Connery

Test: Samsung Galaxy S23 Ultra

Samsung Galaxy S23 Ultra er i skrivende stund den bedste smartphone, man kan købe for penge

6 ud af 6 stjerner

Samsung er tilbage med deres S-serie, og endnu et bud på den mest feature-pakkede smartphone som penge kan købe: Ultra-modellen. 

Som den opmærksomme læser nok kan påpege, minder Samsung Galaxy S23 Ultra - med sin indbyggede pen - en hel del, om Samsungs gamle Note-model, og det er da heller ikke helt forkert, i 2022 genfødte Samsung nemlig S-pennen fra deres Note-serie i S22-seriens Ultra-model - og det lader nu til at være et fast indslag i smartphoneproducentens flagskibs-udgivelse. 

Ved første øjekast er der ikke meget forandring i S23 Ultra - designet er en direkte videreførelse af de forrige års modeller - med blot subtile ændringer; kameralinserne er blevet en brøkdel større, og den kurvede skærm kurver knapt så meget. Årets farvepalette kommer i afdæmpede, støvede variationer - testmodellen i en mørkgrøn - med et lineup, der selvfølgelig også har det klassiske sorte farvevalg som mulighed. 

Samsung Galaxy S23 Ultra står for noget af det ypperste man kan gøre med en smartphone i dag - men den store smartphone med den store skærm og hertil store lommeformat, vil ikke være det åbenlyse valg for alle - ikke mindst fordi den med sin (fra-) pris på godt 11.000 kroner, er en pebret anskaffelse. 

ANNONCE
Samsung Galaxy S23 Ultra - Test: Samsung Galaxy S23 Ultra Samsung Galaxy S23 Ultra

Udviklingshastigheden for smartphones har unægteligt sænket farten over de seneste par år - på hardware-fronten i hvert fald - det gælder også for Samsung, som dog alligevel har formået at løfte årets model til et højere niveau - og de gradvise forbedringer fra år til år, ender jo som regel ud med, at en ny model er 'den bedste nogensinde' - og det er også gældende for årets Ultra-model. 

Jeg kan selvfølgelig sagtens sidde og lire af, at denne smartphone på mange områder minder om sidste års model - men der er nok ikke mange, der går med smartphone-specifikationer på rygsøjlen, så lad os tage en generel gennemgang af S23 Ultra. 

Vi har at gøre med en fuldvoksen smartphone med 6.8" skærm (AMOLED 2X) der byder på en opløsning på 1440x3880 pixels - med op til 120 Hz variabel opdateringshastighed - og en lysstyrke op til 1750 Nits. Omkring skærmen har du smartphonen opbygget i nyeste generation af Gorilla-glas, pakket ind i en slagfast aluramme. 

På bagsiden af Ultra-en finder du et quad-cam setup med en ny 200MP hovedsensor, 10 MP telefoto med 10x optisk zoom, et ekstra telefoto kamera med 3x optisk zoom og en 12 MP ultrawide-sensor - og vender du smartphonen om finder du et 12 MP Dual Pixel selfie-kamera. 

Indvendigt er der blevet plads til (op til) 1TB UFS 4.0 lagerplads og 12 GB RAM - og så en nye Snapdragon 8 Gen 2 fra Qualcomm, som er pakket med power. 

Batteriet er 5000 mAh stort, og understøttes af 45 Watt kablet hurtigopladning eller 15 Watt trådløs opladning via Qi-standarden. 

Til sidst finder du selvfølgelig seneste generation af Samsungs stylus-pen, S-pennen, der er gemt væk i et lille kammer, hvor den altid er let at komme i nærheden af, hvis trangen til at tegne eller tager noter med håndskrift melder sig. 

Det er en pæn pakke, der altså på ny byder trofaste Note-fans velkommen i Galaxy S-universet, med masser af niche-funktionalitet kombineret med en rå power og et lækkert, standhaftigt design. 

ANNONCE
Samsung Galaxy S23 Ultra - Test: Samsung Galaxy S23 Ultra Samsung Galaxy S23 Ultra

Hvad er nyt?

Uden at gentage mig selv for meget, kan jeg godt slippe afsted med at nævne, at årets Ultra-model fra Samsungs S-serie på mange fronter minder om sidste års model. 

Der er dog to store opgraderinger, som er værd at kigge nærmere på. 

