Test: Samsung Galaxy S9
Samsung gør det - stadig - godt.
Samsung Galaxy S9 har nu været på markedet i et par uger, og jeg er endelig blevet færdig med min test.
Det er same procedure as last year, når Samsung nu sender deres nyeste flagskibstelefon på markedet. Med en position som den næstmest populære smartphone i landet, er der høje forventninger til hvert eneste nyt udspil fra Samsung. I år har Samsung dog ikke forsøgt sig med nogle banebrydende innovationer, men i stedet fokuseret på reelle forbedringer, fra sidste års Galaxy S8.
I årets line-up er der både præsenteret en S9 og en S9+, men fokus for os i denne omgang, ligger på den regulære S9.
Hvis du er træt af kæmpe-telefoner, rammer Samsung formentligt et sweetspot for dig, i S9. Den har godt nok et stort 5.8" display, men den store skærm til ramme ratio, gør telefonen ret håndterbar.
Samsung selv promoverer følgende features som hovedsalgspunkter: Kameraet, der er en videreudvikling af sidste års model - med en absurd god low-light funktionalitet. Muligheden for at optage video i super slow motion, og AR Emojis. Vi kan hurtigt blive enige om, at mobilkameraet er en af de vigtigere faktorer i en high-end smartphone. Slow-motion er en sjov gimmick, når du skal fremvise dit nyeste legetøj til makkerne. AR Emojis er meh. Det er muligt, at det er møntet på millenials, i et forsøg på at vinde point fra Apples eget emoji-udspil - men i virkeligheden, en funktion jeg ser min 50-årige onkel have meget mere sjov med, end noget min lillebror i gymnasiet, ville hidse sig op over.
Men lad os ikke dvæle for længe på marketing-salgspunkter, for telefonen har faktisk et ret indbydende setup. Lad os starte med designet.
Designet
Samsung S9 bygger videre på sidste års design, med Infinity-display og kurvede kanter. Kurvede kanter er nu defacto go-to på Galaxy-modellerne, og Edge-displayet er blevet væsentligt forbedret, siden første udgave i S7, der måske nok så mere imponerende ud - men også var lidt for følsomt, lidt for skrøbeligt og alt for let, at placere utilsigtede tryk på.
Ud over et kurvet display, har vi ligeledes en kurvet bagside, der mødes med telefonens alu-ramme, som ligesom holder samling på det hele. Den indfarvede glasbagside har kameraet placeret centreret på øverste halvdel af telefonen - med en fingeraftrykssensor lige under - et valg der ikke er så populært for en mand med store fedtede fingre - kameralinsen og finger-scanneren, sidder simpelthen for tæt på hinanden.
Skærm og lyd
Samsung skal have ros for deres Infinitydisplay. Den 5.8" store skærm har Quad HD opløsning (2960x1440 pixel) på en vanvittig flot og farvetro AMOLED-skærm. Der er ikke noget skidt at sige om displayet, og her scorer Samsung, vanen tro, gode point. Som noget nyt, har Samsung indkorporeret Dolby Atmos-certificeret lyd i telefonen. Opgraderingen på lydsiden kommer i form af Samsungs opkøb af Harman Audio - og lydtuningen er på denne model tilfaldet AKG-branding. Der er en udemærket lyd i teleefonens højttalere, men det er stadig hvad det er - til gengæld er de medfølgende høretelefoner fra AKG niveauet over medfølgende headphones, fra mange af konkurrenterne. Det er vigtigt, for så sidder du ikke med dårlig lyd direkte ud af æsken.
Skærmen er beskyttet af Corning Gorilla Glas 5. Det er den hårdest mulige af Gorilla-glassene, og det betyder, at vi har at gøre, med en telefon, der faktisk er utrologi hårdfør. Vi har ikke selv været ved at kaste telefonen ud i hovedløse scenarier - men det er der masser af youtubere der har - og det er et kig værd.
Hardware
Samsung Galaxy S9 er forventeligt udstyret med god hardware. Foruden skærm og kamera, som jeg behandler i andre afsnit, har vi at gøre med en Octa-core processor med 4 x 2.7 GHz + 4 x 1.7 GHz. S9 har moderate 4GB RAM indbygget (S9+ har 6). Den lever selvfølgelig op til diverse trådløse standarder med 4G, Wi-Fi 802,11 g/n/ac, Bluetooth 5.0.
Når vi kigger på autentificeringsforanstaltningerne, har vi flere forskellige muligheder: Iris-scanner, fingeraftryk, ansigtsgenkendelse og de mere klassiske pinkoder. Når det kommer til, at få adgang til en enhed, man kigger på mange mange gange om dagen, er splitsekunder afgørende for irritationsmomentet. Derfor isoleret set, og jeg har prøvet det hele - er jeg tilbøjelig til at holde mig til fingeraftrykket. Iris-scanner er fantastisk teknologi, men for langsomt og besværligt. Ansigtsgenkendelsen er for sin vis hurtig - når den genkender dig. I dårligt belyste scenarier, eller ved skæve vinkler, er man af og til ude for, at genkendelsen glipper. Det sker ikke tit, men tit nok, til at jeg ikke gider det. Fingeraftrykket er derimod perfekt. Heldigvis udelukker det ene ikke det andet, og i kombination, har du en telefon der er ret let at låse op, på tværs af brugsscenarier.
