Connery

Test: Samsung Galaxy Z Fold6

Samsung er tilbage i den foldbare førertrøje

5 ud af 6 stjerner

Med over et halvt årti på bagen er foldbare mobiler faktisk ikke i nærheden af at være en stor ny ting længere, og hos Samsung er flagskibet Fold troligt udkommet i en ny version år for år, med små og mærkbare forbedringer og opdateringer - og det kan være svært at se, hvad der er den helt store forskel fra år til år. 

Men i forhold til de første modeller af Samsung Galaxy Z Fold som vi så tilbage i 2019 og 2020, er produktet for alvor modnet til noget, der ikke bare ligner et udvidet koncept-program som testes af på gadget-firstmovers. 

ANNONCE
Samsung Galaxy Z Fold6 - Test: Samsung Galaxy Z Fold6 Samsung Galaxy Z Fold6

Samsung Galaxy Z Fold6 er den nyeste inkarnation af den foldbare mobil, som kan åbnes op til en lille tablet - og det er heller ikke overraskende, at den er den bedste og hurtigste og stærkeste version af typen, som vi til dato har set. 

Da Samsung sidste år lancerede deres femte generation roste jeg nogle specifikke designvalg, der gjorde mobilen langt mere holdbar og solid til hverdagsbrug - og i år er det også designet der trækker en stor del af roserne. 

Fold6 er dog også blevet opgraderet med den seneste lynhurtige hardware, bedre kameraer - og så fylder AI-delen en hel del i Samsungs optik - ligesom det har været tilfældet på de andre Galaxy-modeller i år. Det vender jeg også lige tilbage til, for Samsung formår at bruge AI et sted hvor det giver rigtig god mening, og model for model bliver de endnu bedre til det. 

ANNONCE
Samsung Galaxy Z Fold6 - Test: Samsung Galaxy Z Fold6 Samsung Galaxy Z Fold6

Design

Samsung Galaxy Z Fold6 - eller lad os bare kalde den Fold6 resten af vejen igennem - har fået en designoverhaling, der virkelig giver mening.

Ved første blik er kanterne på mobilen blevet mere skarpe - et designvalg, der følger den store S24 Ultra fra foråret - og som i mine øjne giver et mere eksklusivt look, som også gør det lettere at holde på de store smartphones uden at risikere at tabe dem ved et forkert greb på et meget rundt hjørne.

Fold6 har ikke alene fået et skarpere design. Den har også været på slankekur. Den foldede telefon måler nu 11,9 millimeter, en ændring på 1,5 millimeter i forhold til sidste års model, Fold5, som målte 13,4 millimeter - og det er faktisk en hel del.

I hverdagsbrug har jeg oplevet, at den nye, slankere formfaktor rent faktisk har drevet mit smartphonebrug op, fordi jeg ikke synes, den er nær så klodset at skulle fifle med.

Slankekuren har også gjort det betydeligt lettere at navigere rundt på den nye coverskærm, og det er en meget velkommen forbedring.

ANNONCE
Samsung Galaxy Z Fold6 - Test: Samsung Galaxy Z Fold6 Samsung Galaxy Z Fold6

Skærm(e)

Jeg er nu nået til et punkt, hvor jeg er begyndt at forstå, hvorfor jeg kunne have brug for en foldbar mobil som Fold. Jeg bruger langt størstedelen af tiden på smartphonen i sammenfoldet tilstand, og derfor er cover-skærmen enormt vigtig og må ikke bare være en eftertanke. Det er Samsung heldigvis helt på linje med, og skærmen i Fold6 er så god som enhver anden Galaxy-mobil.

Den store foldbare skærm kommer hos mig i spil i en række helt specifikke scenarier: Når jeg skal se videoer, når jeg skal se og redigere mine fotos, og når jeg skal læse længere artikler på sofaen om aftenen. Altså oplever jeg, at Fold6 overtager rollen, som en tablet ellers ville have, og det er jo meget fedt at vide, hvad man rent faktisk vil bruge den slags til.

Den ydre coverskærm på 6,3" er ideel til daglig brug, når du hurtigt skal besvare beskeder, tjekke e-mails, eller navigere gennem apps med én hånd. 

Når vi nu er ved den foldbare skærm, så er den stadig god - den er endnu mere lysstærk og udfordres ikke mærkbart af sollys. Størrelsen på 7,6" er perfekt til at multitaske eller nyde videoer i fuld skærmstørrelse. Skærmbilledet leverer en dynamisk AMOLED 2X oplevelse med rige farver og en opdateringshastighed på 120 Hz, der som bekendt gør alt fra spil til film flydende og levende.

