Connery

Test: Samsung Galaxy S21 FE

Større batteri, større skærm og et forsimplet design er nøgleordene for smartphonen der udfylder ventetiden inden det 'næste store' fra Samsung

5 ud af 6 stjerner

Samsung Fan Edition (FE) er et forholdsvist nyt produkt i Samsung-regi. Det startede i efteråret 2020 med Galaxy S20 FE, med en smartphone der byggede på forgængerens bedste features, mens andre ting blev nedtonet - for at kunne præsentere en S-variant til en lavere pris. 

Her ved indgangen 2022 er FE-modellen blevet en gentagen produktbeskrivelse, for nu er det 2021-flagskibet Galaxy Samsung S21 der står for skud. 

ANNONCE
Samsung Galaxy S21 FE - Test: Samsung Galaxy S21 FE Samsung Galaxy S21 FE

Denne gang er spændet mellem S21 og S21 FE blevet endnu mindre - nogle komponenter er blevet bedre, andre nedgraderet - og samlet set præsenterer man altså her en smartphone, der er fremelsket af Samsung flagskibsserie, men til en lavere pris. 

Samsung Galaxy S21 FE er introduceret i Danmark til en pris på 5.999 kroner. Det er 600 kroner mindre end hvad basisversionen af S21 blev lanceret for i 2021 - og fremskrevet til i dag er det to produkter der ret beset konkurrerer med hinanden på prisen. 

Jeg har nu testet Samsung Galaxy S21 FE over den seneste uge, for at forsøge at finde ud af, hvad en Fan Edition egentlig er. 

ANNONCE
S21 FE til venstre - S21 til højre - Test: Samsung Galaxy S21 FE S21 FE til venstre - S21 til højre

Det er svært at komme helt uden om sammenligningen af de to ovennævnte modeller, og forskellene der er, kan måske gøre udslaget mellem hvilken smartphone den enkelte bør kigge nærmere på, så lad os starte her:

Designmæssigt følger S21 FE den samme retning som forgængeren. Materialerne er en smule anderledes - og hvor S21 havde et kamerabump i metal, som kørte sammen med smartphonens rammer, er S21 FE udført i et stykke plast over hele bagsiden. Hvad man her er mest til er en smagssag, men jeg synes faktisk at den mere ensartede bagside giver et mere roligt udtryk til smartphonen. Det samme kan siges om de støvmatte farver som smartphonen kommer i, der står i kontrast til de mere metalliske toner på S21. 

Rammen omkring selve smartphonen holdes i metal som den S-model den nu er, og mens der ellers ikke er øvrige store afhop i designet, kommer den nye S21 FE med et 0.2 tommer større display på 6.4". 

ANNONCE
S21 FE har picture-in-picture videooptagelse. Her hedder funktionen 'dobbelt optagelse' - i forgængeren hed det 'director's view' - Test: Samsung Galaxy S21 FE S21 FE har picture-in-picture videooptagelse. Her hedder funktionen 'dobbelt optagelse' - i forgængeren hed det 'director's view'

Displayet på den nye Samsung smartphone er som sædvanligt i høj klasse. med AMOLED-teknologi og en 120 Hz opdateringshastighed, er det en sammenlignelig kvalitet med første skud, og altså en skærm som spiller ind blandt de bedste på markedet i skrivende stund. 

Nu med Snapdragon processor

En af de store afstikkere på S21 FE er i Samsungs valg af hardware. Som bekendt kører Samsung normalvist med både egne Exynos-chips og Qualcomm Snapdragon som står for chips til størstedelen af Android-mobiler. 

Herhjemme har vi været vant til at få Samsung smartphones med Samsungs egne Exynos-processorer, mens USA har kørt med Snapdragon-processorer: I praksis har det ikke en kæmpe betydning, men Qualcomms processorer har en tendens til at score marginalt højere i benchmark-tests - noget som har skabt irritation over tilgængeligheden af Samsung smartphones med netop disse chips, blandt de mest nørdede brugere herhjemme. 

