Test: Razer Iskur - den giftige gamingstol?
Vi har testet et Razer-produkt UDEN RGB-lys!
Når det kommer til gamere og deres stole - eller producenternes formodning om, hvordan gamere vil have deres stole, er der en ting, der åbenbart er indiskutabelt: Den skal ligne et racing-sæde.
"Fred være med det", er jeg tilbøjelig til at sige - men på den anden side, er det ikke min præference - men det vigtigste er trods alt komfort, ergonomi og holdbarhed. Og her kan man hurtigt gå galt i byen, hvis man bare hopper på hvilken som helst gamerstol.
Razer, der er bedst kendt for deres mus, keyboard, headsets og gaming laptops, er i 2021 kommet med deres eget bud på en gamingstol. Den hedder Razer Iskur.
(Vær opmærksom på, at der tidligere er blevet solgt generiske kinastole med licenseret Razer-logo på - til forholdsvis lave priser: This ain't that.)
Razer Iskur er et hæderligt forsøg på at skabe en stol der faktisk tager gameren seriøst - og her er både indtænkt lækre detaljer og god ergonomi.
Iskur kommer i to varianter - En sort-i-sort variant og en sort med Razers karakteristiske giftgrønne signaturfarve som kontrast.
Det er måske ren logik, men når der er tale om et Razer-produkt er jeg nødt til at nævne det: Der er ingen multifarvet RGB-lys installeret i denne stol!
Designet
Razer har ikke afveget meget fra den typiske designretning for en gamerstol: Her er det tydeligt et racingsæde der har inspireret formgivningen - men kvaliteten er pæn, og designet er en unik formgivning. Selve materialet der benyttes på sædet er kunstlæder, i flere lag - betrukket ovenpå kompaktskum. En del af rygstykket (lændestøtten) og selve siddefladen, har fået en række kosmetiske syninger, der tager mønster af slangeskind - helt i øje med Razers slangelogo. Der er ingen tvivl om, at den rent sorte variant, er mere afdæmpet end den sortgrønne variant - og personligt kan jeg godt lide, at den ikke skriger i farverne.
Resten af stolens konstruktion er også holdt i sort - på nær justeringsstykket og justeringsknapperne på armstøtterne, der er holdt i en blankpoleret gunmetal.
Iskur: Konstruktion og funktioner
Der er ingen tvivl om, at Razer Iskur har en konstruktionskvalitet, i den højere ende af disse type stole. Det er tydeligt med stolens fem-benede fod, der er et stykke helstøbt alu - med et sæt udmærkede hjul - som er plastik med en gummibelægning, som ikke efterlader farvemærker.
Stolen har en række justerbare punkter: Ryglænet kan justeres til en hældning på 139 grader, og sædet har også en mindre tiltfunktion, som kan fastlåses.
Armlænene er af typen '4D', og foruden højdejusterbarheden, kan armlænet også justeres på tre punkter i selve støtten, which is nice. Faktisk er armlænenes konstruktion identiske med dem fra vores benchmark-gamerstol fra SecretLab - så identiske, at armlænene må komme fra samme fabrik.
Den helt store feature ved Iskur-stolen, er deres alternative måde at skabe lændestøtte på.
Stolen er simpelthen blevet udstyret med en bevægelig del i ryglænet, der takket være en luftpatron, kan skyde rygstøtten ud, i den ønskede støttestilling - det er på en gang både en ret overraskende og fed funktion - som dog har et enkelt minus: Hvis du er højere end gennemsnittet, vil den aktiverede lændestøtte nærmere ramme toppen af dit haleben, i stedet for lænden - og formentlig af samme grund, er Razers anbefalede højdemål til denne stol; personer mellem 170 og 190 centimeter. (Stolen understøtter i øvrigt en maksimal personvægt på op til 136 kg)
Komfort
Som udgangspunkt er Iskur en meget behagelig stol. Den er komfortabel også over timelange gamingsessioner.
Dog er der et men her, og det er meget muligt en personlig præference.
Jeg har en dårlig vane med, at sidde ikke-helt-ergonomisk korrekt til tider - somme tider trækker jeg et ben op - og andre gange - især når jeg spiller konsol, har jeg en meget bred siddestilling - med lårene vidt spredt.
Det er en udfordring fordi: Sidestøtterne i bunden af Razer Iskur er selvstændige elementer, som består af et sæt metalbøjler, men pudeovertræk - og her har jeg gentagne gange oplevet, at det bliver meget ukomfortabelt, at sidde "forkert", på Iskur - metalbøjlerne begynder simpelthen at gnave i mine lår.
På dette punkt, er Razer en dårligere konstruktion end eksempelvis SecretLab Titan, hvor siddefladen og sidestøtterne er konstrueret i et stykke formgivet skum.
Final Score
Razer Iskur er et produkt, der hæver sig over størstedelen af markedet - der er virkelig mange uergonomiske og decideret dårlige gamerstole derude - men Iskur er et reelt, solidt og velkonstrueret produkt. Især den luftregulerede lændestøtte er et godt tiltag, som kan gøre en forskel, for gamere der har problemer med rygsmerter.
Udfordringen er dog - og her tænker jeg, at der kommer noget med mærkevarer ind i ligningen: Razer tager 499,99 euro for deres stol - hvilket gør den dyrere end SecretLab Titan, der sælges for 399,99 euro. Razer har her godt nok et mere unikt design at byde på - men Secretlab har en overhånd i komforten - og derfor ender Razer Iskur med at være mindre anbefalelsesværdig - køb den hvis du er kæmpe fan af Razer, hvis du altid sidder "normalt" - eller hvis du har udtalte problemer med lænden - men VIL have en gamerlignende stol.
Se mere til stolen på Razer.com