Det evige spørgsmål, jeg får, når jeg folder ud med tilskuere på, er, om ikke den der bue i skærmfoldet er irriterende? Det er den stadig ikke. Som bruger af smartphonen er det ikke noget, jeg oplever irritation over, fordi folden rent faktisk primært er synlig, når man ser den fra en vinkel, som eksempelvis en der prøver at kigge en uønsket over skulderen ville. Og på den måde er det jo lige før, man kan kalde det en feature. Men også kun lige.

ANNONCE
Samsung Galaxy Z Fold6 - Test: Samsung Galaxy Z Fold6 Samsung Galaxy Z Fold6

Hardware

Når det kommer til den rå hardware, leverer Fold6 en imponerende pakke, der er bæres et godt stykke af årets top high-end chipset og processor, det kraftfulde Snapdragon 8 Gen 3, der er skræddersyet til at levere høj ydeevne, AI effektivitet og bedre strømstyring. Det bliver altså ikke bedre lige nu, og sådan skal det være i en topmodel som Fold6. 

Der er også blevet plads til 12GB RAM og lagerkapacitet på helt op til 1TB, og begge selvfølgelig i de nyeste og hurtigste formater tilgængelig i en smartphone. Uanset om du bruger telefonen til gaming, videoredigering, eller bare til daglig brug, vil du opleve, at Fold6 klarer det hele uden problemer.

En anden væsentlig opgradering er det 1,6 gange større vapor chamber, der hjælper med at holde enheden kølig under intensiv brug. Dette er især nyttigt for gamere, der har brug for en nogenlunde temperaturstabil enhed. 

Batteri og opladning

Det mest frustrerende ved Fold6 er at det ikke rigtig er lykkedes Samsung at skrue op for kapaciteten på batteriet. Det er på 4400 mAh ligesom sidste års model. Dog hjælper det nye Snapdragon-chipset til at trække mere performance ud af den samme størrelse, så helt forfærdeligt er det ikke. Ved almindeligt brug er der fint all-day-battery funktionalitet, og selv med den foldbare skærm i spil er der 10-12 timer at tage af.

Min største anke her, er at Samsung ikke har formået at skrue op for opladningshastigheden. Fold6 oplader med 25 Watt via USB-C kabel, og 15 Watt trådløst. Det er altså en ladehastighed som efterhånden føles et par år bagefter - og det gør det svært at anbefale mobilen til en power-user der konstant er på farten. Samsung gav i foråret deres Galaxy S24 Ultra en ladekapacitet på 45 Watt, og det var også en kærkommen ændring, især set i lyset af de exceptionelt hurtige ladetider man ser hos blandt andet OnePlus og Motorola der kører 67, 80, 90 Watts opladningskraft.

Samsung er stadig ret forbeholdne overfor at skrue markant op for ladehastighederne, da de mener det slider unødigt på batterierne - og så må der også være nogle udfordringer med hvor meget strøm den foldbare konstruktion kan trække igennem, når man ikke er gået op på samme hastighed som i Ultra-modellen. 

ANNONCE
Samsung Galaxy Z Fold6 - Test: Samsung Galaxy Z Fold6 Samsung Galaxy Z Fold6

Kamera og kunstig kunst

Kameraet i Samsung Galaxy Z Fold6 er et ret godt eksempel på, hvordan Samsung bruger teknologi til at forbedre den daglige oplevelse. Selvom kameraet ikke når helt op på niveau med flagskibet Galaxy S24 Ultra, er det stadig en solid konkurrent i foldable-kategorien og introducerer nogle nye, spændende AI-funktioner, der løfter oplevelsen og fun-faktoren.

Samsung Galaxy Z Fold6 kommer med et kamerasystem, der består af en 50 MP hovedsensor, en 12 MP ultra-wide sensor, og en 10 MP telefoto sensor med 3x optisk zoom. Derudover finder du et 10 MP selfie-kamera på coverdisplayet og et 4 MP under-display kamera på den store skærm, som udelukkende er der for at muliggøre videoopkald og selfies, når mobilen er åben.

ANNONCE
Samsung Galaxy Z Fold6 - Sketch to Image - Test: Samsung Galaxy Z Fold6 Samsung Galaxy Z Fold6 - Sketch to Image

AI-drevne funktioner

Samsung har inkorporeret en række (Galaxy) AI-funktioner, der forbedrer billedkvaliteten og giver dig nye kreative muligheder. En af de mest imponerende tilføjelser er funktionen Sketch to Image, som gør det muligt at konvertere simple stregtegninger til færdige kunstværker. Uanset om det er en hurtig krusedulle eller en kompleks skitse, kan AI'en generere forskellige stilarter, fra akvarel og illustrationer til 3D-tegninger og pop-art. 

