sammensætte sit helt personlige slideshow - eller blot hoppe på en sending der allerede er udvalgt for en. 

The Frame har indbyggede omgivelsessensorer, der kan benyttes til personlige indstillinger i kunstfremvisningen. Eksempelvis kan TV'et automatisk registrere om der er folk i rummet - og herfra selv starte Art-Mode op - eller slukke det efter en given periode, hvis ingen bevægelse finder sted i rummet. 

På samme måde er lysmålerne (der efterhånden er indbygget i de fleste skærme) styre hvor meget - eller hvor lidt der skal skrues op for lysstyrken på skærmens kunsttilstand. Det fungerer rigtig godt - og godt for det, når det netop er et af TV'ets hovedfeatures.

ANNONCE

Den åbenlyse fordel ved funktionen, er at gengivelser af traditionelle kunstværker på skærmen, ser mere livagtige ud end nogensinde før. 
Men der er flere fordele, og det er heldigt for TV'ets primære funktion er jo stadig: At fungere som et TV. 

Det matte display, gør nemlig solen til en nærmest harmløs medtilskuer, når man streamer sin yndlingsserie på skærmen. 
I løbet af sommermånederne er vi ofte tilbøjelige til at trække de tykke gardinerne for vinduerne, for ikke at generes af solstrejf og genskin i skærmen - og med The Frame 2022, er det rent faktisk muligt, stadig at se indholdet på skærmen, selvom solen står direkte eller indirekte på skærmen - det er en feature, der er værd at tage med - især hvis man er glad for lys. 

Matte Display er altså god for mere end bare at fremvise kunst. Hvis man er på jagt efter et TV, der er let at få til at falde sammen med indretningen i et givent rum - er The Frame et bedre bud end nogensinde før. 

Men så er vi også nogle, der prioriterer TV'ets plads i stuen, og efterfølgende tilpasser resten af indretningen efter denne. Falder man i denne kategori, er det nye The Frame med sit matte display, måske ikke den helt optimale følgesvend, men nærmere et kompromisværdigt forslag, hvis man er flere der har noget at sige, når det kommer til hjemmets indretning.

ANNONCE
En standerlampe klods op af TV'et gør ikke indhug i den matte skærm - og det er ret imponerende. Til gengæld falder flammehav og CGI-effekter i Thor: Ragnarok en del ud, på den matte overflade - Altså: Fordele - Ulemper - Test: Samsung The Frame 2022 - TV'et der imiterer malerier er tilbage med et es i ærmet! En standerlampe klods op af TV'et gør ikke indhug i den matte skærm - og det er ret imponerende. Til gengæld falder flammehav og CGI-effekter i Thor: Ragnarok en del ud, på den matte overflade - Altså: Fordele - Ulemper

The Frame 2022: Nok ikke den optimale investering for filmentusiaster

Der er egentlig meget at holde af ved The Frame - og bare fordi man værdsætter en god hjemmebio-oplevelse, er et pænt design ikke en dårlig ting. 

The Frame fåes helt op til 85", kommer med QLED-teknologi i 4K opløsning, den fulde smart-tv oplevelse er tilgængelig gennem Samsungs Tizen-operativ system, og man får endda HDMI 2.1 (e-ARC) understøttelse, med både High-frame rate (120 Hz), G-Sync understøttelse til gamerne - og Dolby Atmos til surround-setuppet eller den spritnye soundbar - og altså er rigtig meget ved TV'et rigtigt godt. 

Problemet er bare, at man mister noget af indlevelsen, til den matte skærm. Den normale gloss, som et display plejer at gøre brug af, er nemlig ikke til stede - og det kræver en tilvænning - alt på skærmen bliver nemlig mat. Det gælder hudtoner, vand og alt hvad der ellers ville have en flot og reflektiv kvalitet over sig. Det kan man dog i en vis udstrækning vende sig til. 

Et helt specifikt problem der opstår med Matte Display dukker op, når man ser indhold med computergenererede specialeffekter. CGI, der ellers i mange henseender blender nærmest flydende sammen i på almindelige TV, træder særligt meget ud af sammenhængen, når de optræder på The Frames 'Matte Display'. I hvert fald, har det været min oplevelse, på tværs af flere af mine favoritfilm og serier - som Marvel på det seneste har været storleverandør i. 

Omvendt kan det matte look give en anderledes og ret spændende dimension, når det kommer til produktioner med mere realisme og mere kunstneriske produktionskvaliteter - så det er altså op til den enkelte at vurdere. 

ANNONCE

Masser et elske - få ting, der frustrerer

Overordnet set er The Frame et godt og gennemtænkt TV, og hvis først man har besluttet sig om man er til det matte look eller ej, er der en helt del at komme efter.

At kunne få et tv til at falde i ét med andre rammer på en gallerivæg, er ikke en helt let mission - for hvad med alle de kabler, der kan ende oppe i tv'et? Det har Samsung (længe haft) en genial løsning på. Løsningen hedder One Connect. Med One Connect flytter man alle de ekstra tilslutninger fra TV'et ned i en ekstern boks; One Connect Boksen. Det er altså en lille kasse der kan gemmes væk med HDMI-tilslutninger, lydkabler, internetkabler og strøm - alt samles her, og føres videre fra boks til tv med et enkelt One Connect-kabel. One Connect-kablet er forholdsvist tyndt og isoleret med transparent materiale, som altså gør den synlige kabelføring fra TV'et ret begrænset. Det er en fed løsning, der før i tiden var forbeholdt nogle af Samsungs vildeste flagskibs-tv, men de giver ordentlig god mening i et produkt som The Frame. 

Der er også kommet en ny fjernbetjening til The Frame - det er Samsungs hvide solcelle-fjernbetjening, der gør op med brug af gammeldags batterier. Bluetooth-fjernbetjeningen kan selvfølgelig trække strøm fra solcellen, men trækker derudover også på energi fra rummets wifi-signaler, ligesom den kan genoplades ved hjælp af et USB-C kabel, hvis hverken solstråler eller wifi-signal når nok omkring fjernbetjeningens lokation. 

Samsungs Smart-TV brugerflade er i år blevet endnu bedre og understøtter en lang række af danske og udenlandske apps, næsten alle apps har jeg kunnet trylle frem - og selv Apple TV har været en integreret del af oplevelsen siden siden 2021-modellen - den eneste streaming-app der glimrede ved sit fravær på The Frame 2022 var (på testtidspunktet) DRTV. Danmarks Radios streaming-app findes på andre Samsung-modeller, men med opdateringer i systemerne, skal apps opdateres og optimeres til nye versioner - og her har The Frame altså ikke været først i køen med en DR-tilpasning. 

Samlet set er The Frame 2022 en solid opdatering, af et i forvejen spændende produkt. Den nye matte skærmcoating har absolut sine klare fordele, men kræver også en grad af tilvænning. Den eneste anden egentlige udfordring jeg har haft med skærmen, har været min udfordring, med ikke at kunne downloade DR direkte til smart hub'en. 

ANNONCE

Seneste nyt

Annonce