Connery

Test: PSVR2 - PlayStation nailer brugervenlig Virtual Reality

Den vildeste Virtual Reality gamingoplevelse til dato

Godt syv år efter PlayStations første udgivelse, i hvad der på daværende tidspunkt var et ret smalt niche-produkt: PSVR, er Sony på banen med et helt friskt take på Virtual Reality med PSVR2. 

Vi var egentlig ganske imponerede over det oprindelige PSVR, men der er sket en hel del siden da, og både Meta (gl. Oculus) og HTC Vive har for længst lagt wow-faktoren fra det første PlayStation VR i graven, men PlayStation har gjort det tydeligt, at de langt fra er færdige med Virtual Reality. 

Det nye take på Virtual Reality fra PlayStations side er et kæmpemæssigt spring frem, og vi har - takket være PlayStation, haft mulighed for at lege med PSVR2 sættet et par uger inden udgivelse, under strengt tavshedsløfte - men nu må vi tage bladet fra munden. 

ANNONCE
PSVR2 headset - Test: PSVR2 - PlayStation nailer brugervenlig Virtual Reality PSVR2 headset

Det første du skal vide om PSVR2, er at det er et tilkøb til PlayStation 5 - det virker ikke med PC, men er derimod udviklet specifikt med henblik på at udnytte den fonruftige mængde power som PS5 gemmer på, og det er ikke så lidt endda, har det vist sig. 

PSVR2 går ind på scenen med en meget brugervenlig adgang til Virtual Reality - headsettet er en behagelig omgang at bære - og det kan indstilles til praktisk talt alle hovedformer - og også de af os, der fra tid til anden bærer briller. 

Modsat andre high-end VR-headsets er der ikke noget bøvl med at skulle opsætte ekstra kameraer til tracking - alt løses direkte fra headsettet, der er udstyret med intet mindre end 6 kameraer, der hjælper til både at tracke og positionere. Headsettet kobles til PlayStation 5 takket være et 4,5 meter langt USB-kabel. Det er ikke trådløst, men til gengæld veksler man det til en imponerende opløsning og ingen bøvl med opladning. 

ANNONCE
PSVR2 Sense Controllers - Test: PSVR2 - PlayStation nailer brugervenlig Virtual Reality PSVR2 Sense Controllers

Med til kittet får man også de to nyudviklede VR2 Sense-controllere, der rent ergonomisk er en kæmpe forbedring i forhold til de gamle Move-controllere - og i tilgift er de også udstyret med adaptive triggere og haptisk feedback. Disse er trådløse - og holder batteri i godt og vel 6-7 timer. 

PlayStation VR2 er let at sætte op - opsætningsguiden tager let og hurtigt brugeren gennem en opsætning, hvor rummet scannes (matrix-style) - det er easypeasy. 

ANNONCE
PSVR2 Headset
PSVR2 - Test: PSVR2 - PlayStation nailer brugervenlig Virtual Reality PSVR2

PSVR2 har let ved at tracke alle bevægelser, og skulle man fare vild i virtual reality, er der en let tilgængelig knap på undersiden af brillen, der tillader at man via et af kameraerne på fronten kan se "igennem" brillerne, for at orientere sig i rummet. 

ANNONCE
Horizon Call of the Mountain - Test: PSVR2 - PlayStation nailer brugervenlig Virtual Reality Horizon Call of the Mountain

En dedikeret omgang VR-gaming

I sagens natur er PSVR2 et sæt der primært er udviklet til gaming (Men hvad Sony finder på hen ad vejen, er svært at spå om) det leverer en fantastisk skærmkvalitet på 4K - fordelt på to dedikerede skærme, et til hvert øje - der i øvrigt også understøtter en opdateringshastighed på 120 billeder i sekundet - det er et godt udgangspunkt for spillene, som selvfølgelig bearbejdes i motoren på PS5. 

ANNONCE
Horizon Call of the Mountain - Gameplay

Under min foreløbige test-tid, har jeg sunket utallige timer i PlayStations VR2 lanceringstitel, Horizon: Call of the Mountain - og jeg må bare sige: Det er den vildeste Virtual Reality oplevelse jeg har haft til dato. 

