Connery

Test: Samsung Galaxy Z Flip3

Samsung har skåret 4.000 kroner af prisen mellem forrige og nye generation af deres flip-phone: Er den pengene værd?

5 ud af 6 stjerner

På lidt over halvandet år, har Samsung brændt igennem flere forbedringer fra deres første flip-telefon og med introduktionen af den nye Galaxy Z Flip3, går man ind i en nummereret navneangivelse. Z Flip3 følger Z Flip og Z Flip 5G - forbedrer på en række punkter og saver en mærkbar del af den vejledende pris. 

Resultatet er en smartphone med foldbar skærm, der befinder sig i et prisleje, hvor langt flere kunne få lyst til at lege med: For 8.699 kroner lyder Z Flip3 256 GB som et gangbart foldbart alternativ til smartphones som Samsungs egen Galaxy S21 Plus 256 GB (8.599) eller en iPhone 12 256 GB (8.399)

Så er det store spørgsmål, om man har lyst til at eje en foldbar smartphone?

Den største modstand jeg oplever fra folk, der ser mig med en foldbar smartphone i hånden, er det mærkbare fold i skærmen. En berettiget anskuelse - for ser man smartphonen fra en anden betragtningsvinkel, end den man har som bruger af mobilen, ser foldet meget synligt ud. Jeg kan dog berolige med, at det praktisk talt er usynligt, når man har en direkte betragtningsvinkel på Flip3 - ikke umærkbart, men praktisk taget u-synligt.

Foruden folde-udfordringen, er begejstringen enorm, når det kommer til det foldbare format.

Det er dog ikke gået min næse forbi, at der er klare præferencer til, hvordan en skærm skal tage sig ud: Nogle vil aldrig tage en foldbar skærm til sig, de fleste vil ikke - mens der er et fold - mens andre igen meget gerne vil udforske teknologien...

ANNONCE
Test: Samsung Galaxy Z Flip3

Samsung har arbejdet hårdt med den foldbare skærmteknologi, og mens selve skærmene fra første model har virket upåklageligt, er det især omkring foldemekanismerne, at der er sket kontinuerlige ændringer, og de ændringer er til det bedre. 

Derfor kan den nye Flip3 smartphone også prale af blandt andet en vandtæt IP4-certificering - og et endnu bedre foldehængsel, der eliminerer den første models udfordringer - hvor støv og sand kunne vandre ind bag skærmen i det notoriske fold.

Når man er kommet sig over wow-effekten over den foldbare skærm i Flip3, er der stadig et par udtalte fordele - og ulemper, når det kommer til det foldbare format. 

Det helt åbenlyse ved en smartphone der foldes, er at den fylder "mindre" - i lommen eller tasken. smartphonen beholder selvfølgelig sin masse, men når Flip3 foldes over sin horisontale midterlinje, har den et handy, næsten kvadratisk format, som let passer i en bukselomme, uden smartphonens top kigger ud ved hjørnet - og samtidig kan man slippe afsted med en mindre frygt for en smadret skærm, hvis man får et hårdt slag på smartphonen. 

Det negative aspekt i bukselomme-situationen, er at Flip3 ligesom sine forgængere ikke lukker helt tæt i siderne, og det betyder, at man ofte tager sig selv i at børste buksefnuller væk fra skærmen, når man hiver den frem. 

Det kan selvfølgelig stå til bekymring, at den foldbare touchskærm ikke er beklædt med helt samme beskyttelse, som man er vant til fra konventionelle smartphones - og man skal være mere opmærksom på, hvordan man behandler den foldbare skærm - men den virker langt mindre som en blød pakke i tredje generation af Flip'en. 

ANNONCE
Test: Samsung Galaxy Z Flip3

Til gengæld har det foldbare format andre fordele: Z Flip3 har på en måde en indbygget kamerafod, og det kan benyttes til at eksperimentere med billeder og video - og gør det lettere et være egen videoinstruktør. Det gøres også lettere takket være cover-skærmen, som både kan benyttes som et slags selfie-spejl, foruden de mange andre handy funktioner, man kan lege med. 

Det flexible display låner sig også godt til de allestedsnærværende videomøder og chats, ligesom videoapps kan udnytte skærmen med et opdelt område, hvor video afspilles i øverste halvdel, mens nederste halvdel byder på let tilgængelige kontrolfunktioner. 

ANNONCE
Test: Samsung Galaxy Z Flip3

Top-tunet hardware med enkelte kompromis

Foruden den foldbare funktionalitet, bringer Samsung en del til bordet, set i lyset af Z Flip3's mere tilnærmelige pris. 

Det primære display er 6.7" stort, der med AMOLED-teknologi giver fantastisk farvegengivelse og en flot lysstyrke, som altid er Samsung leveringsdygtige i en fantastisk skærmoplevelse. I denne model er der også blevet plads til en lynhurtig 120 Hz opdateringshastighed. 