Batteriet er på 3.000 mAh. Det er okay til lidt mere en end dags brug, men et stykke fra de op mod 4.000 mAh, som konkurrenterne byder ind med. Det virker som om, at Samsung stadig er ekstra påpasselige overfor batterikapaciteten, efter problemerne med forrige års Note 7. Man forstår det godt, men det er også noget, der ikke nødvendigvis trækker op i det samlede stykke. Til gengæld har vi wireless opladning (yay), og også fast charging.
Kamera
Kameraet er en vægtig ting for Samsung, er derfor kan man undre sig over, at der kun er blevet plads til dual-lens kamera i S9 +. S9 som jeg har på hænderne, er efterhånden en af de få high-end telefoner med enkeltlinse. Det betyder dog ikke, at telefonen ikke tager gode billeder, de er gode, klare og detaljerige - men man har man en gang haft en mobil med dual-lens og mulighed for det forbedrede dybdefokus det giver, føler man, at man mangler et eller andet.
Kameraet er et Super Speed Dual Pixel på 12 megapixel, med autofokus og optisk billedstabilisering.
Den iøjenfaldende bedste nye feature ved kameraet, der på lanceringsdatoen ikke kunne slåes af konkurrenterne, er den imponerende kvalitet ved low-light fotos. Hvis du som mig, af og til hænger ud med bloggere, ved du, at de konstant vifter rundt med deres iPhones, for at finde fotomuligheder der er velbelyste. Den situation kan man slå, med en Galaxy S9. Mængden af støj i dårligt belyste scenarier er væsentligt reduceret, og man får en fantastisk detaljegrad - hvilket blandt andet gør det til en fryd, at tage nattebilleder med telefonen. Bravo, Samsung.
Samlet set bærer Samsung Galaxy S9 præg af en, "Same procedure as last year"-mentalitet. Telefonen er bedre og opgraderet, men ikke banebrydende. Det er lidt sjovt, for det begynder at tegne et mønster. Samsung Galaxy S6 introducerede Edge-display og en ny designfilosofi, der løftede Samsung op i superligaen - også på designfronten. Galaxy S7 forfinede det. Så kom Samsung Galaxy S8 sidste år, og blæste alle væk med helt fantastiske funktioner, et vildt kamera og generelt set - måske sidste års mest populære telefon - indtil Apple og Huawei i slutningen af efteråret, hamrede sig godt og grundigt igennem med deres dual-lens kameraer, næste-generations chipset og wow-faktor.
Nu står vi så med en S9, der er en god og lækker smartphone, men som ikke for alvor flytter modelserien. Og konklusionen må være følgende: Hvis du står med en udtjent Galaxy S7, er S9 den oplagte arvtager. Men hvis du er S8-ejer, vil anbefalingen herfra lyde: Vent til S10, eller hvad den næste banebryder fra Samsung bliver - år-til-år forbedringen, er i hvert fald svær at forsvare, til en nypris på 6.699,- kroner.
Samsung Galaxy S9 er en god, solid og veldesignet android-telefon, der byder på en lettere opgraderet oplevelse i forhold til forgængeren, men som lige mangler det sidste, for at løbe med alt opmærksomheden. Hvis du vil have Samsungs bedste - skal du formentlig op i S9+, som jeg desværre ikke har været omkring på nuværende tidspunkt.
Honorable mention: Samsung Galaxy S9 har mini-jack indgang.
Samsung Galaxy S9 Specifikationer
Samsung Galaxy S9 er udstyret med Octa-core (2,7 GHz Quad + 1,7 GHz Quad) og 4 GB RAM, 64 GB intern hukommelse og plads til 400 GB med micro SD. Har en 5,8 "Quad HD 2960x1440 Super AMOLED-skærm. Batteri på 3.000 mAh (Fast charging og Wireless opladning), 147,7 x 68,7 x 8,5 mm, vægt 163 g. Frontkamera: 8MP AF (F1.7), bagkamera: Super Speed Dual Pixel 12MP (AF, OIS, F1.5/F2.4). Operativsystem Android 8 (Oreo). Wi-Fi: 802,11 g / n / ac (2,4 / 5 GHz). Netværk: 4G (op til 1,2 Gbps / 150 Mbps). Forbindelser: Bluetooth v5.0, USB Type-C 3.0, support til Samsung Pay, GPS. Autentificering: Iris, fingeraftryk og ansigtsgenkendelse. Andet: IP68-certificering, Dual SIM, indbyggede stereohøjttalere kalibreret af AKG.