Det første er chipsettet, der (igen) i år byder på betragtelig forbedring. Årets nyhed er nemlig, at hele S23-serien nu kører på Qualcomms flagskibschipset, i den nyeste inkarnation. Det er til forskel fra tidligere år, hvor Samsung har splittet produktionen op, og kørt med deres egen-udviklede Exynos-chipset på europæiske modeller - mens Snapdragon har været at finde på det amerikanske marked. Grunden hertil, har efter sigende været, at der ikke har været produktionskapacitet nok til, at Samsung kunne udstyre alle deres smartphones med den samme processor-teknologi. I år er det anderledes, fordi Samsung nu har fået lov til at producere Qualcomms chipset på licens - og det giver tilnavnet 'for Samsung Galaxy'. 

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 (for Samsung Galaxy) er et betydeligt performance-niveau over sidste års model, og den medfører både bedre effektivitet og strømforbrug, væsentligt mere kraft til AI-processing og ikke mindst en betragtelig opgradering i grafik-kraft, der betyder noget for mobile gamere. 

Opgraderingen fra Exynos 2200 til Snap 8 Gen 2, medfører et performanceboost på godt 30% - med en 3DMark Mobile score i Wild Life Extreme-testen på 3800. Hvilket betyder at Galaxy S23 Ultra er den vildeste smartphone på markedet netop nu. 

Den nye mobil understøtter også endnu hurtigere datahastigheder. 

ANNONCE
Samsung Galaxy S23 Ultra - Test: Samsung Galaxy S23 Ultra Samsung Galaxy S23 Ultra

Det andet markante opgraderingspunkt er kameraet. Mens sidste år også bød på et firedobbelt kamerasetup på smartphonens bagside, er den store nyhed i år, at det primære kamera nu byder på en vanvittig opløsning på 200 megapixel - det tillader selvfølgelig at man kan tage latterligt store fotos og uploade dem til sit billedbehandlingsprogram i RAW-format, men det er ikke det, der er den helt store fordel. 

Den 200 MP store sensor, gør effektiv brug af kunstig intelligens/AI, til at 'multibinne' fotos - altså at kombinere flere lag af fotos, for via AI at skabe en grinagtig god detaljegrad på næsten alt man skyder. I praksis skyder man altså 50 MP fotos, der bruger hver pixel gange fire - for at løfte detaljerne. 

ANNONCE
Disneyland Paris - F/1.7 1/33 6.3mm ISO640 - Test: Samsung Galaxy S23 Ultra Disneyland Paris - F/1.7 1/33 6.3mm ISO640

Det gør sig også gældende ved natfotos.

Samsung S23 Ultra er ekstrem god til natfotos! Mens andre producenter omgår natfotos, ved at have en lang åbningstid som lukker meget lys ind, formår S23 Ultra - hurtigt - at tage mørke-natfotos, der med meget begrænset støj i fotoet, giver flotte og synstro gengivelser, der håndterer lysdetaljer og skygger helt exceptionelt godt. 

Når det ikke lige er portrætter og tætte landskaber der skal skydes billeder af, overgår Samsungs kamera automatisk til de andre linser, der til trods for en mindre opløsning også gør deres opgave godt. Du kan trække op til 10 gange optisk zoom ud af den ene linse - der sammen med optisk billedstabilisering og en rolig hånd, giver mulighed for at fange ting på lang afstand - eller komme helt tæt på, med detalje/makrofotos, der gengiver langt bedre detaljer, end andre modeller på markedet. 

På videofronten er der også lækre muligheder for denne model - ligesom sidste år kan man selvfølgelig optage 8K video, men nu med op til 30 FPS - mens 4K video kører endnu mere flydende med optagelse op til 60 billeder i sekundet. 

S23 Ultras claim to fame bliver uden tvivl kameraet, der bare er svært at matche. Den underliggende motorkraft til kamera-oplevelsen er selvfølgelig motorkraften i det nye Snapdragon-chipset, men måden at udnytte alt den ekstra AI-kraft i smartphonen, til at arbejde så godt - og let - sammen med kameraet, er en bedrift der er værd at bide mærke i. 

Selfiekameraet går i år fra et konventionelt 40 MP kamera til et 12 MP Dual-Pixel kamera - det lyder måske som en nedgradering, men er det ikke - sidste års 40 MP-kamera nævnte jeg kort som en fin eftertanke - men årets Dual-Pixel kamera holder til fine selfies, mens videookald nu kan foregå i en meget mere flydende kvalitet med 60 FPS - når apps og datahastigheder understøtter det. 