Cover-skærmen har vokset sig til et andet format end tidligere model. Det nu 1.9" store lille display, er helt fremragende og selvfølgelig udstyret med touch - funktionaliteten heri, er blandt andet at opdatere brugeren med notifikationer, funktionen som selfie-kamera-display, og mulighed for en række widgets, der blandt andet giver hurtig adgang til lydfunktioner, optagelses-apps, kalender, alarmer og timere. 

ANNONCE
Test: Samsung Galaxy Z Flip3

Det taler også til Flip3's fordel, at den er udstyret med habil hardware i hjertet: Her er det flagskibschipsettet fra Qualcomm; Snapdragon 888 5G, som leverer ydelsen - og den er helt upåklagelig. 

De 8 GB RAM som smartphonen kommer med i både 128/256 GB konfigurationerne er også mere end rigeligt til dagligdags brug, men kan dog efterlade lyst til mere, hvis man er hardcore mobilgamer på de helt tunge grafiske titler (Men hvor mange er det?)

På kamerafronten er Flip3 også godt med - men må dog se sig slået på mængden af kameraer, af flere af Samsungs egne modeller - Det primære kamera er et dual-setup med et 12 MP hovedkamera og et 12 MP vidvinkelkamera - her er den velkendte telelinse blevet sparet væk. 

Selfiekameraet på 10 MP er til gengæld rigeligt godt, til de opgaver det skal udføre - her skal man huske på, at de fleste nok vil flytte deres selfie-eskapader til det primære kamera - hvorfor selfie-kameraet bliver "degraderet" til videoopkald og lignende opgaver.

Samlet set har Flip3 dog et kamerasetup, der vil tilfredsstille langt de fleste brugeres fotobehov - og som min kæreste sagde, da jeg var ved at forklare hende, at kameraet måske ikke var det bedste: "Det er stadig meget bedre end det på min gamle (iphone)..!"

ANNONCE
Test: Samsung Galaxy Z Flip3

Hak en hæl og flip en tå
Hvis man skal pege på den største svaghed ved Samsung Galaxy Z Flip3, må det være batteriet. Med en kapacitet på 3300 mAh, har man en væsentlig mindre batterikapacitet ved hånden, end mange af de andre nye smartphones på markedet. 

Hvis ikke Flip3 kunne foldes - hvis ikke den mindre strømslugende coverskærm var til stede, til at aftage en stor del af informationen fra de små 'tjek notfikationer'-pauser, som man har sig i løbet af dagen - så ville en batterikapacitet på 3300 mAh i en smartphone af denne kaliber være katastrofal. 

Heldgivis resulterer den mindre kapacitet i batteriet på den anderledes smartphone, at man stadig kan komme igennem dagen på en opladning - men så heller ikke meget mere. På weekenddage, hvor jeg har haft gang i smartphonen for et par længerevarende youtube-guides, har en tur i opladeren været nødvendig op af eftermiddagen. 

Når nu Samsung har skåret næsten 4.000 kroner af prisen fra deres forrige model og til Z Flip3, kunne man godt være bange for, at der var skåret i flere funktioner: Som eksempelvis den trådløse opladning, der oftest ryger i svinget, når producenter skal skære i priserne. Dette er ikke tilfældet - og personligt er jeg overmådeligt glad for at se, at Galaxy Z Flip3 rent faktisk understøtter trådløs opladning. 

ANNONCE
Test: Samsung Galaxy Z Flip3

Efter to ugers test af Samsung Galaxy Z Flip3, er jeg nået til følgende konklusion: 

Det er tydeligt, at Samsung har sat hårdt ind i kampen, for at gøre foldbare smartphones mere mainstream. Det nye prisleje for Flip-modellen placerer sig i et sweetspot, som mange købere står og overvejer, hvad de skal kaste sparekronerne efter. Og Samsung Galaxy Z Flip3 er samlet set en god pakke - først og fremmest får man en faktisk rigtig god smartphone, med mange eftertragtede funktioner - og dernæst får man den unægtelige blærefaktor, der trods alt stadig er at finde i en foldbar skærm. 

Hvis du leder efter en spændende allround mobil til hverdagens brug, er Galaxy Z Flip3 rent faktisk ikke et dårligt bud, medmindre hverdagsbrug for dig, indebærer et kamera som kan spille op mod det bedste af det bedste, eller du helst bare gerne vil game eller se video på din smartphone dagen lang - uden opladninger. 
 

Samsung Galaxy Z Flip 3 - Pris og tilgængelighed

Samsung Galaxy Z Flip3 gik i handlen 27. august 2021

Samsung Galaxy Z Flip3 128 GB - 8.199 kroner
Samsung Galaxy Z Flip3 256 GB - 8.699 kroner

ANNONCE
Del

Seneste nyt

Annonce