En anden spændende funktion er muligheden for at tilføje objekter til dine billeder. Med AI Portrait Studio kan du forvandle almindelige portrætter til alt fra komiske tegneseriebilleder til realistiske 3D-karakterer. Du kan også tilføje eller ændre baggrunde og objekter i billeder, og det letter bare det grafiske arbejde, ikke at skulle åbne eksterne redigeringsværktøjer.

Forbedret lavlys-ydeevne

Med den nye sensor i ultra-wide kameraet lukker Fold6 mere lys ind. Mere lys resulterer i klare og detaljerede billeder selv under dårlige lysforhold. AI-forbedrede nattilstande optimerer automatisk indstillingerne for at reducere støj og øge klarheden,og det virker rigtig hodt i en hurtig vending.

Fold6 har 3X optisk og 30X digital zoom. AI hjælper med at optimere detaljegraden og sikrer, at objekter, der er langt væk, stadig vises skarpe og tydelige. Om det er snyd, er jo så det næste spørgsmål. Hvis fotos er direkte "manipulerede" med AI, foreslår Samsung selv at man markerer sine værker med et AI-vandmærke - men man afgør selv om vandmærket skal optræde eller ej. 

Andre AI-funktioner der desværre ikke er landet på dansk

Fold6 inkluderer også en ny oversætter-app, der bruger AI til at oversætte samtaler i realtid. Det virker virkelig fedt - og kan være en god hjælp vis du begår dig meget på engelsk og skal oversætte til andre store verdenssprog. Med mulighed for at bruge både hoved- og coverdisplayet kan både du og den person, du taler med, se oversættelserne samtidigt. 

I sin helhed leverer kameraet på Samsung Galaxy Z Fold6 en gennemgående god oplevelse, der kombinerer gennemprøvet hardware med AI-teknologi. Det er en betydelig opgradering opgradering der rent faktisk betyder noget i hverdagen, og så vurderer du selvfølgelig selv hvad der er praktisk for dig - og hvad der blot er gimmicks til næste familieforsamling.

 

Andre vigtige funktioner

Flex Mode er stadig en del af Fold-historien. Når telefonen er foldet i en vinkel, tilpasses visse apps automatisk til skærmens halve visning, og det omdanner på sin vis telefonen til en mini-bærbar computer eller eller en indbygget stand til videooptagelser eller streaming.

Fold6 har fået en forbedret holdbarhed i forhold til forgængerne med en IP48 certificering - det betyder at den foldbare nu er bedre til at modstå vandstænk og støvpartikler, men at den endnu ikke er helt på niveau med konventionelle og praktisk talt vandtætte flagskibsmodeller. 

ANNONCE
Samsung Galaxy Z Fold6 - Test: Samsung Galaxy Z Fold6 Samsung Galaxy Z Fold6

Alt i alt

Samsung Galaxy Z Fold6 er en bedre version end sine forgængere, men vi er stadig et stykke fra den optimale foldbare Fold. 

I min optik skal Samsung lykkedes med flere ting, for at kunne brede deres foldbare tablet ud som et device der virkelig rammer ind mainstream high-end brugerskaren: Den Fold-model skal ikke være mærkbart tykkere end en konventionel Galaxy-mobil i sammenfoldet tilstand, den skal have mindst samme batterilevetid som i dag, men med hurtigere opladning, og så skal den der skærmfold altså elimineres totalt fra det synlige felt.

Når man ser på udviklingen af Fold-modellerne fra den første og til idag, er der ingen tvivl om, at det er lige nøjagtig dén smartphone som Samsung arbejder hen imod, men teknologien sætter stadig sine begrænsninger, og vi må altså væbne os med tålmodighed. 

Hvis Samsung ikke sætter alt for mange penge til på udviklingen og holder ved, er det helt sikkert at vi nok skal nå det punkt om et par Fold-generationer. 

I mellemtiden er Samsung Galaxy Z Fold6 fortsat den absolut bedste smartphone i sin næsten helt egen kategori - men både Google Pixel Fold og OnePlus Open har nogle enkelte punkter som løses bedre, og mon ikke det er konkurrencen fra de modeller, der betyder at Samsung fortsætter med at forsøge at presse Fold til det yderste? Time will show. 

Pris og tilgængelighed

Samsung Galaxy Z Fold6 er landet i butikkerne nu i farverne Silver Shadow, Pink og Navy 

Priserne er som følger:

Samsung Galaxy Z Fold6 256GB lager - 15.699 kroner
Samsung Galaxy Z Fold6 512GB lager - 16.599 kroner
Samsung Galaxy Z Fold6 1TB lager - 18.499 kroner

ANNONCE
Del

Seneste nyt