Horizon Call of the Mountain, er et dedikeret VR-spinoff udviklet af PlayStation-studiet Guerilla Games - det foregår i samme univers som Horizon Zero Dawn og Horizon Forbidden West - og ja, det bliver til et lille gensyn med Aloy. Selve historien i Call of the Mountain er ikke den mest innovative eller ophidsende, men det vejes op af det ekstremt indlevelsesrige gameplay, der udnytter PSVR2-funktionaliteterne til det fulde - som titlen måske antyder, kommer man som spiller til at bruge en del tid på at klatre i bjerge - men det suppleres af diverse puzzles, maskinkampe med bue og pil og fuldstændigt fantastiske udsigter undervejs. 

ANNONCE
Horizon Call of the Mountain - Test: PSVR2 - PlayStation nailer brugervenlig Virtual Reality Horizon Call of the Mountain

I mine timer med Horizon COTM, har jeg mange gange været så dybt inde i Virtual Reality, at jeg flere gange har været bange for at falde ned af en bjergside, dukket mig for at indgå et angreb og fuldstændigt mistet orienteringen med den virkelige verden - og hvad der taler videre ind i oplevelsen, er det faktum, at mekanikkerne og bevægelserne i spillet, har efterladt mig med tunge arme og smerter i balancemuskler, jeg havde glemt alt om jeg havde. 

PlayStation VR2 går ind på markedet med en virkelig stærk supplerende titel i Horizon Call of The Mountain - det er en førsteparts-titel fra PlayStations bedste skuffe - og et gennemført spil, der byder på atter timer og timer af spænding i Horizon-universet. 

Men ét spil alene, gør det selvfølgelig ikke. PlayStation har allerede et væld af VR-titler på plads til lanceringen - rigtig mange af dem er tilpassede versioner af allerede udgivne VR-titler, mens flere udgivelser dedikeret til PSVR2 er på vej. 

ANNONCE
Star Wars: Tales from the Galaxy's Edge - Test: PSVR2 - PlayStation nailer brugervenlig Virtual Reality Star Wars: Tales from the Galaxy's Edge

Kvaliteten af VR-spillene jeg har prøvet varierer - Ældre titler som Moss 1 og 2, Star Wars: Tales from the Galaxy's Edge er stadig rigtig gode VR-oplevelser i sig selv - men de kommer ikke i nærheden af de grafiske udfoldelser og mekanikker som opleves i Horizon. Det nyere spil Kayak VR Mirage, der udkom til på Steam i december 2022 er også klar til PSVR2 og her demonstreres det grafiske potentiale fra sættet i yderste potens. 

En del af kontrolspektret i PSVR2 er Eye-tracking teknologien, der sådan helt lavpraktisk forklares således: Hvis spillet understøtter funktionen, kan VR-sættet læse hvor du kigger hen, og implementere det i en gameplay-funktion - i Horizon betyder det, at du sigter med bue og pil akkurat som i virkeligheden - på øjemål - og i Kayak VR stiller skærmen helt skarpt på dine fokuspunkter. 

Vi håber at PlayStation har allokeret flere ressourcer til at udvikle egne franchises som VR-spil, for det er her, at PSVR2 på nuværende tidspunkt kommer til sin fulde ret. 

Udvalget af PSVR2-spil på udgivelsesdagen (22. februar 2023) kender vi stadig ikke til fulde, men vi kommer til at dække udvalget løbende. 

ANNONCE
PSVR2 kan let opbevares i kassen den leveres i, når det ikke er i brug - Test: PSVR2 - PlayStation nailer brugervenlig Virtual Reality PSVR2 kan let opbevares i kassen den leveres i, når det ikke er i brug

Total indlevelse

PSVR2 har uden tvivl det tekniske grundlag på plads, og det visuelle niveau er højt - men ikke nødvendigvist unikt for PS. Det der gør PSVR2 til noget helt specielt, er arbejdet med at løfte indlevelsen i både lyd og diverse feedback-mekanikker: 3D-lyd er genialt, det siger sig selv - men det er svært helt at forklare, hvor imponerende det føles, når man ikke blot i hænderne, men også på hovedet kan mærke de fintunede vibrationer der sætter alt i svingninger, når en 20 meter høj metal-dino svinger halen over toppen af dit hovede. 

Indlevelsen - i kombination med et en virkelig brugervenlig opsætning-oplevelse, gør PSVR2 til et bekendtskab, som i hvert fald fra et gamingmæssigt perspektiv, er værd at udforske. 