ANNONCE
Samsung Galaxy S23 Ultra - Test: Samsung Galaxy S23 Ultra Samsung Galaxy S23 Ultra

Batteri: Same old - same mold

Samsung har ikke revolutioneret deres batteriteknologi. Ligesom sidste år har vi med 5000 mAh et pænt stort batteri, der giver masser af legetid - og mere end sidste år, takket være det forbedrede chipset. Samsung tilbyder stadig trådløs opladning, sammen med en kablet "hurtigopladning" på op til 45 Watt. Nok til at give en dags brug på en halv times kablet opladning. 

Når jeg sætter hurtigopladning op i anførselstegn, er det fordi flere af Samsungs konkurrenter (Men ikke Apple) er begyndt at tilbyde mere effektiv hurtigopladning med op til 120 Watt - Spørger man Samsung, hvorfor de ikke udnytter opladningsmulighederne til det optimale, lyder forklaringen, at de hurtigere opladningshastigheder slider unødigt meget på batteriet. Den kablede 45 Watt opladning er en genganger fra sidste år - og stadig en opgradering, i forhold til den sidste Note-model, der i 2020 blev lanceret med 25 Watt kablet opladning på et 4500 mAh batteri.

I praksis viser det sig, at jeg med det 5000 mAh store batteri ikke har haft behov for en ekstraordinært hurtig kablet opladning, for batteriet holder rigeligt til dags brug, inden jeg ved sengetid har placeret den i en trådløs oplader. 

ANNONCE
Samsung Galaxy S23 Ultra - Test: Samsung Galaxy S23 Ultra Samsung Galaxy S23 Ultra

Ultimativ Ultra

Smasung Galaxy S23 Ultra er et ekstremt godt bekendtskab. De trinvise opgraderinger, har med årets forbedringer resulteret i en endnu finere premium-smartphone, der ikke blot i kvalitet og show-off faktor imponerer. Den nye flagskibsprocessor sætter højdepunktet for flagskibsperformance anno 2023, og S23 Ultra sætter en høj barre for, hvad en førsteklasses smartphone bør kunne. Kameraet er i særklasse og det er svært ikke at forelske sig i, hvor let det er at tage fantastiske fotos med denne smartphone. Og selvom en del af hardwaren er den samme som sidste år, er det stadig godt - Samsungs skærme har længe været best-in-class, og er det fortsat, og samtidig løftes softwaren omkring de mange tal og specifikationer, til et nyt højniveau. 

Sidste år beklagede jeg mig en smule over, at Ultra-modellen nærmest tiggede om at man skulle investere i et ekstra cover. Det er jeg kommet mig over - jeg kan nemlig forstå, at langt de fleste per automatik anskaffer sig covers, til smartphones i denne prisklasse - og det giver god mening, for prisen er til at føle på. 

Samsung Galaxy S23 Ultra er i skrivende stund den bedste smartphone, man kan købe for penge - og hvis det er målet alene, er modellen bestemt godkendt. Hvis du vil have en smartphone der kan alt - er dette udfordreren, der vil mest. 

ANNONCE
Samsung Galaxy S23 Ultra - Test: Samsung Galaxy S23 Ultra Samsung Galaxy S23 Ultra

SAMSUNG GALAXY S23 Ultra - PRIS OG TILGÆNGELIGHED

S23 Ultra  har havde salgsstart på Samsung.com og hos udvalgte forhandlere den 1. februar 2023, mens den brede lancering sker 17. februar 2023.

Vejledende priser
Samsung Galaxy S23 Ultra

  • 1 TB: 14.299 DKK
  • 512 GB: 12.399 DKK
  • 256 GB: 10.999 DKK
ANNONCE
Samsung Galaxy S23 Ultra - Specifikationer

Skærm: 6.8" AMOLED 2X (1440x3088 pixel) 1-120 Hz variabel opdateringshastighed, HDR10+
Chipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 for Samsung Galaxy
Hukommelse: 12 GB RAM
Lagerplads: 256GB-1TB UFS4.0
Primært kamera: 200MP + 10MP + 10MP + 12MP
Selfiekamera: 12 MP Dual-Pixel
Styresystem: Android 13 + Samsung One UI 5.1
Størrelse: 163,4 * 78,1 * 8,9 mm 
Vægt: 333 gram

ANNONCE
Del

Seneste nyt