Well, S21 FE er udstyret med 2020-high end chipsettet Snapdragon 888 5G - som den deler med Samsungs foldbare Z Flip3 og Fold3. 

ANNONCE
Samsung Galaxy S21 FE - Test: Samsung Galaxy S21 FE Samsung Galaxy S21 FE

Kamera-fikseri

Samsung har skruet på kameraet i forhold til forgængeren. Man finder stadig et triple-lens setup, her med 12+8+12MP, mens S21 kom med 12+64+12 - den store afstikker her er telelinsen, som Samsung har valgt at nedgradere, så hvis du skal skyde vilde zoom-landskabsportrætter, kommer du en smule længere med S21. 

Til gengæld har man smækket et væsentligt større selfie-kamera i S21 FE: Her er der 32MP over forgængerens 10MP - en forbedring der i lyset af den store mænge videoopkald og tiktok-videoer, giver ret god mening.

De øvrige forskelle

Mere batteri er altid en god idé - og S21 FE har fået et 4500 mAh stort batteri, som står i let kontrast til forgængerens 4000 mAh batteri - og nok til lige at hive lidt ekstra strøm ud af devicet, til trods for den større skærm. 

S21 FE er også udstyret med 25 Watt hurtigopladning, trådløs opladning og reverse powershare. 

ANNONCE
Samsung Galaxy S21 FE - Test: Samsung Galaxy S21 FE Samsung Galaxy S21 FE

God smartphone til pæn pris

Samsung Galaxy S21 FE er en ret solid smartphone. De forskelle der var ret tydelige i første runde af FE-navnet, er blevet meget mindre med S21 FE. Her har vi en smartphone med et lidt anderledes, men stadig udmærket kamera, større batteri og generelt flagskips-specs, til en fornuftig pris på godt 6.000 kroner. Nå ja, 5G er selvfølgelig også med i pakken her. 

I virkeligheden er der nok ikke mange der står og vakler i valget, og hvis ikke du er over-engageret i selve kameradelen, og valget står mellem S21 og S21 FE, er det primært at følge fanmodellen. 

Det er helt forståeligt, at Samsung vælger at køre en FE-model på S21. S-serien fra 2021 har vist sig at være en rigtig god mobil, og den slags er der et marked for. 


Personligt har jeg en teori om, at de store udfordringer med produktionskapaciteter på komponent-fronten, som 2021 har været ramt af, har spillet ind i lanceringen af den nye FE.

Her har vi reelt set en meget lignende smartphone, der går en lidt anden vej i sammensætningen af hardware, men i sidste ende ender med at være et lige så konkurrencedygtigt produkt som S21. I sidste ende handler det nok om, at uanset hvad, så vil Samsung gerne have et lækkert produkt på hylden, og i prislejet omkring 5-6.000 kroner, er der rigtig mange der ligger deres overvejelser. 

Hvis du mangler en god smartphone, der ikke bare følger med, men leverer med tidssvarende features og ydeevne, er S21 FE en god mobil. 

Hvis du hører til gruppen der går op i det bedste af det bedste, bør du til gengæld holde vejret, indtil Samsung har fået fortalt om deres næste smartphoneplaner (S22 velsagtens) til det netop annoncerede Galaxy Unpacked i februar.

Det virker lidt vildt at timingen mellem en S21 FE og en potentiel S22 har så kort en tidsramme, og måske det vidner om, at S22-serien går en tand op i priser igen, i modsætning til de seneste års tendenser fra S-serien.

Pris og tilgængelighed

Samsung Galaxy S21 FE fås hos udvalgte forhandlere og via Samsungs hjemmeside, i farverne Graphite, White, Olive og Lavendel til en vejledende pris fra 5.999 for 128GB lager og 6GB RAM eller 6.499 for 256GB lager og 8GB RAM

ANNONCE
Del

Seneste nyt