Det største benspænd for PlayStation PSVR2 er prisen - PSVR2-kittet bestående af VR-brille, Sense-controllere, earbuds og diverse kabler har en vejledende pris på 4.790 kroner - det er godt samme prisniveau, som en del i forvejen har betalt for deres PlayStation 5-konsol, til en kombineret pris på godt og vel 10.000 kroner - det er mange penge - og omvendt er det på ingen måde ublu, i forhold til at skulle bygge en gamer-PC i VR-specifikationsniveau, med alt det tilhørende udstyr. Derfor er PlayStation VR2 rent faktisk en ret åbenlys løsning, hvis man ønsker at kaste sin kærlighed efter VR - for gamingens skyld. 

Udvalget af spil der er klar til lineup er ikke imponerende stort - men vi forventer at det vokser sig til et pænt udvalg, i løbet af det første år. 

PlayStation PSVR2  - Pris og tilgængelighed

PSVR2 er i handlen fra 22. februar 2023, brug af Virtual Reality-sættet forudsætter, at man har en PlayStation 5. 

Den vejledende salgspris lyder på 4.790 kroner

Lanceringsspillet Horizon: Call of the Mountain udkommer ligeledes 22. februar 2023. 

ANNONCE
PS VR2 - PlayStation - Test: PSVR2 - PlayStation nailer brugervenlig Virtual Reality PS VR2 - PlayStation

Specifikationer

PSVR2 Headset: 

Multijusterbart VR-headset med 4K opløsning og eye-tracking. 
Skærmene i sættet består af to OLED felter, der hver har en opløsning på 2000x2040 pixels - som totalt er sammenlignelig med 4K i et 110-grader synsfelt - skærmene understøtter en lynhurtig opdateringshastighed på op til 120 Hz - og de er selvfølgelig en af de primære stykker hardware i sættet, men der er meget mere i spil. 

VR2 er udstyret med et sensor-system, der registrerer bevægelser i tre akser og acceleration i seks akser. Der er også en Infrarød tæthedssensor og derudover et solidt sæt kameraer. 

De fire kameraer på forsiden af skærmen benyttes til tracking af headsettets (spillerens) position i det spilbare rum og PlayStations tilhørende Sense-controllere. 

Indevendigt, ved skærmende, er der to kameraet - et IR-kamera til hvert øje, der benyttes til eyetracking. 

Med de syns- og bevægelsesmæssige aspekter dækket ind, skal de andre sanser i spil. 

For at give en større indlevelsesevne, er headsettet udstyret med en vibrations-motor, der på samme måde sam PlayStations controllere gennem tiden, beriger headsettet med vibrationsfeedback, i diverse spil. 

Til sidst er der lyddimensionen, der er fornuftigt dækket ind - på undersiden af ansigtsskærmen er der en indbygget mikrofon, der kan benyttes til både voice-chat og eventuelle stemmefunktioner i spil. Lyden kommer i form af et hovedtelefonstik, der er placeret ved headsettets nakkebøjle - det er et stereo-jack, der virker med alle analog e headsets - men med i pakken får man et sæt earbuds, der kan klikkes fast på selve headsettet, så man slipper for at bøvle med ekstra tilslutninger, når først man er på vej ind i virutal reality. 

PSVR2-headsettet sidder for enden af et 4.5 meter langt USB-C kabel (af en ganske solid kvalitet) - og dette skal kobles til PlayStation 5, for at få hul igennem. 

ANNONCE
PS VR2 - PlayStation - Test: PSVR2 - PlayStation nailer brugervenlig Virtual Reality PS VR2 - PlayStation

VR2 Sense-controllers
Controller-sættet til PlayStations nye VR-sæt afslørede Sony ret tidligt i processen for deres nye VR-projekt. De har fået navnet PlayStation VR2 Sense, og består af to individuelle controller-håndtag, der til sammen byder på nok knapper til at være godt dækket ind til gamingen. 

Hvert håndtag byder på en indstillingsknap (select/start) action-knapper, R1/L1-knap, adaptiv R2/L2 trigger, og hver sin stick - plus en PS-knap. - På højre hånd finder men kryds og cirkel, mens venstre hånd står for trekant og firkant. 

Sense-controllerne er begge trådløse, og kører på genopladeligt batteri, der oplades på samme måde som DualSense-controlleren (med USB-C). 

Positioneringen af hænderne sker via en infrarød LED, der afsender et signal som afkodes af headsettet, som derfra positionerer controlleren med stor præcision. 

Triggerne på håndtagene har samme adaptive funktion som PS5's DualSense controller, og ligeledes er det udstyret med haptisk vibrations-feedback. 

ANNONCE
Del

Seneste nyt